La Ministra de Política Territorial i Funció Pública defensa institucionalitzar l'avaluació per a planificar les polítiques públiques

25/09/2020

La Ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, va inaugurar el passat 24 de setembre la XI Conferència Biennal Internacional d'Avaluació de Polítiques Públiques. Es tracta d'una trobada organitzada per la Societat Espanyola d'Avaluació, amb representants internacionals i de les administracions públiques espanyoles i experts en avaluació de polítiques públiques, participació ciutadana i transparència.

En la seva intervenció, la Ministra de Política Territorial i Funció Pública, va destacar com un dels grans reptes promoure que l'avaluació sigui considerada en la presa de decisions i en la planificació de les polítiques públiques.

A més, va expressar el seu convenciment de la utilitat de l'avaluació com a “eina fonamental per a la rendició de comptes, per a la transparència, per a millorar l'acció pública, per a aconseguir el nivell més operatiu de la gestió pública d'una Administració, una part essencial del que s'ha anomenat modernització reflexiva”.

Amb la modernització reflexiva, segons va indicar la Ministra, es marca una nova realitat, que es projecta tenint en compte la demanda de la ciutadania, amb major transparència en la gestió, amb una utilització racional dels recursos públics i la necessitat de garantir els drets.

L'avaluació, segons la Ministra, ha d'estar en el centre del debat per a aconseguir una Administració pública capaç de respondre a les necessitats actuals i futures, “que funcioni d'una manera més oberta, més inclusiva, més transparent i al servei de la ciutadania”.

A més, l'avaluació contribueix a la millora de la governança pública i que en una situació com l'actual, “l'avaluació reforça el seu sentit quan valorem l'èxit de les decisions adoptades”.

Avançar en l'especialització de l'avaluació de l'Administració pública, és l'objectiu principal de l'Institut d'Avaluació de les Polítiques Públiques, integrat en el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, amb quatre grans línies d'actuació:

1. Impulsar la pràctica de l'avaluació en l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics.

2. Formar al personal de l'Administració pública perquè pugui participar en els processos d'avaluació.

3. Convertir l'avaluació de les polítiques públiques en un referent i poder avaluar les polítiques en totes les administracions i els seus organismes.

4. Crear un marc normatiu que faciliti i promogui l'avaluació de les polítiques públiques, tenint en compte experiències anteriors, com la que aporta l'antiga Agència d'Avaluació i Qualitat dels Serveis Públics.

És necessària la creació d'una adequada cultura de l'avaluació i garantir la qualitat de les avaluacions, ha continuat Darias, així com la difusió de les metodologies i les seves eines: “En pròximes dates presentarem les guies metodològiques que permetran avançar en el camp de l'avaluació”.

“Aprofitem al màxim aquesta oportunitat per a reflexionar, participar i debatre sobre l'avaluació de les polítiques públiques”, i ha insistit a situar l'avaluació de polítiques públiques en lloc preferent de l'acció pública, contribuint així al fet que millori la seva raó de ser, que no és una altra que millorar la vida de les persones.

Font original de la notícia aquí