Madrid, 2 de juliol de 2024 - La Comissió Europea ha publicat avui l'Informe sobre l'estat de la Dècada Digital 2024, que situa a Espanya en una posició estratègica favorable per a aconseguir els objectius marcats per la Unió Europea en aquest àmbit. Es tracta d'un esforç col·lectiu per a la construcció d'una UE competitiva, sobirana i resilient basada en el lideratge tecnològic, que apoderi a les persones, vertebri el territori i aprofiti la transformació digital per a una transició verda intel·ligent.
En aquest context, Espanya sobresurt en connectivitat amb una cobertura molt superior a la mitjana europea ende xarxes fixes d'alta capacitat i de 5G. Concretament, la cobertura de fibra ja arriba al 95,2% de la població enfront de 64% de la mitjana europea, una diferència que demostra la decidida inversió del Govern d'Espanya de més de 1.000 milions d'euros des de 2018 per a aquest objectiu. Respecte a la cobertura mòbil 5G, ja aconseguia al 92% de la població espanyola enfront de 89% de la mitjana europea, en un any en què el Govern d'Espanya acaba de llançar una inversió d'altres 1.000 milions d'euros per a donar cobertura 5G a dos milions de residents de municipis de menys de 10.000 habitants. L'informe destaca la inversió en semiconductors, en el desplegament de nodes de proximitat i en tecnologies quàntiques (entre altres, posa com a exemple l'impuls al supercomputador MareNostrum5, recentment revalidat amb la publicació de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial 2024).
La mirada empresarial també deixa al país en un lloc molt destacat, perquè el nivell de digitalització de les pimes està per sobre de la mitjana de la UE, amb un 61% de pimes que aconsegueix un nivell d'intensitat almenys bàsic en 2023, enfront del 58% europeu. Esment especial ha merescut el programa Kit Digital i, en el mateix àmbit, Kit Consulting, orientades a impulsar la digitalització de les pimes.
Es destaca també el dinamisme amb el qual les empreses han integrat la intel·ligència artificial (IA) en els seus processos; la seva adopció va ser del 9,3% en 2023, sent del 8% a Europa, encara que és un aspecte en què Espanya continua treballant amb diferents iniciatives, així com en la integració d'altres tecnologies digitals avançades com big data i cloud. Amb tot; el suport a les empreses emergents i a l'ecosistema innovador de scale-ups ha resultat evident amb el Fons Next-Tech, alguna cosa que s'ha valorat de forma molt notòria en l'Informe.
Un aspecte estratègic per a construir una societat digital més saludable i competitiva, i un indicador mirat amb atenció a la UE any rere any, són les Competències Digitals. Una àrea en la qual Espanya aprova amb “excel·lent”, perquè ve focalitzant grans esforços per a això.
El país s'ha fixat com a meta per a 2030 comptar amb el 85% de la població amb competències digitals –la UE marca el 80%– almenys bàsiques, ja està en el 66%, enfront del 56% de la mitjana europea.
Aquesta mateixa ambició pot veure's en els indicadors relatius a la digitalització de l'administració, amb resultats superiors a la mitjana de la UE: la puntuació rebuda en serveis públics per a la ciutadania va ser de 84 enfront de 79, i el de serveis públics per a les empreses 91 enfront de 85.
Aquesta sendera està en la línia dels suggeriments de millora de la Comissió Europea en el seu Informe, incidint en la necessitat de continuar impulsant les eines necessàries per a la digitalització i per a la capacitació i empoderament de la societat als països membres, tant en treballs i tasques vinculats a l'economia digital com en el seu dia a dia i la seva relació amb l'administració.
En el cas d'Espanya, destaquen les recomanacions entorn del percentatge d'especialistes digitals sobre el total de l'ocupació, que està lleugerament per sota de la mitjana europea, 4,4% i 4,8% respectivament. Un aspecte en el qual Espanya està treballant des de fa alguns anys, amb iniciatives com a Acadèmia Hacker,Generació D Pimes o les Càtedres Xip i Càtedres ENIA recentment impulsades per a formar a professionals especialitzats en microelectrònica.
Un altre dels exemples de bones pràctiques que recull l'Informe ha estat la posada en marxa de l'Observatori de Drets Digitals i la promoció de la Carta de Drets Digitals.
A més de les múltiples mesures posades en marxa per Espanya per a protegir la privacitat i la seguretat en línia, el país està treballant a protegir de les persones consumidores i garantir la protecció dels i les menors en l'entorn digital; prevenir la difusió de continguts il·legals i del discurs d'odi i per a salvaguardar els riscos associats amb les tecnologies digitals. En aquest sentit, el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, va presentar ahir la “Cartera Digital Beta”, l'eina de verificació de la majoria d'edat per a accés a continguts inapropiats per a la infància.
L'aposta d'Espanya és continuar contribuint amb les recomanacions que fa la Comissió en tots els seus àmbits, inclòs l'aprofitament de les tecnologies digitals per a potenciar la transició ecològica en àrees estratègiques, al mateix temps que implementa programes innovadors per a reduir l'impacte ambiental de les pròpies tecnologies digitals.
Els resultats d'Espanya en l'Informe de la Dècada Digital 2024 d'Espanya pot consultar-se aquí.