Es formula consulta sobre la possibilitat de consolidació de grau personal per part d'un funcionari docent
Fins i tot en el cas que, de manera excepcional, i d'acord amb el que es disposa en la relació de llocs de treball, els funcionaris públics docents exerceixin un lloc de treball en l'AGE, s'entén que no poden consolidar grau personal. El funcionari docent, malgrat ocupar un lloc en l'AGE, contínua en situació de servei actiu en el Cos docent al qual pertany, Cos de funcionaris per al qual, dins de la seva carrera administrativa, no es contempla el grau personal.
La consulta versa sobre la possibilitat que un funcionari docent consolidi grau personal. En aquest sentit, s'ha d'assenyalar que, donades les característiques i especificitats pròpies de l'educació, la funció pública docent està ordenada en una sèrie de Cossos als quals correspon, en exclusiva, l'acompliment de les seves funcions en els diferents nivells en els quals està estructurat el Sistema Educatiu i l'estatut del qual està conformat per una regulació específica.
En concret, i a la llum del que es preveu en la disposició addicional sisena i concordants de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i en el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (TRLEBEP), aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, el personal docent es regeix per la seva normativa específica, que ve conformada, d'una banda, per les normes bàsiques en matèria de funció pública, però amb l'abast que en les mateixes s'estableixi, i per una altra, per una sèrie de normes pròpies que permeti contemplar les especificitats de la funció docent.
Així el confirma l'article 2.3 del TRLEBEP que diu el següent:
“El personal docent i el personal estatutari dels Serveis de Salut es regiran per la legislació específica dictada per l'Estat i per les comunitats autònomes en l'àmbit de les seves respectives competències i pel que es preveu en el present Estatut, excepte el capítol II del títol III, excepte l'article 20, i els articles 22.3, 24 i 84”.
D'acord amb aquest precepte, el personal docent està expressament exclòs de les previsions pròpies sobre carrera professional (Capítol II del Títol III), havent de recordar-se que el grau personal és un element específic de la carrera professional administrativa.
La raó d'aquesta previsió és que, com s'indica, el legislador entén que l'activitat docent, per les seves peculiaritats, exigeix un tractament específic, especialment, quant a la carrera professional, donat l'àmbit on la mateixa es desenvolupa i la continuïtat en el mateix tipus de lloc de treball, per la qual cosa no resulten d'aplicació en aquest sentit les normes generals.
D'altra banda, és necessari recordar que, d'acord amb el que es preveu per la disposició final quarta del TRLEBEP, les normes sobre carrera professional contingudes en el Capítol II del Títol IIII, produiran efectes quan entrin en vigor les lleis de Funció Pública que es dictin en desenvolupament d'aquest Estatut, romanent mentrestant en vigor les previsions legals anteriors.
Referent a això, cal atendre al preceptuat en la disposició addicional quinzena de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de mesures per a la reforma de la Funció Pública, que s'entén continua en vigor a l'empara del que es preveu en la disposició final quarta del TRLEBEP. En aquest sentit, el seu apartat primer estableix que no seran aplicable als funcionaris dels Cossos o Escales en què s'ordena la funció pública docent el que es preveu en els seus articles 20, 21 i 22, respecte al grau personal.
L'apartat segon d'aquesta disposició especifica que “l'accés a la funció pública docent, (...), la promoció professional, la promoció interna i la reordenació dels seus Cossos i Escales es regularà per disposició amb rang de Llei, d'acord amb l'estructura i necessitats del sistema educatiu”.
Així mateix, la citada disposició addicional, en el seu apartat quart, contempla que “el personal docent podrà ocupar llocs de treball en l'Administració educativa d'acord amb el que determinin les respectives relacions de llocs de treball, sense consolidar grau personal”.
D'aquesta manera, per al qual el personal funcionari docent pugui accedir a exercir llocs en l'Administració educativa, serà necessari que la relació de llocs de treball prevegi, de manera expressa, la possibilitat de provisió d'aquests per personal docent; però sense que en cap cas calgui consolidar grau personal pel desenvolupament d'aquests.
En definitiva, fins i tot en el cas que, de manera excepcional, i d'acord amb el que es disposa en la relació de llocs de treball, els funcionaris públics docents exerceixin un lloc de treball en l'Administració, s'entén que no poden consolidar grau personal; i tot això, perquè l'acompliment d'un lloc de treball en l'Administració General de l'Estat no implica un canvi en la naturalesa jurídica de la relació que uneix al prestador del servei amb l'Administració Pública, sent així que, en el cas que ens ocupa, el funcionari, malgrat ocupar un lloc en l'Administració General de l'Estat, contínua en situació de servei actiu en el Cos docent al qual pertany, Cos de funcionaris per al qual, dins de la seva carrera administrativa, no es contempla el grau personal.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'aquest centre directiu, les respostes a consultes que emet aquesta direcció general posseeixen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es refereixin. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es correspongui amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en aquest butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seva emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.