El passat 7 de juliol es va presentar l'informe sobre Sistemes Preventius d'Integritat Pública en l'Administració General de l'Estat per a observacions per part dels membres del Grup de Treball d'Integritat Pública del Fòrum de Govern Obert.
Els Plans de Govern Obert d'Espanya recullen el conjunt d'actuacions a les quals es compromet l'Administració General de l'Estat, en col·laboració amb altres Administracions públiques i amb la Societat civil, per a avançar, en un determinat període, en la participació, la transparència, la integritat i la sensibilització social, i aconseguir així una societat més justa, pacífica i inclusiva.
L'IV Pla de Govern Obert, aprovat el 29 d'octubre de 2020, recull 10 compromisos que assumeixen les Administracions públiques en les línies indicades, i una de les actuacions que contempla, dins de l'àrea referida a Integritat pública, és la de desenvolupar un diagnòstic de la gestió de la integritat en l'AGE des d'un punt de vista preventiu.
Es tracta amb això d'obtenir informació que permeti planificar un marc d'actuacions de millora en l'àmbit de la integritat per a les persones responsables i la resta de personal de les organitzacions, reforçant amb això la confiança de la ciutadania en el servei públic.
L'IV Pla va assignar la responsabilitat d'impuls d'aquesta mesura al Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, en col·laboració amb altres actors involucrats del Sector públic (fonamentalment la resta de Ministeris a través de les corresponents Inspeccions de Serveis Departamentals i de la seva Comissió Coordinadora) i d'altres Administracions públiques a través de la Comissió Sectorial de Govern Obert i de la Xarxa Interadministrativa de Qualitat en els Serveis Públics.
Per a la seva posada en marxa, des de la Direcció General de Governança Pública del Ministeri responsable, es va enviar a totes les Inspeccions Generals de Serveis departamentals un enllaç a un qüestionari online sobre integritat, elaborat en la pròpia DGGP, amb l'objectiu de realitzar aquest diagnòstic general dels sistemes preventius d'integritat pública existents en l'AGE, havent-se'ls informat prèviament sobre aquest tema.
El present document recull el resultat d'aquesta enquesta de diagnòstic, a partir del qual establir els punts forts i febles i les amenaces i oportunitats sobre aquest tema. Després es podrà impulsar l'elaboració de les diferents eines abans assenyalades que reforcin els valors i principis d'integritat pública, així com la formació i sensibilització en la matèria.
El Fòrum de Govern Obert és un espai de participació i diàleg permanent entre les Administracions públiques (estatal, autonòmiques i locals) i els representants de la societat civil, l'objectiu de la qual és impulsar la col·laboració, la transparència, la participació i la rendició de comptes. En ell participen, amb igual nombre de representants, les Administracions públiques i la societat civil.