D'acord a la doctrina del Tribunal Constitucional, la situació equivalent en l'àmbit de la funció pública, que atribueix l'article 9.1.b) de la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost als qui ostentin càrrecs electius a nivell provincial, autonòmic o estatal, en les organitzacions sindicals més representatives, seria la de serveis especials, per ser aquesta la que més s'acomoda a les conseqüències derivades de l'excedència forçosa en l'àmbit laboral: reserva de lloc de treball i còmput d'antiguitat.
Situació administrativa dels qui ostenten càrrecs electius en organitzacions sindicals més representatives (LOLS)
La qüestió plantejada versa sobre la situació administrativa que correspon reconèixer als qui ostenten càrrecs electius en organitzacions sindicals més representatives.
Així, en primer lloc, cal analitzar el marc jurídic d'aplicació, compost en aquest cas per la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost de Llibertat Sindical (LOLS d'ara endavant), el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre (TRLEBEP, d'ara endavant) i normativa concordant, així com el criteri derivat de la Sentència número 18/2003, de 30 de gener, del Tribunal Constitucional.
La qüestió plantejada se centra en determinar quina situació administrativa correspon reconèixer a aquells funcionaris que ostentin càrrecs sindicals electius d'acord amb el que es preveu en la LOLS, tenint en compte les garanties previstes en aquesta.
Referent a això L'article 9.1.b) de la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost, estableix que:
“1. Els qui ostentin càrrecs electius a nivell provincial, autonòmic o estatal, en les organitzacions sindicals més representatives, tindran dret: (…)
b) A l'excedència forçosa, o a la situació equivalent en l'àmbit de la funció pública, amb dret a reserva del lloc de treball i al computo d'antiguitat mentre duri l'exercici del seu càrrec representatiu, havent de reincorporar-se en el seu lloc de treball dins del mes següent a la data del cessament”.
No obstant això, ni el TRLEBEP, ni la normativa de desenvolupament estableixen expressament en quina situació administrativa quedarien aquells funcionaris que ostentin càrrecs electius a nivell provincial, autonòmic o estatal, en les organitzacions sindicals més representatives. És a dir, no concreta l'abast de la reserva de lloc de treball i còmput d'antiguitat per als qui ostentin càrrecs electius continguda en la Llei orgànica de Llibertat Sindical
No obstant això, el Tribunal Constitucional en la seva Sentència número 18/2003, de 30 de gener dictada com a conseqüència del recurs d'empara interposada per un funcionari de carrera al qual la hi havia denegat aquesta situació equivalent en l'àmbit de la funció pública, ha definit l'abast del precepte citat, establint, a manera de resum, el següent:
Primer. Integració del dret definit en l'article 9.1 lletra b) de la LOLS en el dret fonamental de llibertat sindical, com a contingut addicional d'aquest.
Segon. És un precepte que constitueix una norma completa en si mateixa, que no està necessitada d'un complement extern per a poder gaudir de directa i immediata eficàcia ordenadora. És a dir, no és una norma supeditada en la seva efectivitat a la seva recepció en l'estatut funcionarial.
Tercer. El fet que no existeixi una regulació en la Llei 30/1984, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública, actualment TRLEBEP i normativa concordant, de quin és la situació equivalent a l'excedència forçosa en l'àmbit de la funció pública, no pot constituir obstacle per a l'eficàcia actual d'una norma que inequívocament atorga als funcionaris que es trobin en el supòsit legal definit en aquest article, el dret a una situació que suposi la reserva del lloc de treball i el còmput d'antiguitat mentre duri l'exercici del càrrec representatiu.
Quart. Necessitat que s'apliqui la norma, en tant la mateixa romangui en l'ordenament jurídic, produint-se, en cas contrari, una vulneració d'un dret fonamental com és el dret de llibertat sindical.
A la vista d'aquesta Sentència, caldria entendre que l'expressió “situació equivalent en l'àmbit de la funció pública” prevista en l'article 9.1 b) de la citada Llei orgànica, seria la de serveis especials, per ser aquesta la que més s'acomoda a les conseqüències derivades de l'excedència forçosa en l'àmbit laboral: reserva de lloc de treball i còmput d'antiguitat.
No obstant l'anterior, ha de tenir-se en compte que, de conformitat amb el que es disposa en l'article 87.2 TRLEBEP (com també assenyala l'article vint-i-nou.2 de la Llei 30/1984), els funcionaris en situació de serveis especials rebran les retribucions del lloc o càrrec efectiu que exerceixin i no les que els corresponguin com a funcionaris de carrera, sense perjudici del dret a rebre els triennis que tinguin reconeguts a cada moment.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'aquest centre directiu, les respostes a consultes que emet aquesta direcció general posseeixen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es refereixin. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es correspongui amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en aquest butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seva emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.