Les Administracions Públiques han de donar compliment als terminis legalment previstos, tant per a la convocatòria com la resolució dels processos d'estabilització. Sense perjudici de l'anterior, en casos en què per causes justificades no es pogués complir amb el termini de resolució dels processos, l'Administració podria continuar amb tals processos fins a portar-los a terme, a la major celeritat.
En tot cas, l'incompliment dels terminis de resolució dels processos selectius no pot, en cap cas, comportar el decaïment dels esmentats processos.
Terminis processos d'estabilització.
Es planteja consulta respecte a l'aplicació dels terminis legals prevists en la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, en relació amb els processos d'estabilització. La citada llei inclou una sèrie de terminis temporals per a donar compliment al compromís d'Espanya amb la Unió Europea, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
L'article 2.2 de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública estableix que:
“2. Les ofertes d'ocupació que articulin els processos d'estabilització contemplats en l'apartat 1, així com el nou procés d'estabilització, hauran d'aprovar-se i publicar-se en els respectius diaris oficials abans de l'1 de juny de 2022 i seran coordinats per les Administracions Públiques competents.
La publicació de les convocatòries dels processos selectius per a la cobertura de les places incloses en les ofertes d'ocupació pública haurà de produir-se abans del 31 de desembre de 2022.
La resolució d'aquests processos selectius haurà de finalitzar abans del 31 de desembre de 2024”.
Aquest article es troba vigent, per la qual cosa l'esmentada disposició estableix un termini que no és possible modificar ni alterar des d'aquest centre directiu, ja que es tracta d'un deure legal, l'incompliment del qual haurà de ser, si escau, motivat per una causa o raó que el justifiqui.
La Llei 20/2021, de 28 de desembre, té per objecte la reducció de la taxa de temporalitat en el conjunt de les Administracions Públiques espanyoles, configurant-se l'habilitació de convocatòria de processos d'estabilització la mesura immediata “per a remeiar l'elevada temporalitat existent” a què es refereix el preàmbul de la Llei. En aquest marc, el propi preàmbul estableix que l'exigència dels terminis fixats té per objecte “evitar dilacions en aquests nous processos”.
En aquest sentit, si bé es parteix de la vinculació de totes les Administracions Públiques al compliment d'aquests terminis, és necessari destacar que la no observança d'algun d'ells no deixa d'habilitar per al compliment de l'objectiu finalista contemplat en la norma.
D'aquesta manera el termini del 31 de desembre, recollit en la llei, opera en una doble dimensió: quant a l'habilitació per a convocar processos selectius d'estabilització a l'empara d'aquesta, i quant al mandat per a resoldre'ls. Convé distingir, pels seus efectes, tals dos supòsits:
En relació amb la convocatòria dels processos d'estabilització, el termini previst legalment conté materialment una habilitació pressupostària, en habilitar una taxa d'estabilització, tal com recull el primer incís de l'article 2.1:
“1. Addicionalment al que s'estableix en els articles 19.Un.6 de la Llei 3/2017, de 27 de juny, de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2017 i 19.Un.9 de la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2018, s'autoritza una taxa addicional per a l'estabilització d'ocupació temporal que inclourà…”
En conseqüència, finalitzat el termini previst per a la resolució dels processos selectius, el 31 de desembre de 2024, no hi ha habilitació pressupostària que doni cobertura a la convocatòria de nous processos que no haguessin estat convocats amb anterioritat.
En relació amb el termini previst legalment per a resoldre els processos ja convocats, estem davant un termini d'índole administratiu, que vincula a l'Administració convocant i que, en conseqüència, ha de complir-se, sense perjudici que, per causes justificades que poguessin impedir la seva realització dintre del termini i en la forma escaient, calgués concloure els processos una vegada finalitzat el termini.
En aquest sentit, l'incompliment del termini no implica que les places “decaiguin o caduquin”. Tal com disposa la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques, en el seu article 48.3: “La realització d'actuacions administratives fora del temps establert per a elles només implicarà l'anul·labilitat de l'acte quan així l'imposi la naturalesa del terme o termini”, la qual cosa implicaria que es pugui esmenar el retard.
Atès que l'objectiu de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, és la resolució dels processos selectius degudament convocats en per a aconseguir l'estabilització d'ocupació temporal i d'aquesta forma reduir la temporalitat en totes les nostres administracions, tal objectiu va més enllà de la data estipulada legalment, permetent considerar que el seu incompliment no afectaria de l'essència o naturalesa del termini, i, per tant, no decau merament després de la data de finalització del termini establert. Així, el compromís adquirit en l'objectiu 150 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, al fet que porta causa l'habilitació legal, és a l'estabilització d'almenys 300.000 places, de manera que el compromís no finalitza aconseguida la xifra fixada.
En síntesi, es ressalta la importància que les Administracions Públiques donin compliment als terminis legalment previstos, tant per a la convocatòria com la resolució dels processos. Sense perjudici de l'anterior, en casos en què per causes justificades no es pogués complir amb el termini de resolució dels processos, l'Administració podria continuar amb tals processos fins a portar-los a terme, a la major celeritat.
En tot cas, l'incompliment dels terminis de resolució dels processos selectius no pot, en cap cas, comportar el decaïment dels esmentats processos, conseqüència aquesta que s'entén contrària a l'objectiu legalment establert de reduir la temporalitat i conducta a l'estabilització de les places temporals que compleixin amb els requisits.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'aquest centre directiu, les respostes a consultes que emet aquesta direcció general posseeixen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es refereixin. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es correspongui amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en aquest butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seva emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.