Amb caràcter general, les relacions de servei o laborals de caràcter temporal, no faculten per a la participació com a membre d'un òrgan de selecció. No obstant això, en el cas de les relacions laborals de caràcter especial, com és el contracte d'alta direcció, és necessari analitzar tant la naturalesa del lloc de què es tracti com la resta dels elements que caracteritzin aquesta relació laboral. En els supòsits en els quals concorrin aquests elements, podria participar en l'òrgan de selecció de personal laboral fix el personal directiu que estigués vinculat a l'Organisme per una relació laboral de caràcter especial d'alta direcció.
Possibilitat que el personal subjecte a un contracte laboral especial d'alta direcció formi part de l'òrgan de selecció de personal laboral fix.
Es planteja si el personal subjecte a un contracte especial d'alta direcció pot formar part d'un tribunal qualificador de proves selectives per a ingrés de personal laboral fix en un Organisme Públic de l'Administració General de l'Estat.
El Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic regula, en el seu article 60, la composició dels òrgans de selecció, establint el següent:
“(…) 2. El personal d'elecció o de designació política, els funcionaris interins i el personal eventual no podran formar part dels òrgans de selecció.”
S'ha d'estudiar la naturalesa jurídica del contracte especial d'alta direcció. Es configura aquesta com una relació laboral de caràcter especial d'acord amb el que es disposa en l'article 2.1.a) Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors. L'especialitat resideix en la relació de confiança recíproca en què s'ha de basar la relació entre l'alt directiu i l'empresa contractant.
A més, conforme al Reial decret 1382/1985, d'1 d'agost, pel qual es regula la relació laboral de caràcter especial del personal d'alta direcció, aquest contracte de treball podrà extingir-se per desistiment de l'empresari.
En segon lloc, l'exclusió dels funcionaris interins de la seva participació en els òrgans de selecció té relació amb la garantia d'imparcialitat que atorga la condició de funcionari de carrera, en virtut de la inamovilidad.
La temporalitat és la nota fonamental que justifica l'exclusió dels funcionaris interins dels òrgans de selecció així com del personal eventual, característica així mateix predicable del personal laboral temporal, ja que el que es pretén és que participin en els òrgans de selecció personal amb certa estabilitat i fixesa en el lloc, característiques que no són predicables del contracte d'alta direcció que es pot resoldre en qualsevol moment.
Per tant, en llaures no sols de la imparcialitat, sinó també de la independència i discrecionalitat tècnica que han de garantir-se en els processos selectius del personal funcionari i laboral, s'entén que, amb caràcter general, les relacions de servei o laborals de caràcter temporal, no faculten per a la participació com a membre d'òrgan de selecció.
No obstant això, en el cas de les relacions laborals de caràcter especial, com és el contracte d'alta direcció, és necessari analitzar tant la naturalesa del lloc de què es tracti com la resta d'elements que caracteritzin aquesta relació laboral (forma de selecció, durada del contracte, garanties del lloc, etc.)
En aquest sentit, sense perjudici de quin sigui el marc jurídic contractual que reguli el citat contracte, és necessari abordar l'estudi de diversos elements, entre altres, la forma de selecció, el període de durada del contracte, les causes de rescissió, l'especificitat de les funcions a realitzar, la qual cosa en determinats supòsits permet afirmar que, malgrat poder tenir una durada limitada, es tracta d'una relació amb vocació de permanència, especialitzat i de caràcter tècnic, que té una durada certa però també estable, i que només es pot extingir per les causes expressament taxades.
En aquests casos, ateses de les especificitats organitzatives i competencials de l'Organisme en qüestió, a les característiques que poden configurar el contracte laboral de caràcter especial d'alta direcció, així com a l'especificitat de les places de personal laboral que es convoquin, es pot concloure que, en els supòsits en els quals concorrin aquests elements, podria participar en l'òrgan de selecció de personal laboral fix el personal directiu que estigués vinculat a l'Organisme per una relació laboral de caràcter especial d'alta direcció.
Quant a la participació de funcionaris de carrera en òrgans de selecció, quan es troben en una situació administrativa diferent a la de servei actiu, cal indicar que res diu sobre aquest tema la normativa reglamentària, no obstant això, en tot cas, haurà de reunir els requisits de titulació i altres requisits exigibles a la resta de membres del Tribunal, així com no incórrer en cap de les causes que puguin impedir la seva participació, incloses les causes d'incompatibilitat.
En relació amb la modificació de les bases de processos selectius de personal laboral fix d'un Organisme Públic de l'Administració General de l'Estat, es desconeix si el procés selectiu ve referit a personal laboral fix inclòs en l'àmbit d'aplicació de l'IV Conveni col·lectiu únic per al personal laboral de l'Administració General de l'Estat., però així es pressuposa.
Conforme a l'article 28 de l'IV Conveni col·lectiu únic, la convocatòria i resolució de les places per a l'accés lliure com a personal laboral fix correspon a l'òrgan competent, podent encomanar-se la gestió als diferents Departaments Ministerials o organismes depenents.
Per tant, serà l'òrgan competent per a aprovar la convocatòria el que el sigui, així mateix, per a aprovar la nova resolució per la qual es modifica l'annex de les Bases que ha estat anul·lat per una Sentència de la jurisdicció contenciosa administrativa.
No obstant això, si el procés selectiu no ve referit a personal laboral fix inclòs en l'àmbit d'aplicació de l'IV Conveni col·lectiu únic i la Direcció General de la Funció Pública no és competent per a convocar i resoldre aquell, sinó únicament per a autoritzar, li correspondrà únicament l'autorització dels canvis exigits.
En conclusió, pressuposant que el procés selectiu es refereix a personal laboral fix inclòs en l'IV Conveni col·lectiu únic, l'òrgan competent de l'aprovació de la convocatòria aprovarà, així mateix, la nova resolució per la qual es modifica l'annex de les Bases de la convocatòria en qüestió en el qual haurà de figurar la nova composició del tribunal qualificador en els termes establerts en la Resolució judicial.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'aquest centre directiu, les respostes a consultes que emet aquesta direcció general posseeixen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es refereixin. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es correspongui amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en aquest butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seva emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.