L'òrgan convocant ha de ser qui fixe el valor dels títols exigibles i puntuables en la corresponent convocatòria de concurs de mèrits, si bé, s'entén que, en tot cas, la valoració atorgada a cada títol haurà de ser conforme amb el lloc o llocs de treball convocats. La valoració atorgada a les titulacions sempre ha de ser respectuosa amb els principis de mèrit i capacitat.
Valoración que corresponde otorgar en concursos a títulos universitarios oficiales
La consulta es refereix a la valoració que correspon atorgar en concursos a títols universitaris oficials. En concret, es consulta respecte a les titulacions de Doctor i Màster, si han de considerar-se al mateix nivell (en atribuir-los puntuació), les concedides obtingudes després de la implantació del Pla Bolonya i les pertanyents a anteriors ordenacions acadèmiques.
Així mateix, es pregunta sobre si en els concursos de mèrits ha d'establir-se alguna distinció entre els Màsters i els Doctorats d'un mateix Pla d'Estudis (bé els del “Pla Bolonya” o bé els dels anteriors plans), en funció de la seua respectiva duració. Finalment, s'indica que no s'ha inclòs dins dels títols a valorar “estar en possessió dels tres primers cursos d'una llicenciatura o el primer cicle”.
En primer lloc, cal assenyalar que l'òrgan convocant ha de ser qui fixe el valor dels títols exigibles i puntuables en la corresponent convocatòria de concurs de mèrits, si bé, s'entén que, en tot cas, la valoració atorgada a cada títol haurà de ser conforme amb el lloc o llocs de treball convocats.
Així mateix, dins d'una mateixa titulació, també serà necessari establir una major o menor valoració en atenció a criteris objectius, com ara duració, adequació al lloc de treball convocat, etc.
És a dir, la valoració atorgada a les titulacions sempre ha de ser respectuosa amb els principis de mèrit i capacitat.
Partint d'esta premissa general, i en relació amb la valoració a atorgar als títols de Màster Universitari i Doctor de la nova i de l'anterior ordenació acadèmica, cal destacar que, en l'actualitat, segons preveu l'article de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre d'Universitats, només existeixen tres títols universitaris de caràcter oficial: Doctor, Màster Universitari i Graduat. Al seu torn, estes previsions van ser desenvolupades pel Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'establix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials que va ser, així mateix, derogat pel Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'establix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seua qualitat.
En este sentit, i en relació amb el títol de Màster, cal destacar que únicament té el caràcter de títol oficial universitari el títol de Màster de la nova ordenació; mentre que els títols anteriors no tenen valor oficial, únicament tenen el caràcter de títols propis de les Universitats i sense que ostenten, per tant, el mateix valor que els títols oficials.
És a dir, els títols de “Màster” anteriors a l'ordenació inclosa en el ja derogat Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, no tenen caràcter oficial, sinó caràcter de títol “propi” i, per tant, haurà d'actuar-se en conseqüència.
Quant al títol de Doctor, tant el títol de l'anterior ordenació com de la nova, posseïxen el mateix valor acadèmic pel que hauran de ser tinguts en compte d'igual manera.
D'altra banda, i quant a atorgar major o menor puntuació a un títol oficial de Màster atenent de la seua duració, com s'ha assenyalat, ha de ser l'òrgan convocant qui establisca la valoració atenent de criteris objectius i que complisquen amb el mèrit i la capacitat.
En este sentit, i en el concret supòsit de què es tracte de dos títols idèntics o equivalents a l'efecte del concurs, pareix adequat, si cal, que es puga atorgar major puntuació atenent de criteris objectius com ara la duració o nombre de crèdits ECTS.
Finalment, i quant a la no inclusió dins dels títols a valorar de “els tres primers cursos d'una llicenciatura o el primer cicle”, s'entén, igual que assenyala el consultant, que no es tracta d'una titulació pròpiament dita, sinó d'una equivalència establida pel legislador únicament als efectes de l'ingrés en l'Administració, però que no s'ha estés expressament per a la seua valoració en procediments de provisió de llocs de treball.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'este centre directiu, les respostes a consultes que emet esta direcció general posseïxen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es referisquen. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es corresponga amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en este butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seua emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.