Modelo EFQM 2013

El permanent interès de l'Administració General de l'Estat (AGE) a posar a la disposició dels gestors públics un conjunt d'instruments pràctics d'ajuda per a l'autoevaluacuión de les seves organitzacions conforme a les directrius del Model EFQM, facilitant així la implantació dels programes que integren el marc general per a la millora de la qualitat, establert pel Reial decret 951/2005, de 29 de juliol, com són el Programa d'Avaluació de la Qualitat de les organitzacions i el Programa de Reconeixement, en les organitzacions públiques espanyoles, s'ha materialitzat amb la publicació des de 1999 de quatre edicions de la Guia d'Autoavaluació del Model EFQM d'Excel·lència, que van significar una important col·laboració entre diverses administracions públiques espanyoles i amb el Club Excel·lència en Gestió, via Innovació (CEG), soci a Espanya de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat - EFQM.
La nova revisió del Model EFQM - EFQM 2010 - que la Fundació va realitzar en 2009 va portar a AEVAL i altres organitzacions públiques, a instàncies del CEG, a realitzar una interpretació per a les administracions públiques d'aquest model, que va concloure amb la publicació en 2012 de la 1a edició de la Guia d'Interpretació per a les Administracions Públiques del Model EFQM d'Excel·lència 2010, atès que, com a singularitat d'aquesta versió, l'EFQM va desenvolupar una única per a tots els sectors, inclòs el Sector Públic.
A la fi de 2012 es va presentar una nova versió del Model Europeu d'Excel·lència - EFQM 2013 - en la qual s'han revisat en profunditat els vuit conceptes fonamentals de l'excel·lència, la denominació d'alguns subcriterios i determinats atributs de l'Esquema Lògic REDER, així com els paràmetres de l'escala de valoració de la matriu de puntuació. Aquests significatius canvis en el Model EFQM va plantejar a AEVAL un nou repte de dur a terme una interpretació actualitzada per a les administracions públiques dels nous continguts, comptant per a això amb l'impuls del CEG i la cooperació interadministrativa en l'àmbit de la gestió de qualitat, la qual cosa ha culminat amb la publicació de la present Guia.

En 2004 veia la llum la 4a edició de la Guia d'Autoavaluació per a l'Administració Pública vinculada a l'actualització del Model d'Excel·lència EFQM (v. 2003) de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat. La sensible reformulació dels criteris, subcriterios i elements a considerar del Model que l'EFQM havia dut a terme aconsellava, com en ocasions anteriors, complementar aquesta Guia amb un cas pràctic que contribuís a facilitar la seva interpretació en l'àmbit de les Administracions Públiques.
El treball per a l'elaboració i publicació d'aquest cas pràctic no era, per tant, una novetat. La 1a edició d'aquesta Guia ja va incloure, en 1999, un cas amb l'objectiu de facilitar els exercicis d'autoavaluació que promovia, a través de les seves accions formatives, la recentment creada Direcció General d'Inspecció, Avaluació i Qualitat dels Serveis del Ministeri d'Administracions Públiques. Aquest primer cas, la Direcció Provincial Altamira d'Educació, va obrir la porta a una sèrie de casos pràctics que van complementar les successives edicions de la Guia: el corresponent a l'edició de 2000 va ser la Subdelegació del Govern en Hesperia, en 2001 (3a edició) l'Agència Nacional d'Administració Social (ANAS) i en 2003 (4a edició) l'Agència de Formació i Recerca en Administració Pública. La doble necessitat que impulsava la reelaboració i publicació d'aquests casos era, d'una banda, la de revisar-los i millorar-los a la llum de la pràctica formativa i, per una altra, adaptar-los a les actualitzacions del Model que la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat realitza periòdicament.
El cas Agència de Formació i Recerca en Administració Pública va significar un important esforç, atès que aquesta adaptació als canvis del Model plantejava, a més del repte d'elaborar un exemple totalment nou, fer un esforç addicional perquè aquest fos "universal", és a dir, concebut perquè totes les administracions públiques (estatal, autonòmica i local) poguessin disposar d'un exemple pràctic "concebut i desenvolupat per a totes elles". D'altra banda, amb el propòsit d'obtenir la seva validació "oficial" es comptava, aportant un clar valor afegit, amb la col·laboració del Club Gestió de Qualitat, com a representant de l'EFQM a Espanya.
A més d'estar concebut per als tres nivells de l'administració, el cas significava, en si mateix, un exemple de col·laboració interadministrativa perquè, si bé la seva realització estava coordinada per la Direcció General d'Inspecció, Avaluació i Qualitat dels Serveis del Ministeri d'Administracions Públiques, va incorporar en el seu equip redactor a representants de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, la Tresoreria General de la Seguretat Social, de l'Ens Públic Ports de l'Estat, la Inspecció General de Serveis de la Generalitat Valenciana en l'àmbit de les Comunitats Autònomes i, finalment, l'Ajuntament d'Alcobendas en representació de l'Administració Local. Tot això sota la supervisió, revisió i validació del representant del Club Gestió de Qualitat.
