En el cas que un funcionari que ocupe un lloc en adscripció provisional no es presentara al concurs del lloc de treball que ve ocupant i l'obtinguera finalment un altre funcionari, s'entén que quedaria a la disposició de l'òrgan competent que li atribuiria l'acompliment provisional d'un lloc corresponent al seu Cos o Escala.
Conseqüències que un funcionari no es presente al concurs de mèrits de la plaça que ocupa en adscripció provisional.
La qüestió plantejada versa sobre la situació en la qual queda el funcionari que ocupa un lloc en adscripció provisional si, convocada la provisió del lloc mitjançant concurs, este no es presenta.
Així, en primer lloc, cal analitzar el marc jurídic d'aplicació. La disposició final quarta del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, difereix l'entrada en vigor de les disposicions relatives a la provisió de llocs de treball i mobilitat fins a l'entrada en vigor de les lleis de Funció Pública que es dicten en desenvolupament de l'Estatut. D'acord amb el que es disposa en la disposició final quarta del TREBEP, que establix en el seu apartat segon:
“Fins que es dicten les Lleis de Funció Pública i les normes reglamentàries de desenvolupament es mantindran en vigor en cada Administració Pública les normes vigents sobre ordenació, planificació i gestió de recursos humans en tant no s'oposen al que s'estableix en este Estatut”
En conseqüència, continuen vigents les disposicions relatives a la provisió de llocs i mobilitat regulats per la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la reforma de la Funció Pública i el Reial decret 364/1995, de 10 de març, que aprova el Reglament General d'Ingrés del personal al servei de l'Administració General de l'Estat i de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració General de l'Estat.
En concret, i quant a la figura de l'adscripció provisional, esta apareix regulada en l'article 63 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, on es regulen els supòsits en els quals cap la mateixa.
Les adscripcions provisionals constituïxen una excepció al règim general de provisió de llocs de treball i es produïxen en supòsits taxats, i per tractar-se d'un supòsit excepcional i temporal de provisió de llocs de treball, tal provisionalitat no pot ser duradora en el temps, de manera que els llocs ocupats per este sistema han de considerar-se vacants a l'efecte de la seua inclusió en la forma ordinària més immediata de provisió, sense que aquesta fórmula d'adscripció provisional puga considerar-se una forma alternativa de provisió de llocs de treball, substituint els procediments ordinaris de provisió (concurs i lliure designació, en els casos en què aquesta procedisca) no podent justificar-se fora dels casos assenyalats, ni erigir-se en un mecanisme normal i ordinari de provisió, quan significaria la conversió de l'excepció en regla general, i la consegüent generació de grans dosis d'inseguretat i incertesa sobre l'actuació administrativa, segons reiterada jurisprudència de diversos Tribunals Superiors Justícia.
Per esta raó, tenint en compte el caràcter excepcional i taxat de la utilització de l'adscripció provisional, l'apartat 2 de l'article 72 del mateix Reglament, disposa que “els llocs coberts mitjançant adscripció provisional es convocaran per a la seua cobertura amb caràcter definitiu pels sistemes previstos en les relacions de llocs de treball. Els funcionaris que els exercisquen tindran l'obligació de participar en les corresponents convocatòries”.
En conclusió, existeix una obligació dels adscrits provisionalment de concursar en les corresponents convocatòries del lloc que ocupen a tenor de l'art. 72.2 del Reglament, no tractant-se en eixe supòsit d'una participació voluntària en un concurs de provisió de llocs de treball sinó d'una obligació legal de participació en les corresponents convocatòries i respecte del lloc que s'ocupa provisionalment i, per això, no s'exigeix en estos casos el requisit de permanència en destinació definitiva durant dos anys per a poder participar.
Tenint en compte l'anterior, la qüestió plantejada se centra en les conseqüències per a un funcionari que no es presenta al concurs de mèrits de la plaça que ocupa en adscripció provisional.
Com s'assenyalava, la participació en el concurs no és voluntària, però la norma no establix cap conseqüència en cas que qui ocupa la plaça no es presente al corresponent procediment de provisió. Sense perjudici d'això, s'entén que la solució seria el quedar-se en la mateixa situació en la qual quedaria en el cas que sí que participara en el concurs, però no obtinguera la plaça, conforme a l'article 21.2.b) de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública, que establix:
“Els funcionaris que cessen en un lloc de treball sense obtindre un altre pels sistemes previstos en l'article anterior, quedaran a la disposició del Sotssecretari, Director de l'Organisme, Delegat del Govern o Subdelegat del Govern o òrgans anàlegs de les altres Administracions, que els atribuiran a l'acompliment provisional d'un lloc corresponent al seu Cos o Escala”.
És a dir, en el cas que un adscrit provisionalment no es presentara al concurs del lloc de treball que ve ocupant i l'ocupara un altre funcionari, quedaria a la disposició de l'òrgan competent que li atribuiria l'acompliment provisional d'un lloc corresponent al seu Cos o Escala.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'este centre directiu, les respostes a consultes que emet esta direcció general posseïxen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es referisquen. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es corresponga amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en este butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seua emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.