La consulta es refereix a les titulacions oficials i els seus efectes per a l'ingrés en les Administracions Públiques, Organismes Públics i Ens de Dret Públic.
Amb caràcter general, el títol exigit per a l'accés a Cossos o Escales del subgrup A1 és el Títol de Grau o Llicenciat, Arquitecte i Enginyer.
I, per tant, els efectes del ‘Certificat de correspondència del Títol de Diplomat en Turisme’ amb el Nivell 2 (grau) del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior (BRESSES) que s'adjunta en el seu escrit, no té més finalitat que la de facilitar la mobilitat en l'Espai Europeu d'Educació Superior i en el mercat laboral internacional, sense que en cap cas es modifiquen els efectes professionals que, en el seu cas, posseïxen els títols universitaris oficials de l'anterior ordenació de l'àmbit nacional.
Titulacions oficials i els seus efectes per a l'ingrés en les Administracions Públiques, Organismes Públics i Ens de Dret Públic.
Com a conseqüència de la publicació en el Boletín Oficial del Estado de diverses Resolucions de la Direcció General de Política Universitària, per la qual es publicaven, al seu torn, els corresponents Acords del Consell de Ministres pels quals es determina el nivell de correspondència al nivell del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior de diferents títols universitaris de caràcter oficial pertanyents a l'anterior ordenació (Llicenciat, Arquitecte, Enginyer, Diplomat, Arquitecte Tècnic, Enginyer Tècnic), este Centre Directiu ha rebut diverses consultes en les quals es planteja si la correspondència de nivell efectuada per a estes titulacions universitàries oficials amb el nivell del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior (BRESSES) té efectes també respecte als títols exigibles per a l'ingrés i promoció en les Administracions Publiques i els seus Organismes Públics o Ens de Dret Públic vinculats o depenents.
Referent a això, i una vegada contrastat amb el Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports, per esta Direcció General s'assenyala el següent:
Com s'ha indicat, els citats Acords del Consell de Ministres de 4 de setembre de 2015, tenen per finalitat, únicament, establir el nivell de correspondència dels títols universitaris de caràcter oficial als quals es refereixen aquests Acords amb el nivell del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior, d'acord amb el procediment que establia per a això el llavors vigent Reial decret 967/2014, de 21 de novembre, pel qual s'establixen els requisits i el procediment per a l'homologació i declaració d'equivalència a titulació i a nivell acadèmic universitari oficial i per a la convalidació d'estudis estrangers d'educació superior, i el procediment per a determinar la correspondència als nivells del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior dels títols oficials d'Arquitecte, Enginyer, Llicenciat, Arquitecte Tècnic, Enginyer Tècnic i Diplomat.
El Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior, BRESSES, sorgeix en el marc de l'anomenat Procés de Bolonya –que donarà lloc a la creació de l'Espai Europeu d'Educació Superior-, i en concret, per la Recomanació del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d'abril de 2008 que aconsella als Estats l'alineació dels seus sistemes de qualificacions, de manera que s'establisca un marc de qualificacions que siga comparable amb el seu equivalent europeu.
Com assenyala la part expositiva del Reial decret 1027/2011, de 15 de juliol, pel qual s'establix el Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior, “amb la definició del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior es pretén, d'un costat, informar de la societat i en particular als estudiants sobre quins són les exigències d'aprenentatge de cada nivell, i d'un altre, subministrar informació als ocupadors sobre quins són les corresponents competències dels qui seran emprats. D'altra banda, ha de posar-se de manifest la transcendent utilitat que subjau al MECES com a eina que facilitarà la mobilitat i el reconeixement internacional dels títols i de la formació”.
I de forma més concreta, l'article 1 d'este Reial decret 1027/2011, de 15 de juliol, defineix clarament el contingut, finalitat i efectes del MECES. Diu així:
«Article 1. Objecte.
1. El present reial decret establix el Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior, BRESSES i la descripció dels seus nivells, la finalitat dels quals és permetre la classificació, comparabilitat i transparència de les qualificacions de l'educació superior en el sistema educatiu espanyol.
2. El BRESSES és un instrument, internacionalment reconegut, que permet l'anivellament coherent de totes les qualificacions de l'educació superior per a la seua classificació, relació i comparació i que serveix, així mateix, per a facilitar la mobilitat de les persones en l'espai europeu de l'educació superior i en el mercat laboral internacional».
Esta previsió es veu ratificada pel Reial decret 22/2015, de 23 de gener, que ha vingut a modificar l'article 4 Reial decret 1027/2011, de 15 de juliol, pel qual es regula el BRESSES, establint la correspondència entre els nivells del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior i el marc europeu de qualificacions, amb objecte, com assenyala en la seua part expositiva el citat Reial decret de “garantir la internacionalització dels egressats universitaris espanyols”.
Per tant, els nivells que incorpora el BRESSES tenen per objecte, com assenyala el citat Reial decret, facilitar la mobilitat en l'Espai Europeu d'Educació Superior i en el mercat laboral internacional, però en cap cas, suposa una modificació dels efectes professionals que, en el seu cas, posseïxen els títols universitaris oficials de l'anterior ordenació (Llicenciat, Arquitecte, Enginyer, Diplomat, Arquitecte Tècnic, Enginyer Tècnic) en l'àmbit nacional.
D'acord amb la legislació vigent en matèria de titulacions, els títols oficials, tant universitaris com no universitaris, a més d'efectes acadèmics, poden posseir, en el seu cas, efectes professionals.
Esta diferència d'efectes, en el cas dels títols universitaris oficials de l'anterior ordenació, està clarament recollida en la Disposició addicional primera del Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'establix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seua qualitat, en els mateixos termes que abans el feia el Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'establix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials, com segueixen:
“Disposició addicional primera. Eficàcia dels títols universitaris oficials corresponents a l'ordenació prèvia a l'EEES.
