Suspensió de funcions
Normativa de aplicación
La situació de suspensió de funcions es troba regulada en:
- En els articles 90 i 98 del TREBEP
- En els articles 21 i 22 del Reial decret 365/1995 de situacions administratives
Característiques generals
- El funcionari declarat en la situació de suspensió quedarà privat durant el temps de permanència en la mateixa de l'exercici de les seues funcions i de tots els drets inherents a la condició.
- El funcionari declarat en la situació de suspensió de funcions no podrà prestar serveis en cap Administració Pública ni en els organismes públics, agències, o entitats de dret públic dependents o vinculades a elles durant el temps de compliment de la pena o sanció.
- La suspensió determinara la pèrdua del lloc de treball quan excedisca de sis mesos.
Suspensió provisional
- La suspensió provisional podrà acordar-se preventivament durant la tramitació d'un procediment judicial o disciplinari.
- La suspensió provisional com a mesura cautelar en la tramitació d'un expedient disciplinari no podrà excedir de 6 mesos, excepte en cas de paralització del procediment imputable a l'interessat. La suspensió provisional podrà acordar-se també durant la tramitació d'un procediment judicial, i es mantindrà pel temps al fet que s'estenga la presó provisional o altres mesures decretades pel jutge que determinen la impossibilitat d'exercir el lloc de treball. En este cas, si la suspensió provisional excedira de sis mesos no suposarà pèrdua del lloc de treball.
- El funcionari suspés provisional tindrà dret a percebre durant la suspensió les retribucions bàsiques i, en el seu cas, les prestacions familiars per fill a càrrec.
- Quan la suspensió provisional s'eleve a definitiva, el funcionari haurà de retornar el percebut durant el temps de duració d'aquella. Si la suspensió provisional no arribara a convertir-se en sanció definitiva, l'Administració haurà de restituir al funcionari la diferència entre els havers realment percebuts i els que haguera hagut de percebre si s'haguera trobat amb plenitud de drets.
- El temps de permanència en suspensió provisional serà d'abonament per al compliment de la suspensió ferma.
- Quan la suspensió no siga declarada ferma, el temps de duració de la mateixa es computarà com de servei actiu, havent d'acordar-se la immediata reincorporació del funcionari al seu lloc de treball, amb reconeixement de tots els drets econòmics i altres que procedisquen des de la data de suspensió.
Suspensió ferma
- La suspensió ferma s'imposarà en virtut de sentència dictada en causa criminal o en virtut de sanció disciplinària. La suspensió ferma per sanció disciplinària no podrà excedir de sis anys.
- El funcionari que haja perdut el seu lloc de treball com a conseqüència de condemna o sanció haurà de sol·licitar el reingrés al servei actiu amb un mes d'antelació a la finalització del període de duració de la suspensió. Aquest reingrés tindrà efectes econòmics i administratius des de la data d'extinció de la responsabilitat penal o disciplinària.
- De no sol·licitar-se el reingrés en el temps assenyalat en el paràgraf anterior, se li declararà, d'ofici, en la situació d'excedència voluntària per interés particular, amb efectes des de la data de finalització de la sanció
- Si una vegada sol·licitat el reingrés al servei actiu no es concedeix en el termini de sis mesos, el funcionari serà declarat, d'ofici, en la situació d'excedència forçosa.