Funció Pública avança els projectes de transparència i govern obert i rendeix comptes davant la societat civil

12/03/2025
foro de gobierno
  • El Fòrum de Govern Obert es reuneix a Toledo amb la presència de les administracions, la societat civil i una delegació de l'Aliança de Govern Obert OGP
  • Entre els assumptes tractats, el cim global de Vitòria-Gasteiz, la Setmana de l'Administració Oberta, el compliment dels compromisos de l'IV Pla de Govern Obert i l'elaboració del V
  • Clara Mapelli advoca per la construcció d'una governança digital, centrada en la ciutadania, que faci de la transparència i la rendició de comptes la seva manera habitual de funcionament

La secretària d'Estat de Funció Pública, Clara Mapelli, ha presentat en la reunió plenària del Fòrum de Govern Obert, que s'ha celebrat a Toledo, les principals iniciatives i reptes del seu Departament en matèria de transparència i govern obert, com ara el programa de la copresidència espanyola de l'Aliança per al Govern Obert (OGP) que culminarà amb la IX Cimera Global a Vitòria, el procés d'elaboració del V Pla de Govern Obert 2025-2029 i la Setmana de l'Administració Oberta. Dins del capítol de rendició de comptes, l'equip de Governança Pública de la Secretaria d'Estat ha realitzat també un balanç dels compromisos complerts en el marc de l'IV Pla de Govern Obert. Durant la jornada, que ha comptat amb la participació del vicepresident primer de la Junta de Castella-la Manxa, José Luis Martínez Guijarro, Clara Mapelli ha destacat l'important paper que juguen tant la societat civil, com les administracions regionals i locals com a actors essencials en el desenvolupament del Govern obert, “un camí que no té volta enrere”.

El Fòrum de Govern Obert és un espai de participació i diàleg permanent entre les tres administracions i els delegats de la societat civil, representats de manera paritària amb 32 membres cadascun; la presidència és a càrrec de la persona titular de la Secretaria d'Estat de Funció Pública.

Respecte al desenvolupament del V Pla de Govern Obert s'ha informat dels integrants del fòrum de com s'està desenvolupant el procés, prioritzant la participació de la ciutadania i les administracions i amb una forta implicació de la societat civil.

El V Pla reforçarà tots els elements inclosos en l'IV, amb èmfasi en la transparència, la integritat i la rendició de comptes, incloent un apartat dedicat a la governança digital i intel·ligència artificial i un observatori de bones pràctiques en el Portal de Transparència. En paraules de la secretària d'Estat, “la lluita contra la desinformació és un dels grans reptes, així com la construcció d'una governança digital, centrada en la ciutadania, que faci de la transparència i la rendició de comptes la seva manera habitual de funcionament”.

Rendició de comptes

Pel que fa a l'execució de l'IV Pla de Govern Obert, els responsables de la Secretaria d'Estat han presentat uns resultats amb un grau de compliment que supera el 90%, amb 111 iniciatives i 537 activitats.

Les iniciatives més rellevants finalitzades s'han centrat en quatre eixos: en el de transparència i rendició de comptes, destaquen el conveni del Consell d'Europa sobre accés a documents públics i la transposició de la directiva per a impulsar l'obertura de dades i reutilització de la informació del sector públic; en participació, el pla integral a persones majors per a assistència a serveis administratius ACCÉS 65+, la participació en el laboratori HAZLAB o la protecció a denunciants; en el tercer eix, el de sensibilització i formació, es compleix amb la reducció de la bretxa digital, la formació als empleats públics i la cooperació interministerial i, finalment, en el quart eix referit als àmbits autonòmic i local, es reforça la cooperació administrativa.

Un altre dels assumptes abordats ha estat la celebració de la Setmana de l'Administració Oberta, una iniciativa que va començar en 2018 amb 347 esdeveniments realitzats. Set edicions després, el nostre país revalida el seu lideratge entre els membres de l'OGP celebrant un total de 1.348 esdeveniments durant aquesta Setmana en 2024. Respecte al disseny de la Setmana de l'Administració Oberta per a 2025, que se celebrarà entre el 19 i el 25 de maig, el termini està obert per a presentar propostes.

Cimera de l'OGP

En aquesta ocasió a la cita a Toledo han acudit un equip de l'Aliança per al Govern Obert, encapçalat per la seva CEO, Aidan Eyakuze, i la copresidenta al costat d'Espanya, en representació de la societat civil, Cel Magne, els qui han participat en la presentació del programa d'aquesta presidència conjunta. El Govern d'Espanya i Cel Magne centren el seu lideratge en diverses prioritats que s'agrupen en tres pilars principals: les persones (una Administració pública oberta com a dret fonamental dels ciutadans); institucions (un Govern obert transversal i multinivell) i la tecnologia i les dades (digitalització, intel·ligència artificial i dades obertes).

Aquest projecte comú finalitzarà amb la celebració d'un cim global a Vitòria, del 6 al 10 d'octubre, un esdeveniment que reunirà de múltiples actors tant de la comunitat internacional, com dels governs d'Espanya i el Brasil, societat civil, govern del País Basc i ajuntament de Vitòria. La societat civil té un paper rellevant tant en el procés d'elaboració del programa com en el disseny de sessions específiques a través de mecanismes innovadors, com la plataforma consider.it.