1. Els títols universitaris oficials obtinguts conforme a plans d'estudis anteriors a l'actual ordenació dels ensenyaments universitaris implementats sota els principis de l'Espai Europeu d'Educació Superior mantindran tots els seus efectes acadèmics i, en el seu cas, professionals.”
Els efectes professionals del títol oficial, són aquells que faculten per a l'acompliment d'una professió, o bé, per a l'accés a l'ocupació, ja siga públic o privat, en els termes que disposen la legislació vigent.
Per tant, com s'assenyala, quan la regulació vigent exigeix per a l'ingrés en les Administracions Públiques, els seus Organismes Públics o Entitats de Dret Públic, vinculades o dependents, estar en possessió d'un títol universitaris oficials de l'anterior ordenació (Llicenciat, Arquitecte, Enginyer, etc.), s'estima que no atén els efectes acadèmics dels títols sinó als efectes professionals.
Totes estes consideracions es confirmen pel que es preveu en la Disposició Addicional Octava del ja citat Reial decret 967/2014, de 21 de novembre, que ha sigut derogat pel Reial decret 889/2022, de 18 d'octubre, pel qual s'establixen les condicions i els procediments d'homologació, de declaració d'equivalència i de convalidació d'ensenyaments universitaris de sistemes educatius estrangers i pel qual es regula el procediment per a establir la correspondència al nivell del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior dels títols universitaris oficials pertanyents a ordenacions acadèmiques anteriors.
Sense perjudici de l'anterior, la Disposició addicional quarta del Reial decret 889/2022, de 18 d'octubre, com el feia la norma derogada, exclou expressament de la seua aplicació a les Administracions Públiques, en els següents termes:
“Disposició addicional quarta. Titulació per a l'ingrés en les administracions públiques.
El règim de titulacions exigible per a l'ingrés en les administracions públiques es regirà, en tot cas, pel que es preveu en el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, i la resta de la seua normativa específica que resulte d'aplicació.”
És a dir, l'ingrés en les Administracions Públiques, Organismes Públics i altres entitats d'ells depenents als quals resulte d'aplicació el que es preveu en dita TRLEBEP es regirà, en tot cas, per la qual cosa previst en aquesta norma així com qualsevol altra normativa específica que resulte d'aplicació.
En concret resulta d'aplicació, d'una banda, l'article 76 del text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre (d'ara en avant, TRLEBEP) en relació amb les titulacions exigides per a l'accés als Cossos o Escales del personal funcionari de carrera. En concret, per a l'accés al Grup A (subgrup A1) el títol de Grau.
D'altra banda, el que es preveu en la Disposició transitòria tercera de la mateixa norma que recull que “fins que no es generalitze la implantació dels nous títols universitaris a què es refereix l'article 76, per a l'accés a la funció pública continuaran sent vàlids els títols universitaris oficials vigents a l'entrada en vigor d'este Estatut.”
Conclusions:
En eixe sentit, per a l'accés a Cossos o Escales del subgrup A1 continuen sent vàlids, al costat del títol de Grau, els títols de Llicenciat, Arquitecte i Enginyer.
Finalment, el Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'establix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seua qualitat, s'aprova per la necessitat de redefinir l'organització i les estructures dels ensenyaments universitaris oficials, recollides en este reial decret, atesa de l'experiència acumulada en el transcurs d'esta dècada d'implementació de l'EEES.
El Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual es va establir l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials (derogat pel Reial decret del paràgraf anterior), havia sigut objecte de fins a nou modificacions de diversa entitat (l'última la duta a terme pel Reial decret 103/2019, d'1 de març, pel qual s'aprova l'Estatut del Personal Investigador Predoctoral en Formació) pel que es fa necessari una nova norma que garantisca, entre altres, el principi de seguretat jurídica en el funcionament del sistema universitari espanyol.
La norma vigent manté l'estructura bàsica de l'oferta acadèmica, actualment vigent, configurada en tres etapes: Grau, Màster i Doctorat i, sense perjudici d'altres modificacions importants des del punt de vista acadèmic, reformula el procés de verificació, seguiment i acreditació dels títols universitaris oficials.
La Disposició addicional primera continua mantenint la ‘Eficàcia dels títols universitaris oficials corresponents a l'ordenació prèvia a l'EEES’, sense establir equivalències ni preveure procediment d'homologació o equivalència dels títols universitaris actuals amb els anteriors.
El que fa esta Disposició addicional és salvaguardar els efectes acadèmics i professionals de les titulacions anteriors i establir un reconeixement de crèdits per a aquells que posseïsquen titulacions oficials espanyoles anteriors a l'EEES, en este cas objecte de consulta, per als quals posseïxen un títol oficial de Diplomat, i desitgen accedir a ensenyaments oficials de Grau, conforme als requisits i procediment allí establits.
En conclusió, amb caràcter general, el títol exigit per a l'accés a Cossos o Escales del subgrup A1 és el Títol de Grau o Llicenciat, Arquitecte i Enginyer.
I, per tant, els efectes del ‘Certificat de correspondència del Títol de Diplomat en Turisme’ amb el Nivell 2 (grau) del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior (BRESSES) que s'adjunta en el seu escrit, no té més finalitat que la de facilitar la mobilitat en l'Espai Europeu d'Educació Superior i en el mercat laboral internacional, sense que en cap cas es modifiquen els efectes professionals que, en el seu cas, posseïxen els títols universitaris oficials de l'anterior ordenació de l'àmbit nacional.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'este centre directiu, les respostes a consultes que emet esta direcció general posseïxen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es referisquen. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es corresponga amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en este butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seua emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.