El Govern potencia el sector de la tecnologia infraroja amb l'entrada de SETT en l'empresa madrilenya Sensia

13/02/2025
  • Óscar López anuncia una inversió de 9 milions d'euros en Sensia, empresa madrilenya de sensors de radiació infraroja amb aplicacions en medi ambient, sostenibilitat i prevenció i detecció de desastres naturals.
  • Sensia accelerarà el desenvolupament de sensors infrarojos disruptius basats en nanotecnologia, reduint la dependència de proveïdors externs i posicionant a Espanya com un referent en aquesta tecnologia.
  • Fundada en 2008 i nascuda com spin-off la Universitat Carles III de Madrid, Sensia està situada al Parc Tecnològic de Leganés (Madrid) i compta amb més de 100 empleats.

Madrid, 13 de febrer de 2025.- El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, ha anunciat avui l'entrada de SETT (Societat Espanyola per a la Transformació Tecnològica) en l'empresa madrilenya Sensia, amb una coinversión pública de 9 milions d'euros. Aquesta companyia espanyola lidera la innovació mundial en solucions basades en tecnologia infraroja, clau per a la sobirania estratègica d'Espanya.

Fundada en 2008 i nascuda com spin-off la Universitat Carles III de Madrid, Sensia està situada al Parc Tecnològic de Leganés (Madrid) i compta amb més de 100 empleats. Es tracta d'una de les empreses espanyoles més capdavanteres en la producció de fotodetectores d'imatge infraroja, amb nombroses aplicacions en camps com el medi ambient, la sostenibilitat de l'activitat industrial o la seguretat i detecció de catàstrofes naturals.

El projecte, que rebrà una injecció total de 19 milions d'euros, en una coinversión de SETT al costat de la gestora de fons del grup financer A&G, té previst desenvolupar una nova generació de sensors que millori significativament les prestacions dels actuals, la qual cosa donaria a Espanya i a Europa un avantatge competitiu fonamental enfront d'altres actors com Israel, els Estats Units o la Xina.

“Sensia té el seu origen en una universitat pública madrilenya. És un exemple del retorn a la societat de la inversió pública en el talent, que el veritable capital llavor dels projectes transformadors enfonsa les seves arrels en la universitat i creix amb aliances públic-privades com aquesta que el Govern està determinat a continuar potenciant”, ha subratllat el ministre Óscar López durant una visita a les instal·lacions de l'empresa. El ministre també ha destacat la prioritat estratègica que per a Espanya representa la prevenció i detecció de desastres naturals com a incendis forestals, responsables d'arrasar 47.711 hectàrees en 2024.

Pionera en Intel·ligència Artificial en Imatge Infraroja per a la detecció automàtica i operació desatesa.

SENSIA és la companyia més avançada en Imatge Infraroja Intel·ligent basada en IA per a automatització de la detecció. La seva tecnologia no precisa un observador humà per a realitzar la detecció i permet, per exemple, la detecció precoç i automàtica d'incendis forestals o la detecció de fugides de gasos tòxics i contaminants. Per exemple, les seves cambres s'empren en el sector energètic per a la descarbonització d'indústries de combustible fòssil o el monitoratge d'emissions de vaixells durant operacions portuàries.

La companyia compta amb el major grau d'autonomia tecnològica que es coneix en aquest sector i desenvolupa i produeix tota la tecnologia que ofereix, tant maquinari com programari, així com els algorismes de IA i el seu entrenament, disposant així del control total sobre la qualitat i les prestacions dels seus productes, la qual cosa posiciona a l'entitat en un lloc preeminent dins del sector de càmeres infraroges.

Els seus sensors no requereixen il·luminació o emissions de radiació externa, sinó que detecten calor, per tant, són indetectables a diferència d'altres sistemes com el radar, el làser, el GPS o la radiofreqüència. La radiació infraroja ofereix així un avantatge tàctic únic en, per exemple, missions d'observació per satèl·lit o seguretat nacional.

La inversió del Govern en participacions de la companyia es troba dins del marc del PERTE Xip, amb l'objectiu de consolidar el creixement orgànic en el sector industrial i tecnològic, així com potenciar el desenvolupament de sensors infrarojos propis.

Al costat de SETT, Entitat Pública Empresarial adscrita al Ministeri per a la Transformació Digital i de Funció Pública, també participa A&G Energy Transition Tech Fund (A&G ETTF), grup inversor en empreses de maquinari i programari enfocades a accelerar la transició energètica i la descarbonització de sectors clau de l'economia, proporcionant capital de creixement a empreses europees amb tecnologies capdavanteres.