El Govern inicia els tràmits per a millorar l'accés
a l'ocupació pública de persones amb
discapacitat

Protocol

02/10/2024

• El ministre Óscar López destaca que la cooperació entre administracions permet tindre una bona capacitat de resposta davant els ciutadans
● Les dos institucions es comprometen a promoure l'organització conjunta d'activitats formatives sobre assumptes de gerència pública sotmesos a consulta del Consell


Madrid, 2 de octubre de 2024.- El ministro para la Transformación Digital y de la Función Pública, Óscar López, y la presidenta del Consejo de Estado, Carmen Calvo, han participado en el acto de firma de un protocolo entre el Instituto Nacional de Administración Pública (INAP) y el Consejo de Estado. Las dos instituciones refuerzan así su colaboración y la extienden a la organización de talleres y seminarios conjuntos sobre gerencia pública susceptibles de ser sometidos a consulta del Consejo de Estado.

“La cooperació entre administracions és essencial per a afrontar estos temps difícils i de canvis i solament amb una bona capacitat de resposta aconseguirem la confiança dels ciutadans”, ha indicat el ministre. Óscar López ha destacat les reformes que està impulsant Espanya per a millorar la seua democràcia, com el Pla de Regeneració Democràtica. “Una iniciativa que ens ajuda a consolidar el lideratge internacional que estem construint”, ha afegit.

Per la seua part, Carmen Calvo ha destacat que “hui fem un pas més per a fer-ho millor en l'Administració Pública”. “Ens comprometem a millorar la qualitat normativa de la nostra producció legislativa”, que passa “per elaborar menys normes, normes que siguen verdaderament útils i amb un llenguatge senzill i comprensible per a la ciutadania”, ha citat. Finalment, ha volgut destacar que el bon funcionament de l'Administració Pública “és una garantia per al nostre sistema democràtic”.

El ministre López ha aprofitat per a anunciar que Nacions Unides acaba de situar a Espanya en el *top 20 mundial de països amb una administració digital més desenvolupada. Només altres sis països de la Unió Europea figuren en este llistat. Segons reconeix Nacions Unides, Espanya està sabent aprofitar la tecnologia per a millorar la governança i la prestació de servicis públics. “I açò repercutix en el dia a dia de ciutadans i empreses, que poden estalviar-se temps i diners en fer les seues gestions bàsiques amb l'Administració. Així, a Espanya un 84% d'eixos tràmits es poden fer online, quasi cinc punts per damunt de la mitjana europea. En el cas de les empreses, eixe percentatge s'eleva fins al 91%, sis punts per damunt de la mitjana europea”, ha posat com a exemple.

Punts clau de l'acord

L'INAP, com a entitat formadora i impulsora de la innovació en l'Administració, i el Consell d'Estat, com a òrgan consultiu sobre l'ordenament jurídic i correcte funcionament administratiu, compartixen la missió de promoure una bona governança pública.

Les dos institucions es comprometen a promoure l'organització conjunta d'activitats formatives sobre assumptes de gerència pública sotmesos a consulta del Consell, com la millora regulatòria, la contractació administrativa, la responsabilitat patrimonial de l'Estat o la revisió dels actes administratius. La col·laboració entre tots dos #firmant s'estendrà a missions i projectes internacionals, i a més el compromís aconseguix a la difusió de treballs d'investigació. Una comissió mixta de seguiment vetlarà pel compliment d'estos objectius. En estes activitats participaran persones lletrades del Consell d'Estat i persones funcionàries dels ministeris relacionades amb els assumptes a tractar.

En este sentit, s'incorporaran empleats del Consell als grups de treball del Laboratori d'Innovació Pública de l'INAP.

Durante 2023 en el INAP se formaron 80.000 personas, en el marco de la I Estrategia de Aprendizaje 2023-2024, en materias principalmente transversales: transparencia, gobiernos abiertos, tecnologías de la información y de la comunicación, idiomas, ética, innovación, contratación pública, etcétera. El instituto también es referente en la formación de personal directivo, como evidencia el lanzamiento de la Escuela de Alta Dirección Pública del Estado.