Govern i sindicats estableixen les bases per a la regulació i implantació del teletreball en l'Administració General de l'Estat

12/04/2021

Aquest acord s'ha signat després de la reunió de la Taula General de Negociació de l'Administració General de l'Estat, presidida pel Secretari d'Estat de Política Territorial i Funció Pública, Víctor Francos, en la qual estan representats el Govern i les forces sindicals de l'AGE.

Els representants sindicals que han signat al costat del ministre l'acord amb els principis generals del teletreball en l'AGE, que a partir d'ara haurà de desenvolupar-se, han estat Carlos Martínez Navarrete, president del sector nacional de l'AGE del CSIF; Carlos Álvarez, secretari federal del sector AGE de la FeSP-UGT; Jose Manuel Vera, secretari general SAE FSC-CCOO; i Rubèn Méndez Amor, secretari nacional del sector Estat de CIG.

La regulació del teletreball en les administracions públiques arrenca en 2020, quan l'Administració de l'Estat, al costat de les comunitats autònomes i la FEMP, en la Conferència Sectorial d'Administració Pública, i també al costat dels sindicats, en la Taula General de Negociació de les Administracions Públiques, va acordar la reforma de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic consensuant una normativa bàsica sobre la qual cada administració pogués desenvolupar després la seva pròpia regulació, com avui comença a fer l'AGE.

S'obre a partir d'ara un període de consulta i diagnòstic amb els diferents ministeris per a determinar el perfil de les empleades i empleats públics que podran optar pel teletreball i, en els pròxims mesos, el Govern aprovarà un Reial decret de teletreball en l'AGE per a contribuir també, en paraules del ministre, “a donar solucions a les zones en declivi demogràfic i a donar cobertura de places en determinades parts del territori que solen quedar vacants, dins de

Criteris generals acordats per al teletreball en l'AGE

Les administracions públiques van aconseguir un acord, recollit en el Reial decret llei 29/2020, de 29 de setembre, de mesures urgents en matèria de teletreball en les Administracions Públiques i de recursos humans en el Sistema Nacional de Salut per a fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, que reforma el text refós de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (EBEP), incorporant la normativa bàsica de regulació del teletreball.

Para desarrollar dicha normativa en la AGE el acuerdo establece los siguientes criterios generales:

  • El teletreball serà voluntari i reversible, la seva utilització estarà supeditada al fet que es garanteixi la prestació dels serveis i s'aplicarà als llocs de treball susceptibles de ser exercits per aquesta modalitat, prèvia sol·licitud i autorització.
  • Cada departament ministerial o organisme públic haurà de realitzar un estudi previ dels llocs que puguin ser exercits mitjançant teletreball, amb identificació d'objectius, avaluació del compliment, pla de seguiment i avaluació.
  • El teletreball implica el manteniment dels drets i el personal que presti els seus serveis mitjançant aquesta modalitat tindrà els mateixos deures i drets, individuals i col·lectius, que el personal en modalitat presencial. Tindran dret a més a una adequada protecció en matèria de seguretat i salut en el teletreball.
  • L'accés a la prestació de serveis mitjançant teletreball haurà de realitzar-se a través de convocatòries públiques de manera periòdica o a través de gestió permanent de sol·licituds en condicions d'igualtat.
  • Els sol·licitants hauran de trobar-se en servei actiu, es podran tenir en compte criteris com a discapacitat, salut, víctimes de terrorisme o violència de gènere, i l'autorització haurà de requerir informe previ del superior jeràrquic.
  • L'Administració proporcionarà per al teletreball un equip informàtic amb targeta de dades i aplicacions, eines ofimàtiques i de ciberseguretat necessàries per a la seva activitat, així com formació.
  • La modalitat general de teletreball, en còmput setmanal, consistirà en dos dies en modalitat presencial i tres en modalitat de teletreball. La jornada de teletreball serà la que correspongui d'acord amb el calendari laboral, instruccions de jornada i horaris, i es podrà disposar de mecanismes de control de jornada, fitxatge i seguiment de gestió.
  • Es podrà articular una modalitat de teletreball amb una prestació de serveis de caràcter presencial d'almenys un 10% mensual, dirigida expressament a atendre circumstàncies organitzatives especials, com afavorir la presència de l'Administració de l'Estat en el territori, en zones en declivi demogràfic, o atendre la prestació de serveis en àmbits geogràfics de difícil cobertura.