Xarxa EUPAN
La Direcció General participa en el grup de Serveis Públics Innovadors (IPSG) de la Xarxa Europea d'Administració Pública (EUPAN), que és una xarxa informal de Directors Generals d'Administracions Públiques de tots els països membres de la UE, la Comissió Europea i països observadors, per a la cooperació i l'intercanvi de coneixements en diverses àrees de l'administració pública.
Està organitzada a tres nivells:
- Polític: Ministres i comissionats responsables d'Administració Pública
- Adreça: Directors Generals
- Tècnic: Grups de Treball
S'estructura en dos grups de treball:
- Grup de Recursos Humans (HRWGs)
- Grup de Serveis Públics Innovadors (IPSG). Este té un subgrup de treball denominat Grup d'Experts CAF.
Grup IPSG
El Grup de Serveis Públics Innovadors (IPSG) té com a missió contribuir a la qualitat i eficiència dels serveis públics europeus, desenvolupant eines i compartint bones pràctiques entre els Estats membres. El seu principal objectiu consisteix a introduir la gestió de la qualitat i l'orientació als clients en l'Administració Pública.
Els seus principals productes són:
- Organizar las Conferencias de Calidad en las Administraciones Públicas en la UE.
- Desenvolupament del Marc Comú d'Avaluació (CAF).
Xarxes Iberoamericanes
La Direcció General de Ciutadania i Goberno Obert es relaciona entre altres, en matèria de Qualitat, amb les següents institucions:
- el Centre Llatinoamericà d'Administració per al Desenvolupament (CLAD), participant activament en els seus Congressos Anuals sobre la Reforma de l'Estat i l'Administració Pública i en l'elaboració i el desenvolupament de la Carta Iberoamericana de Qualitat en la Gestió Pública, aprovada en la Reunió Iberoamericana de Ministres d'Administració Pública celebrada a San Salvador al juny de 2008
Centre Llatinoamericà d'Administració per al Desenvolupament (CLAD)
- la Fundació Iberoamericana per a la Gestió de la Qualitat (FUNDIBEQ), participant en les seues Convencions i en el procés de gestió del Premi Iberoamericà de la Qualitat, l'objecte de la qual és reconéixer a aquelles institucions públiques que fan un esforç en la implantació de pràctiques de qualitat en els seus processos interns.
Fundació Iberoamericana per a la Gestió de la Qualitat (FUNDIBEQ)
Formulari inscripció curse 2023
Obervatorio per a la Innovació en el Sector Públic (OPSI)
Des de la creació de la Task Force per al desenvolupament de l'OPSI, en 2011, la Secretaria d'Estat de Funció Pública ha estat implicada en el projecte d'impuls de l'Observatori de la Innovació en el Sector Públic de l'OCDE, mitjançant la participació de funcionaris del seu àmbit com a punts de contacte nacionals. Actualment, el punt de contacte nacional espanyol és la Cap d'Àrea de Qualitat de la Subdirecció General de la Inspecció General de Serveis de l'Administració General de l'Estat. Concretament, l'objectiu de l'Observatori és aportar solucions per als gestors públics que busquen idees per a reduir despeses en la prestació de serveis públics, millorar els serveis sense incrementar els costos, o, per exemple, posar en marxa projectes reeixits ja existents en altres estats membres.
La metodologia consisteix a recopilar iniciatives innovadores i oferir-les en una base de dades online. Espanya té presents en l'OPSI diverses experiències d'innovació procedents del nivell estatal, autonòmic i local com, per exemple, les de reutilització d'informació del Sector Públic o la plataforma d'intermediació de dades.
OPSI celebra reunions i conferències periòdicament, als desenvolupaments i els continguts de les quals poden examinar-se en la seua pàgina web https://www.oecd-opsi.org/