El Ple del Fòrum de Govern Obert, integrat per 32 representants de les Administracions Públiques i altres 32 en representació de la societat civil, ha donat el seu vistiplau a l'IV Pla de Govern Obert d'Espanya 2020-2024.
L'IV Pla és resultat d'una estratègia comuna i compartida entre els diferents actors públics i privats, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts en l'Agenda 2030 i, en particular, amb la seva ODS 16, relatiu a la promoció de societats justes, pacífiques i inclusives.
L'IV Pla de Govern, està integrat per deu compromisos: nou d'ells, assumits per l'Administració General de l'Estat i un altre referit a iniciatives formulades per les Administracions Autonòmiques i locals, a través de la FEMP.
Els compromisos de l'Administració estatal assumits en aquest IV Pla són els següents:
- La reforma del marc regulador de la transparència, que inclou la reforma de la Llei de transparència i la ratificació del Conveni del Consell d'Europa sobre accés als documents públics. També s'aprovarà del reglament de la vigent llei de transparència, accés a la informació i bon governo
- Pla de millora i reforç de la transparència i la rendició de comptes. Aquest compromís es concretarà en mesures com la millora del Portal de la Transparència, amb l'ampliació de la publicitat activa i rendició de comptes a la ciutadania, facilitant el seguiment de plans públics, informant sobre el seu compliment.
- Pla de millora de la participació ciutadana. Aquest Pla inclou el desenvolupament d'una Plataforma de Participació en el Portal de la Transparència i l'avaluació i millora de la participació en plans i programes públics, a través de mitjans electrònics i de xarxes socials i en òrgans col·legiats. A més, es contempla la creació de Laboratoris d'innovació per a promoure la participació en polítiques públiques.
- Petjada normativa. Aquest compromís es traduirà en el desenvolupament d'un sistema que millori la traçabilitat del procés d'elaboració de les normes i de la participació ciutadana en els tràmits de consulta prèvia, informació pública i tramitació normativa.
- Sistema de integridad pública. Esta iniciativa se concreta en el diagnóstico y mejora de los sistemas de integridad pública, a través de mapas de riesgos, códigos de conducta, encuestas de clima ético, guías de autoevaluación y formación de empleadas y empleados públicos
- Inclou també la regulació d'un registre de lobbies obligatori, la modificació de la llei d'Incompatibilitats del personal al servei de les Administracions públiques i el reforç de la Integritat pública en àmbits sectorials específics com el de la intel·ligència artificial
- Protecció de denunciants. Per a complir aquest compromís, es procedirà a la transposició a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva sobre protecció de les persones que informin sobre infraccions del dret de la UE. Amb això, Espanya comptarà amb un marc jurídic uniforme que garanteixi la protecció de les persones que facilitin informació per a la detecció de delictes o infraccions legals en el si d'una organització, ja sigui pública o privada.
- Educació i formació. S'inclouen accions educatives en Govern Obert dirigides a la ciutadania en general i al públic expert, l'elaboració d'una guia sobre govern obert, així com la formació d'empleades i empleats públics. També s'ha programat una acció específica per a reduir la bretxa digital, a través de la formació i acreditació de competències de la dona rural.
- Comunicació inclusiva en Govern Obert. Amb la finalitat de donar a conèixer els valors del govern obert, aquest vuitè compromís recull un Pla de comunicació inclusiva, la promoció del Govern Obert a nivell internacional, la recerca i debat avançat en Govern Obert i la difusió de la producció científica.
- Observatori de Govern Obert, en el qual inicialment participaran dotze ministeris, pretén reconèixer i difondre les bones pràctiques que desenvolupin les AA.PP. al llarg dels pròxims quatre anys.
L'IV Pla de Govern Obert és resultat d'un intens procés participatiu que pren com a referència un Document marc, acordat en 2019, en el si de la Comissió Sectorial de Govern obert en la qual participen totes les Administracions Públiques espanyoles i la comissió permanent del Fòrum de Govern Obert en el qual està representada la societat civil.
Accés a la infomración completa sobre Govern Obert aquí