El funcionari rehabilitat en la seva condició de funcionari de carrera recupera els drets de carrera generats fins al moment de la seva inhabilitació, entre els quals es trobaria el grau personal consolidat.
Conservació del grau personal després de la rehabilitació com a funcionari
Es consulta si el grau consolidat amb anterioritat a perdre la condició de funcionari, motivat per condemna penal d'inhabilitació especial, s'ha de conservar una vegada que s'ha produït la rehabilitació en la condició de funcionari o, per contra, si s'ha d'entendre que quan es perd la condició de funcionari, en formar part el grau personal de la carrera professional, aquest es perdria en finalitzar aquesta carrera, la qual cosa es produeix amb la pèrdua de la condició de funcionari.
L'article 63 del text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (TRLEBEP), aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, preveu, entre les causes de pèrdua de la condició de funcionari de carrera la “pena principal o accessòria d'inhabilitació absoluta o especial per a càrrec públic que tingués caràcter ferm”.
Per part seva, l'article 68 apartat 2 del TRLEBEP en relació amb la possibilitat de rehabilitació de la condició de funcionari de carrera assenyala:
“2. Els òrgans de govern de les Administracions Públiques podran concedir, amb caràcter excepcional, la rehabilitació, a petició de l'interessat, de qui hagués perdut la condició de funcionari per haver estat condemnat a la pena principal o accessòria d'inhabilitació, ateses de les circumstàncies i entitat del delicte comès. Si transcorregut el termini per a dictar la resolució, no s'hagués produït de manera expressa, s'entendrà desestimada la sol·licitud”.
El procediment de rehabilitació està previst en el Reial decret 2669/1998, d'11 de desembre, pel qual s'aprova el procediment a seguir en matèria de rehabilitació dels funcionaris públics en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat.
En l'article 7, referit a la terminació del procediment, s'indica que en el cas que la resolució adoptada fora estimatòria de la sol·licitud de l'interessat de rehabilitació, en la pròpia resolució se li assignarà al funcionari rehabilitat l'acompliment provisional d'un lloc de treball, tasca o funció corresponent al seu Cos o Escala.
Per part seva, l'article 8 estableix que en el cas que no existeixi posat vacant disponible en el moment de la resolució, l'òrgan competent haurà d'acreditar en nòmina al funcionari rehabilitat en el termini d'un mes, seguint, a l'efecte de localització de lloc, el procediment previst en l'article 50.5 del Reglament General d'Ingrés del Personal al Servei de l'Administració General de l'Estat i de la Provisió de Llocs de treball i Promoció Professional dels Funcionaris Civils de l'Administració General de l'Estat, aprovat per Reial decret 364/1995, de 10 de març, i disposicions complementàries a aquest, en matèria d'assignació de llocs de treball als funcionaris remoguts.
Per a l'assignació de lloc de treball al funcionari rehabilitat no es fa esment al grau que tingués reconegut abans de la pèrdua de la seva condició. No obstant això, la pròpia norma es remet, en el cas que no fos possible assignar-li un lloc, al procediment d'atribució de llocs de treball per als funcionaris remoguts del seu lloc obtingut per concurs.
Un dels elements essencials que contempla aquest procediment, contingut en l'article 50.5 del Reglament General d'Ingrés, és que aquest nou lloc que s'assigna amb caràcter provisional no sigui inferior en més de dos nivells al de el “grau personal” del funcionari en qüestió.
Per tant, per a l'aplicació d'aquest procediment cal tenir en compte el grau personal consolidat que posseeixi el funcionari.
A més, com s'assenyalava, l'apartat 1, segon paràgraf, de l'article 8 del Reial decret 2669/1998, d'11 de desembre, remet a l'aplicació del procediment de l'article 50.5 del Reglament General d'Ingrés, sense especialitat o cap matís:
“(…) En el cas que no existeixi posat vacant disponible en el moment de la resolució, l'òrgan competent haurà d'acreditar en nòmina al funcionari rehabilitat en el termini d'un mes, seguint, a l'efecte de localització de lloc, el procediment previst en l'article 50.5 del Reglament General d'Ingrés del Personal al Servei de l'Administració General de l'Estat i de la Provisió de Llocs de treball i Promoció Professional dels Funcionaris Civils de l'Administració General de l'Estat, aprovat per Reial decret 364/1995, de 10 de març, i disposicions complementàries a aquest, en matèria d'assignació de llocs de treball als funcionaris remoguts”.
D'altra banda, l'apartat 3, d'aquest mateix article 8, assenyala:
“3. El període transcorregut entre la pèrdua de la condició de funcionari i la rehabilitació no serà computable a l'efecte del reconeixement i càlcul d'una pensió posterior, qualsevol que fos la seva causa. Tampoc serà computable a l'efecte d'ascensos, triennis i altres drets passius que puguin correspondre segons el règim de Seguretat Social que sigui aplicable al funcionari”.
Si bé l'article és clar a l'hora de determinar que el període de temps que discorre entre la inhabilitació i la rehabilitació en la condició de funcionari, no pot ser tingut en compte a cap efecte, i en concret, no pot ser considerat a l'efecte de “ascensos, triennis, i altres drets passius”, la qual cosa suposa una conseqüència lògica per a aquest període; el que també permet entendre el citat precepte és que sí que es conserven els drets generats en la carrera administrativa fins al moment en el qual es produeix la inhabilitació.
En concret, formarien part de la carrera administrativa, a més de l'antiguitat, que es reflecteix en els triennis i drets passius, la carrera pròpiament dita, que es constata en els llocs exercits i, en concret, en el grau personal consolidat que això representa i que connecta directament amb el que l'article denomina “ascensos”.
D'altra banda, ha de tenir-se en compte que, una vegada que és concedida la rehabilitació en la condició de funcionari, la regulació que posseeix el Reial decret 2669/1998, d'11 de desembre, quant a la forma de conducta per a l'assignació de lloc de treball, és comú i aplicable als diferents supòsits que poden donar lloc a la rehabilitació, inclosa la rehabilitació després d'haver estat condemnat a pena principal o accessòria d'inhabilitació.
Per tot això, s'entén que, una vegada produïda la rehabilitació, el funcionari recupera els drets de carrera generats fins al moment de la seva inhabilitació, entre els quals es trobaria el grau personal consolidat.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'aquest centre directiu, les respostes a consultes que emet aquesta direcció general posseeixen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es refereixin. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es correspongui amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en aquest butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seva emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.