És possible que el personal funcionari amb jornada en règim d'especial dedicació sol·licite les mesures de conciliació previstes en l'apartat 8.4 de la Resolució de 28 de febrer de 2019.
Possibilitat d'acollir-se a les mesures de conciliació el personal funcionari amb jornada d'especial dedicació.
La qüestió plantejada versa sobre la possibilitat que els funcionaris amb jornada en règim d'especial dedicació puguen acollir-se a mesures de conciliació en general, i en particular, a la modificació de l'horari fix en un màxim de dues hores per motius directament relacionats amb la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.
En primer lloc, cal analitzar el marc jurídic d'aplicació. En este marc, cal recordar que les Administracions Públiques són competents per a establir l'ordenació del temps de treball del personal al seu servei, d'acord amb el que s'estableix en els articles 47 i 51 del TREBEP.
Així, en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat resulta d'aplicació la Resolució de 28 de febrer de 2019, de la Secretaria d'Estat de Funció Pública, per la qual es dicten instruccions sobre jornada i horaris de treball del personal al servei de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics.
La consulta fa referència específica a les mesures de conciliació de la vida familiar i laboral, en concret, a la modificació de l'horari fix en un màxim de dues hores recollida en l'apartat 8.4 de les Instruccions de Jornada i Horaris en els següents termes:
“Excepcionalment, els òrgans competents en matèria de recursos humans podran autoritzar, amb caràcter personal i temporal, la modificació de l'horari fix en un màxim de dues hores per motius directament relacionats amb la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, i en els casos de famílies monoparentals.”
En la consulta realitzada es pregunta en abstracte per la mesura de modificació de l'horari prevista en l'apartat 8.4 de les Instruccions de Jornada i Horaris, sense proporcionar més informació sobre el concret supòsit de conciliació que motiva la sol·licitud d'esta mesura.
Del tenor literal d'este precepte es deduïx que, en primer lloc, s'ha de justificar l'existència d'un supòsit de fet determinat en relació amb “motius directament relacionats amb la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, i en els casos de famílies monoparentals”. Així, la unitat de personal competent haurà de valorar la concurrència d'este supòsit per a cada cas concret.
Així mateix, s'adverteix que la raó de ser de l'apartat 8.4 és la introducció d'una clàusula de tancament que faculte de manera extraordinària a les unitats de personal per a modificar l'horari fix dels empleats públics amb caràcter personal a fi d'atendre d'una situació provisional no resolta per l'apartat 8. En concret el propi precepte recull que és una mesura excepcional, i per tant, que s'ha de concedir de manera restrictiva i limitada en el temps.
En este cas, de la consulta no es pot deduir quina situació precisa de la flexibilització de l'horari. Per tant, en tot cas deu el sol·licitant facilitar a l'Administració tota la informació que permeta a la unitat de personal valorar, si escau, la procedència de concedir, excepcionalment, la modificació de l'horari de treball.
Tenint en compte l'anterior, la qüestió plantejada se centra en la possibilitat de reconéixer la modificació d'horari fix en un màxim de dues hores al personal amb jornada d'especial dedicació.
L'apartat 8.4 de la Resolució establix específicament la possibilitat de modificar l'horari fix per motius de conciliació. No obstant això, res especifica mentre qui pot acollir-se a aquesta modificació.
Davant l'absència de concreció en la regulació, i d'acord amb un exercici interpretatiu tant sistemàtic com teleològic de la norma, resulta difícil deduir del tenor literal del precepte la voluntat d'establir una restricció al personal amb jornada d'especial dedicació.
D'altra banda, aquest apartat no impedeix de manera concreta que les mesures de conciliació previstes en aquest apartat siguen aplicable al personal funcionari amb jornada en règim d'especial dedicació, a diferència del que s'estableix expressament per a la reducció de jornada per interés particular en l'apartat 5.2 de la Resolució de 28 de febrer de 2019.
En relació amb com s'han d'aplicar estes mesures, en nom d'una correcta aplicació de la flexibilitat horària cal fer un balanç dels dos interessos que estan en joc: d'una banda, l'interés general, que se satisfà i garanteix mitjançant la prestació del servei públic per part del funcionari; i per un altre, la conciliació de la vida familiar i professional de l'empleat públic.
A través de les mesures de flexibilitat horària, es pretén reduir la càrrega que suposa la vida professional unida a la personal, és a dir, facilitar l'activitat pública amb la vida privada, però este intent de conjuminar totes dues situacions no pot donar lloc, en cap cas, a la interrupció, reducció o empitjorament dels serveis públics encomanats. Han de prevaldre sempre els interessos generals enfront dels particulars, i, per tant, ha de tindre preferència la continuïtat i garantia en la prestació efectiva del servei públic enfront d'una flexibilitat horària o qualsevol altra alteració del règim de jornada i horaris que puga suposar un detriment o perjudici dels interessos generals i dels drets dels ciutadans.
Així mateix, s'ha de tindre en compte el que s'estableix per a la distribució de la jornada en la Resolució de 28 de febrer de 2019.
Així, l'apartat 4 relatiu a la jornada en règim d'especial dedicació, disposa que:
“La duració de la jornada del personal que exercisca llocs de treball considerats d'especial dedicació serà de 40 hores setmanals, sense perjudici de l'augment d'horari que excepcionalment calga per necessitats del servei.(…)”
Si bé l'apartat 4 no disposa que la jornada d'especial dedicació haja de ser de matí i vesprada, de les dades aportades a la consulta s'entén que la jornada d'especial dedicació en aquest Centre es distribuïx en jornada de matí i vesprada.
En relació amb aquesta distribució de la jornada, l'Apartat 3.2.b) de la Resolució disposa que:
“3.2 La distribució de la jornada setmanal es realitzarà:
b) Jornada de matí i vesprada. L'horari fix de presència en el lloc de treball serà de 9.00 a 17.00 hores, de dilluns a dijous, amb una interrupció per al menjar que no computarà com a treball efectiu i que serà com a mínim de mitja hora, i de 9.00 a 14.30 els divendres, sense perjudici de l'horari aplicable al personal destinat en oficines d'obertura ininterrompuda al públic que compta amb regulació especial. La resta de la jornada, fins a completar les trenta-set hores i mitja o les quaranta hores setmanals, segons el règim de dedicació, es realitzarà en horari flexible entre les 7.00 i les 9.00 hores, de dilluns a divendres, i entre les 17.00 i les 18.00 hores, de dilluns a dijous, així com entre les 14.30 i les 15.30 hores els divendres.”
És a dir, l'horari fix de presència en el lloc de treball serà de 9,00 a 17,00 hores, per la qual cosa si sol·licita l'interessat eixir a les 15.30, tal com es consulta en el seu escrit, segons el parer d'este Centre Directiu a priori seria possible, ja que l'apartat 8.4 de la Resolució preveu la possibilitat de flexibilitzar fins a un màxim de 2 hores l'horari fix.
En virtut de l'anterior, caldria concloure que seria possible que el personal funcionari amb jornada en règim d'especial dedicació sol·licite les mesures de conciliació previstes en l'apartat 8.4 de la Resolució de 28 de febrer de 2019, no obstant això, s'haurà de tindre en compte que és una mesura de caràcter excepcional i temporal, per la qual cosa haurà de fixar-se el període per al qual se sol·licita tal mesura, a més, estarà supeditada a les necessitats del servei i no podrà suposar una interrupció, reducció o empitjorament dels serveis públics encomanats.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'este centre directiu, les respostes a consultes que emet esta direcció general posseïxen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es referisquen. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es corresponga amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en este butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seua emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.