El termini possessori ha de computar-se a l'efecte de consolidació de grau respecte al lloc en el qual es pren possessió quan correspongui, comptabilitzant-se, a l'efecte del lloc d'origen, únicament els del termini previst per al cessament en aquest.
Còmput del termini possessori a l'efecte de consolidació de grau personal
La qüestió plantejada versa sobre la manera de computar, a l'efecte de reconeixement de grau personal, el termini possessori.
Així, en primer lloc, cal analitzar el marc jurídic d'aplicació, que en aquest cas és el Reglament General d'Ingrés del Personal al Servei de l'Administració, aprovat pel Reial decret 364/1995, de 10 de març (RGI, d'ara endavant).
Tenint en compte l'anterior, la qüestió plantejada se centra en determinar la imputació dels temps de cessament i presa de possessió en un nou lloc i, en concret, què succeeix quan un funcionari compleix un grau durant el termini possessori.
Referent a això, l'article 48 RGI estableix el següent:
“1. El termini per a prendre possessió serà de tres dies hàbils si no implica canvi de residència del funcionari, o d'un mes si comporta canvi de residència o el reingrés al servei actiu.
El termini de presa de possessió començarà a comptar-se a partir de l'endemà del del cessament, que haurà d'efectuar-se dins dels tres dies hàbils següents a la publicació de la resolució del concurs en el «Boletín Oficial del Estado». Si la resolució comporta el reingrés al servei actiu, el termini de presa de possessió haurà de computar-se des d'aquesta publicació.(…)
4. Efectuada la presa de possessió, el termini possessori es considerarà com de servei actiu amb caràcter general, excepte en els supòsits de reingrés des de la situació d'excedència voluntària o excedència per cura de fills una vegada transcorregut el primer any.”
En aquests supòsits de canvi de lloc no existeixen buits en la prestació de serveis perquè el funcionari ha treballat interrompudament de manera que cada termini (de cessament i de presa de possessió) s'aplicarà per a la consolidació, si escau, de l'un o l'altre grau, la qual cosa haurà d'analitzar-se a la llum del que es preveu en l'art. 70 RGI (concordant amb el que es preveu en l'art. 21 de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública, vigent en aquesta matèria d'acord amb el que es preveu en la Disposició addicional quarta.2 del text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre), que recull les regles generals sobre el grau personal i, en particular, respecte dels de la interrupció o no dels terminis per a consolidar un determinat grau personal.
Per tant, donat el caràcter de servei actiu del termini possessori previst en l'article 48 del Reglament aprovat per Reial decret 364/1995, de 10 de març, aquest termini possessori ha de computar-se a l'efecte de consolidació de grau respecte al lloc en el qual es pren possessió quan correspongui, comptabilitzant-se, a l'efecte del lloc d'origen, únicament els del termini previst per al cessament en aquest.
Com a exemple de l'aplicació d'aquest criteri a l'efecte de determinar si s'ha produït o no la consolidació d'un determinat grau, es planteja el cas d'un funcionari que té consolidat un grau 28, ocupa un nivell 30 des de l'1 d'agost de 2011 i cessa el 9 de juliol de 2013, però no pren possessió en la seva nova destinació de nivell 28 fins a l'1 d'agost de 2013.
És a dir, atès que per 22 dies està en període possessori (en el cas concret el funcionari havia cessat a Madrid i s'anava destinat a l'exterior), es planteja si podria consolidar el nivell 30 (ja que si s'entén que durant aquest termini continua consolidant en nivell 30, haurien transcorregut els dos anys necessaris per a això previstos en l'art. 70 RGI) o per contra no seria possible.
De la informació aportada es dedueix que el cessament del funcionari en el lloc de nivell 30 s'ha produït amb caràcter voluntari, i en aquest cas i donat el caràcter de servei actiu del termini possessori, els mateixos han de computar-se a l'efecte de consolidació de grau respecte al lloc en el qual es pren possessió, tal com s'ha esmentat que preveu l'article 48.4 RGI. Comptabilitzant-se a l'efecte de consolidació de grau nivell 30 del lloc anterior, únicament els del termini previst per al cessament en el mateix (en aquest cas, fins al 9 de juliol de 2013).
De manera que el termini de presa de possessió (a partir d'aquesta data fins a l'1 d'agost) s'imputarà únicament al nou lloc de nivell 28, la qual cosa no permet consolidar finalment el nivell 30. I això atès que una vegada passa el termini contemplat per al cessament en el mateix es produeix una interrupció en la prestació de serveis en aquest, no havent transcorregut el termini de dos anys necessari per a haver consolidat el 30.
En conclusió, tal com s'ha assenyalat, el termini possessori ha de computar-se a l'efecte de consolidació de grau respecte al lloc en el qual es pren possessió quan correspongui, comptabilitzant-se, a l'efecte del lloc d'origen, únicament els del termini previst per al cessament en aquest.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'aquest centre directiu, les respostes a consultes que emet aquesta direcció general posseeixen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es refereixin. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es correspongui amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en aquest butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seva emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.