El Govern subvenciona amb 315.440 euros un projecte per a integrar aplicacions de IoT, IA i edge en les plantes industrials a través del núvol

30/07/2024

● La signatura basca Mondragón desenvoluparà una arquitectura de referència programari per a aconseguir un ús eficient de dades en el núvol en els processos industrials de fabricació per a multiplicar la productivitat, la sostenibilitat i la seguretat digital ● Es tracta d'una ajuda del programa europeu IPCEI-CIS, amb el qual el Govern també està finançant amb 111 milions diversos projectes empresarials per a desenvolupar solucions en l'embrió del núvol cloud europea ● El programa IPCEI-CIS aspira a aconseguir la sobirania digital europea en tecnologies pioneres d'emmagatzematge de dades en el núvol, desplegant les infraestructures necessàries i desenvolupant innovacions en la computació en el núvol i en la vora

Madrid, 30 de juliol de 2024.- El Consell de Ministres ha aprovat una subvenció directa de 315.440 euros, realitzada pel Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, a la Corporació Mondragón perquè desenvolupi, a través d'una infraestructura contínua edge-cloud en el núvol europeu, aplicacions d'Internet de les Coses (IoT per les seves sigles en anglès) Intel·ligència Artificial (IA) i processament en la vora (Edge) per a integrar en els processos de producció de la indústria manufacturera.

Aquesta inversió està emmarcada en el Projecte Important d'Interès Comú Europeu en Sistemes Integrats de Computació (IPCEI-CIS), i complementa l'adjudicació de 111 milions realitzada a la fi del passat any als participants directes de l'IPCEI, entre els quals es troben Telefónica, Arsys i OpenNebula.

El pressupost destinat a la Corporació Mondragón suposa una ajuda del 80% respecte al valor del projecte, que preveu una mobilització total de 394.300 euros. La inversió és a càrrec del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública a través de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, i les millores d'aquest projecte es produiran preveient errors i optimitzant el flux d'operacions de manteniment, i, en definitiva, fent més productives les instal·lacions industrials.

El seu desenvolupament se centrarà en elements de manera transversal, amb una infraestructura d'agregació de dades i desenvolupaments, creant un espai únic on se situaran conjuntament les dades i les eines que interaccionen entre si. A més, es treballarà simultàniament amb la generació d'un paquet de generació de bessó digital per a realització de simulacions amb intel·ligència artificial (IA), internet de les coses (IoT) i en la vora (Edge).

A través d'aquesta arquitectura en el núvol, s'aconseguirà un avanç qualificat per a aplicar l'ús de control de qualitat i el manteniment predictiu entre plantes industrials. Objectiu que ve a complementar als desenvolupaments en el núvol Cloud federada europea sorgides amb l'IPCEI-CIS. Mondragón és beneficiari de les ajudes com a participant indirecte i realitzarà col·laboracions amb uns altres partners directes de l'IPCEI-CIS, principalment amb OpenNebula com orquestador intel·ligent del continu Edge-cloud aplicat als processos d'aprenentatge federat d'intel·ligència artificial.

El suport a aquests projectes és un pas més del Govern en el reforç de les capacitats en infraestructures del nostre país per a augmentar l'impacte del potencial desenvolupament del 5G, gràcies a l'Edge en aquest cas, en el qual Espanya està immersa. Aquesta inversió es realitza en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i és finançada a través dels Fons NextGenerationEU.

El finançament d'aquests projectes nacionals d'Espanya va en la línia d'aconseguir la sobirania digital i l'autonomia estratègica de la Unió Europea. La inversió busca incrementar la infraestructura en computació en el núvol i en la vora a nivell europeu en codi obert que permetrà serveis en temps real i de baixa latència mitjançant recursos informàtics distribuïts pròxims als usuaris.

La secretària d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, María González Veracruz, ha destacat que “la suma d'un emmagatzematge de dades en el núvol segurs i l'aplicació de tecnologies disruptives com la IA o el 5G farà multiplicar les capacitats productives d'aquesta indústria manufacturera. El Govern està invertint en la reindustrialització tecnològica d'Espanya, implantant per tots els punts del nostre país activitats i iniciatives digitals que seran determinants en l'economia del futur”

Sobre IPCEI-CIS

El Projecte Important d'Interès Comú Europeu d'Infraestructures i Serveis en el Núvol de Nova Generació (IPCEI CIS, per les seves sigles en anglès) és el primer IPCEI en l'àmbit de la computació en el núvol i en la vora (“edge”). Se centra en el desenvolupament del primer ecosistema europeu de tractament de dades interoperable i d'accés obert en el núvol fins a la vora per part de múltiples proveïdors.

L'IPCEI-CIS, el llançament del qual va ser presentat fa uns mesos per representants de la Unió Europea a Brussel·les, preveu mobilitzar un total de 2.600 milions d'euros, amb 1.200 provinents de finançament públic.

Desenvoluparà capacitats de tractament de dades, programes informàtics i eines d'intercanvi de dades que facilitin tecnologies de tractament distribuït de dades en el núvol i en la vora federades, fiables i eficients des del punt de vista energètic, així com tot tipus de serveis connectats. La innovació que ofereix IPCEI CIS oferirà un nou ventall de possibilitats a les empreses i els ciutadans europeus, la qual cosa impulsarà la transició digital i ecològica a Europa.