La Xarxa Interadministrativa de Qualitat en els Serveis Públics és un fòrum de cooperació integrat pels órganos responsables de qualitat i avaluació de l'Administració General de l'Estat, de les Comunitats Autònomes i de les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). La Xarxa es va constituir a l'octubre de 2005.
La Xarxa té per objectiu l'establiment de fórmules de cooperació i col·laboració interadministrativa en els àmbits relacionats amb la qualitat i l'excel·lència en els serveis públics i l'avaluació.
Per al desenvolupament de les seues funcions, la Xarxa s'estructura en Plenari, així com un conjunt de Comités i de Grups de Treball. Així mateix, la Xarxa es dota d'una Secretaria, exercida per la Subdirecció General d'Inspecció de Serveis AGE de la Direcció General de Ciutadania i Goberno Obert.
En 2018, es van celebrar dues reunions de la Xarxa, que van tindre lloc a Madrid el 8 de maig de 2018, en el marc de la Setmana de l'Administració Oberta , i a Màlaga el 4 d'octubre de 2018, a l'entorn de les X Jornades de Modernització i Qualitat en l'Administració Local (JOMCAL) organitzades pel seu Ajuntament.
En 2019, la reunió de la Xarxa es va celebrar a Madrid el dia 20 de novembre de 2019, en el marc de les Conferències de Qualitat en els Serveis Públics.
En 2021, s'ha convocat una nova reunió de la Xarxa en el marc de la 7a Conferència Estatal de Qualitat i les KSI Jormadas de Modernització i Qualitat en l'Administració Local (JOMCAL) per als dies 17 al 19 de Novembre de 2021.
Conferències de Qualitat en els Serveis Públics
Les Conferències de Qualitat en els Serveis Públics, promogudes amb periodicitat biennal per la Xarxa Interadministrativa de Qualitat en els Serveis Públics, constituïxen un mitjà per a potenciar i exterioritzar l'activitat de la Xarxa, difondre la qualitat i l'avaluació en el sector públic des d'una lògica de consens, així com presentar bones pràctiques i enfocaments innovadors de gestió. Són un fòrum de contactes i discussió per a la definició de l'estratègia futura, traslladar propostes als responsables de les Administracions Públiques i projectar a la societat civil el compromís de les Administracions en la millora dels serveis públics.
Novembre 2021. Qualitat i Innovació per a la recuperació.
Sota el lema 'Qualitat i Innovació per a la recuperació', el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, al costat de la FEMP i a l'Ajuntament de Màlaga, van celebrar conjuntament, de 17 a 19 de novembre de 2021, la 7a Conferència Estatal de Qualitat i les XI Jornades de Modernització i Qualitat en l'Administració Local (JOMCAL). Es va celebrar en format híbrid amb sessions presencials a Màlaga i virtuals amb retransmissió en línia. En les diverses sessions, taules redones i tallers, en companyia, entre altres, de ex-alcaldes, electes municipals i Directors Generals dels tres nivells administratius, es va reflexionar sobre:
- Les noves tecnologies en el procés de recuperació
- De la participació ciutadana a la co-creació
- Col·laboració administrativa per a la simplificació de procediments
- Test Cyklos, una eines per a l'avaluació
- Nous escenaris post-COVID de la qualitat en les Administracions Públiques.
- Noves formes de millora contínua, Innovació Pública
- Bones Pràctiques d'Entitats Locals: participació, transparència, digitalització i administració electrònica
Programa 7a Conferència Estatal de Qualitat en els Serveis Públics. IX JOMCAL
Accés a la pàgina de la 7a Conferència
Documents de la Xarxa
Un dels treballs duts a terme per la xarxa ha sigut l'elaboració de la Carta de Compromisos amb la qualitat de les Administracions Públiques, que va ser aprovada per la Conferència Sectorial d'Administració Pública celebrada el 16 de novembre de 2009.
- Carta de Compromisos amb la Qualitat de les Administracions Públiques
- Guia d'Avaluació de la Carta de Compromisos amb la Qualitat de les Administracions Públiques
D'altra banda, l'acord de constitució del grup Observatoris es va adoptar per la Xarxa Interadministrativa de Qualitat (d'ara en avant la Xarxa) en la reunió celebrada a Madrid, coincidint amb la celebració de la 1a Conferència Estatal de Qualitat, el 6 de novembre de 2007. En aquesta reunió es va acordar constituir un Grup de treball sobre Observatoris de la Qualitat dels Serveis Públics que explorara la possibilitat de definir les dimensions a abordar en l'avaluació de la qualitat dels serveis i, a partir d'ací, establir una bateria d'indicadors de referència.
Es publiquen a continuació dos documents elaborats pel Grup Observatoris per decisió presa en l'última reunió de la Xarxa.