No s'observa impediment legal perquè un funcionari al qual se li està instruint un procediment disciplinari pugui sol·licitar la finalització de la prolongació en el servei actiu.
Possibilitat de finalitzar la prolongació en el servei actiu del funcionari al qual s'instrueix expedient disciplinari
La qüestió plantejada versa sobre la possibilitat de finalitzar la prolongació en el servei actiu d'un funcionari al qual se li instrueix un expedient disciplinari.
Així, en primer lloc, cal analitzar el marc jurídic d'aplicació. El Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (TREBEP) regula com a dret individual dels empleats públics el de jubilar-se segons els termes i condicions que estableixi la normativa aplicable.
El règim de la jubilació en el TREBEP es troba recollit en el Capítol II del Títol IV, relatiu a la pèrdua de la relació de servei. L'article 67.3 del TREBEP estableix en relació amb la jubilació que:
“La jubilació forçosa es declararà d'ofici en complir el funcionari els seixanta-cinc anys d'edat.
No obstant això, en els termes de les lleis de Funció Pública que es dictin en desenvolupament d'aquest Estatut, es podrà sol·licitar la prolongació de la permanència en el servei actiu com a màxim fins que es compleixi setanta anys d'edat. L'Administració competent haurà de resoldre de forma motivada l'acceptació o denegació de la prolongació”.
Tenint en compte l'anterior, la qüestió plantejada se centra en si un funcionari d'Institucions Penitenciàries que es troba en situació de prolongació en el servei actiu i al qual se li està instruint un expedient disciplinari té la possibilitat de sol·licitar la finalització de la prolongació en el servei actiu.
D'acord a l'indicat en els articles 8 i 9 del TREBEP la condició inherent dels funcionaris està directament relacionada amb l'exercici de funcions retribuïdes en les Administracions públiques que, per al cas dels funcionaris de carrera, s'inicia en virtut de nomenament legal, està regulada pel dret administratiu, té caràcter permanent i, en tot cas, comprèn l'exercici de les potestats públiques o la salvaguarda dels interessos generals de l'Estat i de les Administracions Públiques.
De l'assenyalat s'infereix que “els drets inherents a la seva condició”, als quals es refereix l'article 90 del TREBEP, estan directament vinculats amb les funcions exercides per aquests i que la privació de drets s'entén comprensiva dels drets propis de tal condició i no d'uns altres.
En aquest sentit, el dret a la jubilació de l'article 14.1.n del TREBEP, no pot ser entès com un dels drets inherents a tal condició perquè aquesta condició, com s'ha assenyalat, està directament vinculada amb l'exercici d'unes funcions, mentre que la jubilació no està vinculada al va exercir de funcions públiques, sinó tot el contrari, implica el cessament definitiu en l'exercici d'aquestes, ja que la perduda de la condició suposa el cessament de funcions en tot cas, de conformitat amb l'article 63.a de l'EBEP que assenyala: “Són causes de pèrdua de la condició de funcionari de carrera: La jubilació total del funcionari.”
D'altra banda, l'article 67.3 del TREBEP i l'article 28.2 del Reial decret legislatiu 670/1987, estableixen un mandat de conducta a la jubilació quan es compleixin els requisits establerts en els assenyalats preceptes, no podent interpretar-se en aquest sentit, que el legislador hagi volgut condicionar aquest mandat a altres circumstàncies més que a les taxades en els assenyalats articles i que són l'haver complert els 60 anys edat, el tenir almenys 30 anys de serveis efectius a l'Estat.
Finalment es dedueix que el legislador no ha volgut impedir la possibilitat que durant la tramitació d'un expedient disciplinari un funcionari pugui accedir a la jubilació, ja que si així l'hagués volgut, hauria estipulat una previsió semblant a l'establerta per al cas de l'excedència voluntària per interès particular, per a la qual disposa de manera taxativa la impossibilitat de concedir la mateixa en el cas que al funcionari públic se li estigui instruint expedient disciplinari.
Per tant, i pels motius exposats, no s'observa impediment legal perquè un funcionari al qual se li està instruint un procediment disciplinari pugui sol·licitar la finalització de la prolongació en el servei actiu.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'aquest centre directiu, les respostes a consultes que emet aquesta direcció general posseeixen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es refereixin. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es correspongui amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en aquest butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seva emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.