El ministre Escrivá agraïx a les més de 200 persones que han participat en els 18 grups de treball les seues contribucions per a la transformació de l'Administració

29/07/2024

● Conclou la segona fase, d'ideació dels 18 projectes que conté el document marc, que s'ha desenvolupat en el Laboratori de l'INAP/INAP ● Les conclusions d'este primer laboratori es faran públiques i els treballs continuaran en el següent laboratori, Hazlab ● El Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública va plantejar una reforma de l'Administració basada en el consens i amb una metodologia innovadora

Madrid, 29 de juliol de 2024.- El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, ha agraït la col·laboració desinteressada de les més de 200 persones que han integrat els 18 grups de treball que han debatut diverses propostes en el Laboratori d'Innovació Pública (LIP) de l'INAP/INAP, complint així la segona fita de la transformació de l'Administració basada en el consens.

El Ministeri va publicar al març el document marc "Consens per una Administració Oberta" , fent així el primer pas per a la transformació de l'Administració construïda de manera participativa amb tots els sectors interessats a través d'una metodologia innovadora. Aquesta metodologia, que seguirà la implementació dels 18 projectes integrants del citat document, estava composta de diferents fases. La primera d'elles, de preparació, va consistir a exposar el document a consulta pública (del 27 de març al 30 d'abril). Amb l'acte de hui en l'INAP/INAP es dóna per conclosa la segona fase, la d'ideació dels projectes liderada pel LIP.

El procés transformador que s'ha iniciat amb la ideació de projectes per part dels grups de treball del LIP, té l'objectiu últim d'impulsar un canvi innovador de l'Administració Pública, en la seua doble faceta de funcionament intern digitalitzat i de prestadora de serveis públics de qualitat.

Una vegada definits els projectes, s'iniciarà una nova fase de participació, pròpiament dita, i estos passaran a ser objecte de treball del laboratori de participació en polítiques públiques (Hazlab). Posteriorment, passaran a una fase de prototipado i de desplegament a través del laboratori ciutadà d'innovació tecnològica (GobTechLab) i d'espais d'experimentació normativa. Es preveu la conclusió d'este procés en 2026, amb la fase d'avaluació externa (ex post).

El ministre Escrivá ha volgut posar en valor la “naturalesa altament participativa de tot el procés”, destacant les 93 aportacions al document, tant de persones físiques com jurídiques, així com les més de 800 sol·licituds rebudes per a formar part d'estos 18 grups de treball. “Una dada que evidencia el gran interés de la societat per formar part d'este procés”, ha assenyalat Escrivá, “i l'heterogeneïtat dels mateixos” ja que han estat integrats per membres dels àmbits públic i privat, així com del tercer sector.

Alguns dels membres d'estos grups provenen de les diferents administracions públiques, de les Universitats, plataformes ciutadanes, fundacions, agents socials (CEOE, UGT i CCOO) així com alguna entitat internacional. Un col·lectiu total de més de 200 persones, que “han enriquit el resultat final amb les seues diferents experiències professionals i perspectives”, ha destacat el ministre.

Després de concloure la fase d'ideació dels 18 projectes en l'INAP/INAP, s'ha obtingut per a cadascun un document que consta d'una identificació inicial del problema, amb les causes i les conseqüències derivades d'aquest, així com les possibles solucions. A tall d'exemple, s'han proposat algunes idees: la configuració d'òrgans de selecció permanents per a l'accés a l'ocupació pública; el desenvolupament d'un estatut de l'adreça pública i l'elaboració d'un codi ètic aplicable a este col·lectiu; el desenvolupament de la Cartera Digital Nacional; l'establiment d'un Sistema de Gestió de Documents Electrònics (SGDE) i d'un Sistema de Gestió de Documents Electrònics d'Arxiu (SGDEA) vinculat al primer, amb l'objectiu d'implantar una política comuna de gestió en tot l'àmbit de l'AGE.