La jornada intensiva d'estiu des de l'1 de juny i fins al 30 de setembre per causes de conciliació es configura com un dret individual de cada funcionari i, per tant, encara que tots dos progenitors presten serveis en una mateixa unitat, no caldria limitar aquest dret per tal circumstància. Haurà de quedar acreditat que existeixen motius de conciliació per a poder acollir-se a aquesta jornada; pel que el centre gestor podrà sol·licitar la documentació que acredite en cada cas tal extrem.
Jornada d'estiu ampliada per fills de fins a 12 anys.
La consulta es refereix al gaudi de la jornada d'estiu establida en l'apartat 7.1 de la Resolució de 28 de febrer de 2019, de la Secretaria d'Estat de Funció Pública, per la qual es dicten instruccions sobre jornada i horaris de treball del personal al servei de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics. En concret, se sol·licita informe respecte a si tots dos progenitors poden gaudir d'esta jornada des de l'1 de gener i fins al 30 de setembre, quan tots dos presten serveis en la mateixa unitat administrativa.
Així mateix, se sol·licita informe respecte a si s'ha d'acreditar convivència amb el menor o custòdia compartida, en cas de separació o divorci.
L'article 47 del text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, disposa que: “Les Administracions Públiques establiran la jornada general i les especials de treball dels seus funcionaris públics. La jornada de treball podrà ser a temps complet o a temps parcial”.
D'un altre costat, l'apartat 7.1 de la Resolució de 28 de febrer de 2019, en regular la jornada intensiva d'estiu, establix el que segueix:
“7.1 Durant el període comprés entre el 16 de juny i el 15 de setembre, tots dos inclusivament, es podrà establir una jornada intensiva de treball, a raó de sis hores i mitja continuades de treball, a desenvolupar entre les 8.00 i les 15.00 hores, de dilluns a divendres. En el cas dels empleats i empleades que realitzen jornada només de vesprada hauran de realitzar sis hores i mitja continuades de treball, entre les 14.30 i les 21.30 hores, de dilluns a divendres.
Per motius de conciliació de la vida familiar i laboral, els empleats i empleades públics amb descendents o persones subjectes a la seua tutela o acolliment de fins a 12 anys d'edat, sempre que convisquen amb el sol·licitant i depenguen d'este, estant al seu càrrec, podran acollir-se a esta modalitat de jornada intensiva des de l'1 de juny i fins al 30 de setembre. Este dret podrà exercir-se també l'any que el menor complisca l'edat de 12 anys. (…)”.
Per part seua, l'apartat 2.4.e) de la Resolució, establix que el calendari laboral haurà de respectar, en tot cas l'acomodació de l'horari a les necessitats del servei i a les funcions del centre.
És a dir, l'apartat 7.1 de la citada Resolució preveu, d'una banda, la possibilitat d'establir una jornada d'estiu, des del 16 de juny al 15 de setembre; i per una altra, el dret dels empleats públics inclosos en l'àmbit d'aplicació d'aquesta, de poder acollir-se a la jornada d'estiu, per motius de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, des de l'1 de juny i fins al 30 de setembre.
A més, aquesta jornada s'ha de preveure en el corresponent calendari laboral, el qual, com s'ha indicat haurà de respectar, en tot cas, les necessitats del servei i les funcions del centre.
Tant la jornada d'estiu com l'extensió d'esta que es produïx per motius de conciliació de la vida personal, familiar i laboral per als qui tenen fills de fins a dotze anys d'edat, és un dret individual de cadascun dels progenitors en la seua condició de tals, sense que s'haja establit cap limitació en eixe sentit.
És a dir, l'adaptació de la jornada per causes de conciliació de la vida personal, laboral i familiar es preveu com un dret individual de cada funcionari i, per tant, encara que tots dos progenitors presten serveis en una mateixa unitat, no caldria limitar aquest dret per tal circumstància.
Diferent qüestió seria si s'acreditaren degudament necessitats del servei. No obstant això, ha de tindre's en compte que, en tant la jornada d'estiu “ampliada” per causes de conciliació es configura com un dret per la pròpia Resolució, s'hauran d'adoptar les mesures necessàries en cada unitat perquè els empleats públics puguen gaudir de tal dret i únicament es limite el mateix, amb caràcter excepcional, per necessitats de servei degudament acreditades.
Finalment, en relació amb la pregunta sobre si s'ha d'exigir convivència amb el menor o custòdia compartida, en cas de separació o divorci, cal entendre, a la llum de l'indicat en l'apartat 7.1, segon paràgraf, de la ja citada Resolució, que haurà de quedar acreditat que existeixen motius de conciliació per a poder acollir-se a aquesta jornada; pel que el centre gestor podrà sol·licitar la documentació que acredite en cada cas tal extrem.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'este centre directiu, les respostes a consultes que emet esta direcció general posseïxen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es referisquen. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es corresponga amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en este butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seua emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.