Nou Model CAF 2020 -20 anys d'excel·lència en l'administració pública-
El 28 de novembre de 2019, els Directors Generals d'EUPAN a Hèlsinki van adoptar per unanimitat el CAF2020. Actualment, al voltant de 4.100 organitzacions utilitzen el CAF, i molts països han inclòs el CAF en les seves estratègies de reforma administrativa. El CAF2020 va ser desenvolupat per la Xarxa Europea de Corresponsals del CAF i l'Institut Europeu d'Administració Pública (IEAP) en un procés interactiu de dos anys. La idea de desenvolupar el CAF2020 va començar a Tallinn al setembre de 2017.
Què hi ha de nou en CAF2020?
S'ha conservat l'estructura bàsica amb 9 criteris i 28 subcriterios. El llenguatge s'ha simplificat, escurçat i és ara més concís. CAF2020 reforça l'enfocament en la digitalització, l'agilitat, la sostenibilitat, la innovació, la col·laboració (participació) i la diversitat. Com a resultat, s'han produït canvis significatius en cada subcriterio individual i en els exemples. No obstant això, als usuaris de les versions anteriors del CAF no els resultarà massa difícil familiaritzar-se amb la nova versió; la compatibilitat amb el seu predecessor, el CAF2013, està garantida.
L'adquisició permanent d'informació i la participació s'han convertit en una part indispensable de la vida quotidiana i del treball de moltes persones. Els ciutadans exigeixen més, s'han tornat més crítics i volen participar. Això ha suposat una major pressió sobre les estructures i cultures administratives tradicionalment conformades. Es requereix més agilitat i innovació en el desenvolupament d'estratègies, en les estructures i processos de l'organització i, sobretot, en la conscienciació del personal per a dominar el canvi necessari.
Què és el CAF?
El Marc Comú d'Avaluació (CAF) és el resultat de la cooperació entre els Ministres de la UE responsables de l'Administració Pública. Es va presentar una versió pilot al maig de 2000 i es van llançar versions revisades en 2002, 2006 i 2013. En l'Institut Europeu d'Administració Pública (IEAP) de Maastricht es va crear un Centre de Recursos del CAF (CAF RC) després de la decisió dels directors generals encarregats de la funció pública. Treballa en estreta col·laboració amb la xarxa de corresponsals nacionals del CAF.
El CAF és una eina fàcil d'usar i gratuïta per a ajudar a les organitzacions del sector públic de tota Europa a utilitzar tècniques de gestió de la qualitat per a millorar el seu rendiment. El CAF és una eina de gestió de la qualitat total (TQM) que s'inspira en els principals models de qualitat total en general, i en el model d'excel·lència de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM) en particular. Està especialment dissenyat per a les organitzacions del sector públic, tenint en compte les seves característiques.
El model es basa en la premissa que els resultats excel·lents en el rendiment de l'organització, els ciutadans/clients, les persones i la societat s'aconsegueixen a través del lideratge que impulsa l'estratègia i la planificació, les persones, les associacions, els recursos i els processos. Examina l'organització des de diferents angles al mateix temps; un enfocament holístic de l'anàlisi del rendiment de l'organització.