Les Administracions Públiques espanyoles han d'estar a l'altura de les expectatives ciutadanes pròpies de la societat actual. Per aquesta raó la qualitat ha d'orientar la gestió i la prestació dels serveis públics, la qual cosa implica una millora contínua dels mateixos i, sobretot, un diàleg permanent entre expectatives i prestacions. Aquest objectiu complex ha de ser abordat amb instruments que facilitin la gestió dels serveis al ciutadà amb criteris d'eficiència, evidenciant així el bon govern del públic.
En aquest entorn, les Cartes de Serveis constitueixen potser l'instrument més genuí per a donar resposta als reptes dels serveis públics. El seu ús, generalitzat des de fa anys per als tres nivells de govern, facilita l'homogeneïtzació dels compromisos de qualitat en un Estat descentralitzat però els ciutadans-usuaris del qual són receptors unitaris dels serveis i prestacions públiques.
Precisament per a l'impuls de polítiques i programes de qualitat, excel·lència i avaluació en les Administracions Públiques espanyoles a través de la cooperació i la col·laboració, es va posar en marxa a l'octubre de 2005 la Xarxa Interadministrativa de Qualitat en els Serveis Públics. Fruit especialment significatiu de l'activitat d'aquesta Xarxa és la “Carta de Compromisos amb la Qualitat de les Administracions Públiques Espanyoles”, aprovada per Conferència Sectorial d'Administració Pública en 2009 i que establia, per primera vegada, uns compromisos de qualitat comunes per als tres nivells de la nostra Administració Pública. No és casual que, entre aquests compromisos, el vuitè fes referència expressa a l'elaboració i difusió de Cartes de Serveis dels organismes públics.
El document que ara presentem tracta de respondre a aquesta obstinació amb l'excel·lent treball col·laboratiu en el qual han intervingut representants de l'Administració General de l'Estat, de les Comunitats Autònomes i de les Entitats Locals, publicació que amb seguretat permetrà utilitzar un llenguatge compartit i aconseguir la coordinació i coherència dels esforços, així com l'aprofitament de sinergies. Els usuaris tenen dret a conèixer les característiques dels serveis que reben així com les condicions en què es presten. Aquest exercici pràctic de transparència contribuirà sens dubte a la millora dels processos interns en les organitzacions i a l'estimulació dels equips de treball. Però sobretot ajudarà al fet que la ciutadania gaudeixi d'uns serveis públics concordes amb les seves expectatives.