Situación administrativa de quienes ostentan cargos electivos en organizaciones sindicales más representativas (LOLS)
D'acord a la doctrina del Tribunal Constitucional, la situació equivalent en l'àmbit de la funció pública, que atribuïx l'article 9.1.b) de la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost als qui ostenten càrrecs electius a nivell provincial, autonòmic o estatal, en els organitzacions sindicals més representatives, seriosa la de serveis especials, per ser aquesta la que més s'acomoda als conseqüències derivades de l'excedència forçosa en l'àmbit laboral: reserva de lloc de treball i còmput d'antiguitat.
La qüestió plantejada versa sobre la situació administrativa que correspon reconéixer als qui ostenten càrrecs electius en organitzacions sindicals més representatives.
Així, en primer lloc, cal analitzar el marc jurídic d'aplicació, compost en este cas per la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost de Llibertat Sindical (LOLS d'ara en avant), el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre (TRLEBEP, d'ara en avant) i normativa concordant, així com el criteri derivat de la Sentència número 18/2003, de 30 de gener, del Tribunal Constitucional.
La qüestió plantejada se centra en determinar quina situació administrativa correspon reconéixer a aquells funcionaris que ostenten càrrecs sindicals electius d'acord amb el que es preveu en la LOLS, tenint en compte les garanties previstes en aquesta.
Referent a això L'article 9.1.b) de la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost, establix que:
“1. Els qui ostenten càrrecs electius a nivell provincial, autonòmic o estatal, en les organitzacions sindicals més representatives, tindran dret: (…)
b) A l'excedència forçosa, o a la situació equivalent en l'àmbit de la funció pública, amb dret a reserva del lloc de treball i al compute d'antiguitat mentre dure l'exercici del seu càrrec representatiu, havent de reincorporar-se en el seu lloc de treball dins del mes següent a la data del cessament”.
No obstant això, ni el TRLEBEP, ni la normativa de desenvolupament establixen expressament en quina situació administrativa quedarien aquells funcionaris que ostenten càrrecs electius a nivell provincial, autonòmic o estatal, en les organitzacions sindicals més representatives. És a dir, no concreta l'abast de la reserva de lloc de treball i còmput d'antiguitat per als qui ostenten càrrecs electius continguda en la Llei orgànica de Llibertat Sindical
No obstant això, el Tribunal Constitucional en la seua Sentència número 18/2003, de 30 de gener dictada com a conseqüència del recurs d'empara interposada per un funcionari de carrera al qual li l'havia denegada aquesta situació equivalent en l'àmbit de la funció pública, ha definit l'abast del precepte citat, establint, a manera de resum, el següent:
Primer. Integració del dret definit en l'article 9.1 lletra b) de la LOLS en el dret fonamental de llibertat sindical, com a contingut addicional d'aquest.
Segon. És un precepte que constituïx una norma completa en si mateixa, que no està necessitada d'un complement extern per a poder gaudir de directa i immediata eficàcia ordenadora. És a dir, no és una norma supeditada en la seua efectivitat a la seua recepció en l'estatut funcionarial.
Tercer. El fet que no existisca una regulació en la Llei 30/1984, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública, actualment TRLEBEP i normativa concordant, de quin és la situació equivalent a l'excedència forçosa en l'àmbit de la funció pública, no pot constituir obstacle per a l'eficàcia actual d'una norma que inequívocament atorga als funcionaris que es troben en el supòsit legal definit en aquest article, el dret a una situació que supose la reserva del lloc de treball i el còmput d'antiguitat mentre dure l'exercici del càrrec representatiu.
Quart. Necessitat que s'aplique la norma, en tant la mateixa romanga en l'ordenament jurídic, produint-se, en cas contrari, una vulneració d'un dret fonamental com és el dret de llibertat sindical.
A la vista d'aquesta Sentència, caldria entendre que l'expressió “situació equivalent en l'àmbit de la funció pública” prevista en l'article 9.1 b) de la citada Llei orgànica, seria la de serveis especials, per ser aquesta la que més s'acomoda a les conseqüències derivades de l'excedència forçosa en l'àmbit laboral: reserva de lloc de treball i còmput d'antiguitat.
No obstant l'anterior, ha de tindre's en compte que, de conformitat amb el que es disposa en l'article 87.2 TRLEBEP (com també assenyala l'article vint-i-nou.2 de la Llei 30/1984), els funcionaris en situació de serveis especials rebran les retribucions del lloc o càrrec efectiu que exercisquen i no les que els corresponguen com a funcionaris de carrera, sense perjudici del dret a rebre els triennis que tinguen reconeguts a cada moment.
Todo lo anterior se indica sin perjuicio de recordar que, de acuerdo con el régimen de competencias de este centro directivo, las respuestas a consultas que emite esta dirección general poseen carácter meramente informativo y, en consecuencia, no tienen carácter de criterio vinculante, ni originan derechos ni expectativas de derecho, ni implican vinculación alguna con el tipo de procedimientos a que se refieran. Además, al carecer de carácter preceptivo o vinculante, los órganos destinatarios de dichas respuestas podrán, en su caso, adoptar finalmente una decisión que no se corresponda con el parecer contenido en las mismas.
Les respostes a consultes contingudes en este butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seua emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.