A vista del marc normatiu aplicable, de reconéixer-se el gaudi de la llicència sense sou durant els dotze mesos d'edat del menor, la llicència no priva a este últim del seu objecte, per la qual cosa procedeix el seu reconeixement en els termes que la llei disposa, sense que siga adequat vincular el seu gaudi al temps de treball efectiu que desenvolupe el progenitor sol·licitant fins que el menor aconseguisca la citada edat.
Deducció del temps de lactància sense sou del còmput del permís de lactància en jornades completes
La qüestió plantejada versa sobre com ha de realitzar-se el còmput de les jornades que corresponen en concepte de permís de lactància en aquells casos en els quals l'empleat o empleada pública ha gaudit durant els primers dotze mesos des del naixement del menor d'una llicència no retribuïda.
En primer lloc, cal analitzar el marc jurídic d'aplicació. Quant al permís de lactància del fill o filla menor de dotze mesos, este és objecte de regulació en l'article 48.f) del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (TREBEP), que establix que els funcionaris tindran dret a un permís:
“Per lactància d'un fill menor de dotze mesos tindran dret a una hora d'absència del treball que podrà dividir en dues fraccions. Este dret podrà substituir-se per una reducció de la jornada normal en mitja hora a l'inici i al final de la jornada, o en una hora a l'inici o al final de la jornada, amb la mateixa finalitat.
El permís contemplat en este apartat constituïx un dret individual dels funcionaris, sense que puga transferir-se el seu exercici a l'altre progenitor, adoptant, guardador o acollidor.
Es podrà sol·licitar la substitució del temps de lactància per un permís retribuït que acumule en jornades completes el temps corresponent. Esta modalitat es podrà gaudir únicament a partir de la finalització del permís per naixement, adopció, guarda, acolliment o del progenitor diferent de la mare biològica respectiu.
Este permís s'incrementarà proporcionalment en els casos de part, adopció, guarda amb finalitats d'adopció o acolliment múltiple.”
D'aquesta manera, es reconeix específicament la possibilitat d'acumular el permís de lactància en jornades completes el temps que corresponga.
Tenint en compte l'anterior, la qüestió plantejada se centra en la duració del permís retribuït que acumula en jornades completes el permís per lactància en cas que l'empleat públic haja gaudit d'una llicència no retribuïda en els dotze mesos des del naixement del menor, a l'empara de l'article 73 del Decret 315/1964, de 7 de febrer, pel qual s'aprova el Text articulat de la Llei de Funcionaris Civils de l'Estat,
La Comissió Superior de Personal, mitjançant acord de 30 de desembre de 2021, ha fixat una sèrie de criteris interpretatius relatius al permís per lactància. En concret i quant a la duració del permís per lactància, la seua duració s'havia de calcular atenent de la jornada general de treball en l'Administració General de l'Estat, trenta set hores i mitja setmanals.
Sobre la base de l'anterior, la duració del permís, en general, és de quatre setmanes, sense perjudici que calga atendre de les particularitats del cas concret.
En res afecta a l'anterior el fet d'haver gaudit una llicència sense sou amb anterioritat o posterioritat al gaudi del permís de lactància acumulat. Apesar que la llicència sense sou, de conformitat amb la normativa assenyalada no pot ser considerada com a servei efectiu de treball, en el cas que es concedira aquesta no es produïx una desvinculació del supòsit de fet que dóna origen al permís per lactància amb el propi permís i tot això, a pesar que el legislador no ha contemplat la possibilitat que podria donar-se una evident situació de desigualtat en el tractament de la mateixa situació protegida entre totes dues modalitats de gaudi: la lactància del menor, en funció de si s'opta pel gaudi de la reducció de jornada o bé el permís ja que, en el primer cas, únicament es tindria dret a la reducció corresponent al període en el qual el funcionari prestara serveis efectius després, o abans, del reconeixement del període de llicència sense sou, mentre que en el segon supòsit es reconeixeria el permís en relació amb els dotze mesos d'edat del menor, desvinculat del període de prestació de serveis, i tot això com a conseqüència que el legislador no vincula el seu exercici a estar prestant serveis efectius en l'administració. Referent a això, tinga's en compte el supòsit freqüent de gaudi del permís per lactància i la sol·licitud immediatament posterior de l'excedència per cura d'un fill que no limita el citat permís.
En conseqüència i sense perjudici de les competències del centre gestor, el criteri d'este Centre Directiu és que, a la vista del marc normatiu aplicable, de reconéixer-se el gaudi de la llicència sense sou durant els dotze mesos d'edat del menor, la llicència no priva a este últim del seu objecte, per la qual cosa procedeix el seu reconeixement en els termes que la llei disposa, sense que siga adequat vincular el seu gaudi al temps de treball efectiu que desenvolupe el progenitor sol·licitant fins que el menor aconseguisca la citada edat.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'este centre directiu, les respostes a consultes que emet esta direcció general posseïxen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es referisquen. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es corresponga amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en este butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seua emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.