Hauran de diferir-se els efectes del cessament en el lloc de treball fins al moment en què es posi fi al gaudi del permís.
Ajornament del cessament d'una funcionària en pròrroga en el seu lloc de treball per gaudi d'un permís per malaltia greu de familiar.
La qüestió plantejada versa sobre els efectes sobre la pròrroga del cessament si a data de finalització el funcionari es troba gaudint d'un permís.
En primer lloc, cal analitzar el marc jurídic d'aplicació. Quant a la provisió de llocs, i d'acord amb la disposició final quarta del del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (TREBEP), segueixen en vigor les disposicions en la matèria contingudes en la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la reforma de la Funció Pública i el Reial decret 364/1995, de 10 de març, que aprova el Reglament General d'Ingrés del personal al servei de l'Administració General de l'Estat i de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració General de l'Estat.
En relació amb la presa de possessió de la provisió de llocs de treball mitjançant concurs, l'article 48 del citat Reial decret 364/1995, de 10 de març, estableix:
“1. El termini per a prendre possessió serà de tres dies hàbils si no implica canvi de residència del funcionari, o d'un mes si comporta canvi de residència o el reingrés al servei actiu. El termini de presa de possessió començarà a comptar-se a partir de l'endemà del del cessament, que haurà d'efectuar-se dins dels tres dies hàbils següents a la publicació de la resolució del concurs en el Boletín Oficial del Estado”.
2. El Sotssecretari del Departament on presti serveis el funcionari podrà diferir el cessament per necessitats del servei fins a vint dies hàbils, comunicant-se a la unitat a què hagi estat destinat el funcionari.
Excepcionalment, a proposta del Departament, per exigències del normal funcionament dels serveis, la Secretaria d'Estat per a l'Administració Pública podrà ajornar la data de cessament fins a un màxim de tres mesos, computada la pròrroga prevista en el paràgraf anterior. (…)
La qüestió que es planteja és que ocorre si, en cas de pròrroga en el cessament per un termini de tres mesos, el dia anterior a la finalització de l'esmentada pròrroga la funcionària va començar a gaudir un permís.
L'article 48.3 del Reglament d'Ingrés i Provisió preveu que “el còmput dels terminis possessoris s'iniciarà quan finalitzin els permisos i llicències que hagin estat concedits als interessats tret que per causes justificades l'òrgan convocant acordi suspendre el gaudi d'aquests”.
L'ús del plural en l'expressió “terminis possessoris” és indicatiu que el mandat contingut en l'article 48.3 del citat Reglament es refereix no sols al termini de presa de possessió, sinó també al termini de cessament, atès que el cessament en el lloc anterior és tan necessari com la pròpia presa de possessió en el nou lloc perquè el funcionari passi a exercir les funcions pròpies d'aquest últim.
D'acord amb aquesta interpretació de l'article 48.3 del Reglament d'Ingrés i Provisió, no es produeix un ajornament en el cessament stricto sensu amb motiu del gaudi del permís, sinó que es difereix la producció dels efectes del cessament a un moment posterior en nom del compliment de la finalitat que es pretén amb aquest permís.
De tot quant antecedeix cal concloure que hauran de diferir-se els efectes del cessament fins al moment en el qual es posi fi al gaudi del permís per la interessada.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'aquest centre directiu, les respostes a consultes que emet aquesta direcció general posseeixen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es refereixin. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es correspongui amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en aquest butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seva emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.