Óscar López subratlla el compromís del Govern en el reforç de la ciberseguretat empresarial

31/01/2025

El ministre destaca les ajudes a empreses per a reforçar la seva protecció digital o l'avanç normatiu en la lluita contra les estafes telefòniques i online

Burgos, 31 de gener de 2025.- El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, ha clausurat aquest divendres a Burgos la jornada +Ciberseguretat, en la qual ha subratllat el compromís del Govern amb el reforç de la ciberseguretat empresarial com un element clau per a la transformació digital del país.

El ministre ha recordat que el Govern d'Espanya destina un de cada tres euros dels fons Next Generation a la digitalització i ha destacat la importància de la col·laboració entre el sector públic i privat per a impulsar una cultura de seguretat digital en l'àmbit empresarial.

López ha subratllat que davant la creixent preocupació en tot el planeta per les amenaces digitals, que va constatar durant la seva recent participació en el Fòrum de Davos, el Govern “actualitza les nostres defenses de manera permanent” amb mesures com el pla contra les estafes telefòniques que s'està ultimant, “els testatges de seguretat de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) sobre les joguines connectades, les ajudes del Kit Digital destinades a serveis de ciberseguretat per a pimes i autònoms o la recent transposició de la Directiva europea NIS2 en forma d'una nova Llei de Ciberseguretat”.

Castella i Lleó, cinquena CCAA amb més consultes sobre ciberseguretat

La preocupació per la ciberseguretat creix a nivell mundial, com constata un recent informe del Fòrum Econòmic Mundial que destaca que cada vegada més pimes consideren inadequada la seva capacitat de ciber-resiliència: el percentatge ha passat del 5% en 2022 al 35% en 2025.

A Espanya, l'INCIBE va rebre l'any passat 98.546 consultes, un 21,78% més que l'any anterior, i Castella i Lleó va ser la cinquena Comunitat Autònoma que més va utilitzar aquest servei.

Projecte +Ciberseguretat

La jornada d'aquest divendres s'enquadra en el projecte +Ciberseguretat, fruit d'un conveni de col·laboració signat el mes d'octubre passat entre la Fundació CEOE i l'Institut de Ciberseguretat d'Espanya (INCIBE) que té com a objectiu sensibilitzar, conscienciar i divulgar la importància de la ciberseguretat entre les empreses espanyoles a través de jornades i tallers de formació específica per tot el territori nacional.

La trobada celebrada aquest divendres, el segon des que se signés el conveni, ha comptat amb la participació de diferents experts que han compartit formació pràctica i estratègies de prevenció. Durant la jornada s'ha debatut sobre els reptes en matèria de ciberseguretat, i s'ha desenvolupat un taller pràctic impartit per tècnics especialistes d'INCIBE, Policia Nacional i Guàrdia Civil en el qual els assistents han pogut conèixer casos reals de ciberatacs i analitzar tècniques de resposta i mitigació.