L'edició realitzada en 2004 de la Guia d'Autoavaluació per a l'Administració Pública i el seu corresponent cas pràctic Agència de Formació i Recerca en Administració Pública tancava un cicle iniciat en 1999 amb les quatre edicions esmentades (encara que des de 1992-93 es venien dut a terme aproximacions que podrien ser assimilables a les de la Guia) i els seus corresponents "casos" que van consolidar, van donar solidesa i van significar una important col·laboració entre diverses administracions públiques espanyoles i, per descomptat, amb el Club Excel·lència en Gestió, via Innovació (CEG), soci a Espanya de l'European Foundation for Quality Management – EFQM.
A la fi de 2009 es va presentar la nova versió del Model Europeu d'Excel·lència 2010. La seva traducció al castellà tornava a posar de manifest la necessitat de realitzar una interpretació actualitzada per a les Administracions Públiques dels nous continguts, atès que, com a singularitat d'aquesta versió, l'EFQM va desenvolupar una única per a tots els sectors, inclòs el Sector Públic. La versió 2010 no era, com en anteriors ocasions, un refreshing review sinó tota una actualització dels 8 Conceptes Fonamentals de l'Excel·lència, una revisió a fons de l'estructura del Model i canvis significatius en els elements de la lògica REDER, la qual cosa ja plantejava un repte de certa envergadura. El resultat va ser una interpretació comuna i consensuada –a instàncies del propi CEG- en lloc d'una actualització de les adaptacions a l'Administració Pública realitzades per a la versió anterior del Model (2003).
El resultat de tot això es va materialitzar amb la publicació de la Guia d'Interpretació per a les Administracions Públiques del Model EFQM d'Excel·lència 2010, al juliol de 2012, coordinada pel Departament de Qualitat de l'AEVAL i en coedició amb l'Agència Estatal Butlletí Oficial de l'Estat. En ella van participar representants de la Junta d'Andalusia , Junta de Castella i Lleó, Tresoreria General de la Seguretat Social, Ajuntament de Madrid, REGTSA, Ajuntament d'Alcobendas i la pròpia AEVAL.Arribats a aquest punt semblava necessari complementar, com era habitual, aquesta publicació amb un nou cas pràctic il·lustratiu. A això es va aplicar novament el Fòrum d'Administracions Públiques constituint un Grup de Treball –en aquesta ocasió més lleuger- format per representants d'AEVAL, Comunitat de Madrid i REGTSA.
Entre Abril i Novembre de 2012, el Grup va abordar el cas a partir de la versió 2010 del Model EFQM reelaborant per complet el cas anterior "Agència de Formació" publicat en 2004 amb la idea de mantenir el tipus d'organització -que ja havia provat la seva eficàcia i utilitat- però aportant una visió evolutiva que permetés destacar els canvis de context i organitzatius que afecten en aquest moment a les Administracions Públiques espanyoles. En la reunió del Fòrum de l'11 de desembre de 2012 es van presentar els treballs en curs. També, a través d'una exposició a càrrec del Club, es van presentar les novetats més rellevants incorporades per l'EFQM a la nova versió (2013) del Model EFQM d'Excel·lència.
A la vista de les previsions d'entrada en vigor d'aquesta nova versió -i les pròximes amb caràcter triennal- els membres del Fòrum van considerar imprescindible realitzar una reflexió sobre l'oportunitat i conveniència de reorientar les seves prioritats immediates així com el calendari de diversos dels projectes en marxa.Per a fer operativa aquesta reflexió es va constituir una ponència tècnica amb la missió de respondre adequadament a la qüestió candent que s'havia posat sobre la taula: Havia de continuar-se -segons el planificat- amb el cas a partir de la versió 2010 del Model donant empleno a l'objectiu de complementar la Guia d'Interpretació per a l'Administració Pública recentment publicada o bé reorientar els seus treballs i abordar directament una nova interpretació del Model EFQM en la seva versió 2013 i el seu cas pràctic corresponent?
El resultat, exposat pel Coordinador del Fòrum i Director del Departament de Qualitat de l'AEVAL en representació dels ponents (AEVAL, Comunitat de Madrid i REGTSA) i de la resta d'organitzacions que van participar en el debat, va anar que el més convenient era abordar, de manera simultània i en paral·lel, la Interpretació per a les Administracions Públiques del Model EFQM 2013 així com el Cas Pràctic corresponent a aquesta versió, mantenint per descomptat l'objectiu de publicació en 2013. Amb això s'aconseguia, a més, adequar el pas a les revisions del model previstes per l'EFQM.
En la següent reunió, celebrada en la seu del CEG el 19 de juny de 2013, es presentaven els treballs en marxa, tant els relatius a la interpretació de la nova versió del Model com del Cas Pràctic amb una previsió de calendari, a fi de complir els acords adoptats quant a la seva publicació en 2013.Com en ocasions anteriors, aquest Cas Pràctic que ara es presenta no pretén ser un document definitiu, sinó que té una vocació oberta, subjecta a revisió permanent com a conseqüència de l'escrutini dels seus usuaris, contribuint, amb un nou jaló, a l'experiència iniciada amb tant d'èxit en 1999.
El Fòrum d'Administracions Públiques confia que la continuïtat d'aquesta experiència resulti profitosa per a les administracions espanyoles i resulti una bona pràctica en l'àmbit europeu de la qualitat.