Amb caràcter general, i sense que s'hagin posat de manifest altres circumstàncies, durant la incapacitat temporal es pot dur a terme el cessament en un lloc de treball i la presa de possessió en un nou lloc obtingut en comissió de serveis, continuant, una vegada es dugui a terme aquesta presa de possessió, en la situació d'incapacitat temporal, mentre subsisteixi el fet causant que va donar lloc a aquesta incapacitat.
Presa de possessió de lloc en comissió de serveis estant en incapacitat temporal
La consulta versa sobre la possibilitat de dur a terme el cessament i presa de possessió d'un funcionari que es troba en incapacitat temporal en un nou lloc en comissió de serveis.
En concret es planteja si es pot realitzar el FR5 per a inscriure el cessament i la presa de possessió en comissió de serveis d'un lloc a favor d'un funcionari que es troba en incapacitat temporal, respecte de la qual no s'assenyala ni el moment en què s'ha iniciat la mateixa, ni tampoc la possible data prevista per a la seva finalització.
En relació amb aquesta matèria, s'ha de fer esment a la disposició final quarta, apartat segon del text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, que estableix que: “Fins que es dictin les lleis de Funció Pública i les normes reglamentàries de desenvolupament es mantindran en vigor en cada Administració Pública les normes vigents sobre ordenació, planificació i gestió de recursos humans en tant no s'oposin al que s'estableix en aquest Estatut”.
Per tant, resulta d'aplicació el que es disposa en el Reglament General d'Ingrés del Personal al servei de l'Administració General de l'Estat i la provisió de llocs i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració de l'Estat, aprovat pel Reial decret 364/1995, de 10 de març, l'article del qual 64 conté les previsions relatives a la figura de la comissió de serveis, assenyalant en el seu apartat primer que:
“1. Quan un lloc de treball quedi vacant podrà ser cobert, en cas d'urgent i inajornable necessitat, en comissió de serveis de caràcter voluntari, amb un funcionari que reuneixi els requisits establerts per al seu acompliment en la relació de llocs de treball. (…).
4. Si la comissió no implica canvi de residència del funcionari, el cessament i la presa de possessió hauran de produir-se en el termini de tres dies des de la notificació de l'acord de comissió de serveis; si implica canvi de residència, el termini serà de vuit dies en les comissions de caràcter voluntari i de trenta en les de caràcter forçós”.
A més, s'ha de tenir en compte que un funcionari en situació d'incapacitat temporal continua en la situació administrativa de servei actiu.
D'altra banda, cal assenyalar que, si la comissió de serveis ja ha estat acordada, amb independència que s'empleni el document registral corresponent, únicament podria ser revocada la mateixa pels supòsits taxats en la norma, sense que la incapacitat temporal pugui ser considerada causa de revocació.
Partint del que s'estableix anteriorment, s'entén que, amb caràcter general, i sense que s'hagin posat de manifest altres circumstàncies, durant la incapacitat temporal es pot dur a terme el cessament en l'anterior lloc de treball i la presa de possessió en un nou lloc obtingut en comissió de serveis, continuant una vegada es dugui a terme aquesta presa de possessió en la situació d'incapacitat temporal, mentre subsisteixi el fet causant que va donar lloc a aquesta incapacitat.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'aquest centre directiu, les respostes a consultes que emet aquesta direcció general posseeixen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es refereixin. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es correspongui amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en aquest butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seva emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.