La Ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, va inaugurar el passat 24 de setembre la XI Conferència Biennal Internacional d'Avaluació de Polítiques Públiques. Es tracta d'una trobada organitzada per la Societat Espanyola d'Avaluació, amb representants internacionals i de les administracions públiques espanyoles i experts en avaluació de polítiques públiques, participació ciutadana i transparència.
En la seua intervenció, la Ministra de Política Territorial i Funció Pública, va destacar com un dels grans reptes promoure que l'avaluació siga considerada en la presa de decisions i en la planificació de les polítiques públiques.
A més, va expressar el seu convenciment de la utilitat de l'avaluació com a “eina fonamental per a la rendició de comptes, per a la transparència, per a millorar l'acció pública, per a aconseguir el nivell més operatiu de la gestió pública d'una Administració, una part essencial del que s'ha anomenat modernització reflexiva”.
Con la modernización reflexiva, según indicó la Ministra, se marca una nueva realidad, que se proyecta teniendo en cuenta la demanda de la ciudadanía, con mayor transparencia en la gestión, con una utilización racional de los recursos públicos y la necesidad de garantizar los derechos.
La evaluación, según la Ministra, debe estar en el centro del debate para conseguir una Administración pública capaz de responder a las necesidades actuales y futuras, “que funcione de una manera más abierta, más inclusiva, más transparente y al servicio de la ciudadanía”.
A més, l'avaluació contribuïx a la millora de la governança pública i que en una situació com l'actual, “l'avaluació reforça el seu sentit quan valorem l'èxit de les decisions adoptades”.
Avançar en l'especialització de l'avaluació de l'Administració pública, és l'objectiu principal de l'Institut d'Avaluació de les Polítiques Públiques, integrat en el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, amb quatre grans línies d'actuació:
1. Impulsar la pràctica de l'avaluació en l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics.
2. Formar al personal de l'Administració pública perquè puga participar en els processos d'avaluació.
3. Convertir l'avaluació de les polítiques públiques en un referent i poder avaluar les polítiques en totes les administracions i els seus organismes.
4. Crear un marc normatiu que facilite i promoga l'avaluació de les polítiques públiques, tenint en compte experiències anteriors, com la que aporta l'antiga Agència d'Avaluació i Qualitat dels Serveis Públics.
És necessària la creació d'una adequada cultura de l'avaluació i garantir la qualitat de les avaluacions, ha continuat Darias, així com la difusió de les metodologies i les seues eines: “En pròximes dates presentarem les guies metodològiques que permetran avançar en el camp de l'avaluació”.
“Aprovechemos al máximo esta oportunidad para reflexionar, participar y debatir sobre la evaluación de las políticas públicas”, y ha insistido en situar la evaluación de políticas públicas en lugar preferente de la acción pública, contribuyendo así a que mejore su razón de ser, que no es otra que mejorar la vida de las personas.
Font original de la notícia ací