El permís ha de concedir-se pel temps mínim, però també suficient perquè la norma complisca el seu objectiu de fer possible la concurrència a exàmens i proves definitives d'aptitud havent de valorar-se, per tant, els diferents extrems que comporta la realització d'una prova o examen.
Qüestions relatives al permís per a la concurrència a exàmens i altres proves definitives d'aptitud
La qüestió plantejada versa sobre la duració del permís per a concórrer a exàmens finals i altres proves definitives d'aptitud recollit en l'article 48.d) del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (TREBEP).
Així, en primer lloc, cal analitzar el marc jurídic d'aplicació. Així, l'article 48.d) el TREBEP, disposa en relació amb els funcionaris públics que se'ls concedirà permís "per a concórrer a exàmens finals i altres proves definitives d'aptitud, durant els dies de la seua celebració".
En molt similars termes es manifesta l'article 30.1.d) de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública.
Aquesta previsió legal, està desenvolupada en la Resolució de 28 de febrer de 2019, de la Secretaria d'Estat de Funció Pública, per la qual es dicten instruccions sobre jornada i horaris de treball del personal al servei de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics, que disposa en el seu apartat 10.2.a), que es concedirà “permís retribuït, pel temps indispensable i suficient, per a concórrer a exàmens finals i altres proves definitives d'aptitud per a l'obtenció d'un títol acadèmic o professional reconegut durant els dies de la seua celebració”.
Tenint en compte l'anterior, la qüestió plantejada se centra en la duració d'este permís. Referent a això, els criteris d'interpretació d'este permís han quedat fixats com a doctrina legal per la Sentència de 28 de juny de 1996, de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, dictada en el recurs de cassació en interés de la Llei núm. 6059/94 i que, en síntesi, són els següents:
a) En el cas que els exàmens i altres proves definitives d'aptitud i avaluació en Centres Oficials, hagen de tindre lloc en el mateix lloc de destinació del funcionari i dins de la seua jornada laboral, el permís haurà de concedir-se pel temps indispensable per a concórrer a l'examen, entenent-se que l'expressió "temps indispensable", no suposa l'atorgament del permís necessàriament durant tot el dia de la celebració de les proves, podent donar-se el supòsit que aquest permís siga concedit només per a determinades hores de la jornada laboral, sempre que les que es concedeixen permeten concórrer a la celebració de la prova i tornar a temps a la dependència on es presta el servei.
b) En el cas que l'examen i les altres proves a què es refereix el precepte es vagen a celebrar en la mateixa localitat de la destinació, fora de la jornada laboral del funcionari i aquesta no es veja afectada per les circumstàncies de l'examen, no procedeix l'atorgament de cap permís.
Per tant, si l'examen té lloc en la mateixa localitat, haurà de concedir-se el temps indispensable per a concórrer a l'examen, entenent-se que l'expressió "temps indispensable", no suposa l'atorgament del permís necessàriament durant tot el dia de la celebració de les proves.
Dit això, no obstant això, ha de tindre's en compte que el permís ha de concedir-se pel temps mínim però també suficient perquè la norma complisca el seu objectiu de fer possible la concurrència a exàmens i proves definitives d'aptitud havent de valorar-se, per tant, els diferents extrems que comporta la realització d'una prova o examen havent de tindre's en compte, en tot cas, que el legislador pretén garantir que el funcionari puga realitzar este tipus de proves sense cap mena de nosa o element que puga pertorbar la realització de la mateixa per aquest motiu haurà de valorar-se, en aquells supòsits en els no procedira el permís durant tot el dia de realització de la prova o proves, que el permís que s'atorgue garantisca el compliment del bé jurídic protegit per la norma.
Les circumstàncies particulars concurrents en cada supòsit hauran de ser ponderades adequadament per l'Òrgan competent perquè la concessió o denegació del permís s'ajuste a este criteri general.
D'altra banda, d'acord amb el que es disposa en les Instruccions sobre jornada i horaris, per “exàmens finals i altres proves definitives d'aptitud” s'entenen les dirigides a obtindre un títol acadèmic o oficial reconegut.
No obstant això, ha de tindre's en compte que l'article 18.4 de l'EBEP establix que “les Administracions Públiques adoptaran mesures que incentiven la participació del seu personal en els processos selectius de promoció interna i per a la progressió en la carrera professional”.
Entre estes mesures es trobaria, segons el parer d'este centre directiu, l'autorització per a realitzar exàmens de promoció interna, pel temps de duració d'aquests, sense necessitat de sol·licitar un dia d'assumptes propis.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'este centre directiu, les respostes a consultes que emet esta direcció general posseïxen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es referisquen. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es corresponga amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en este butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seua emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.