logo MTDFP
  • Castellano
  • Catalán
  • Galego
  • Euskara
  • Valencià
  • English
Inici Ministeri
Ministeri Organigrama
Organigrama Ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals Secretaria d'Estat de Funció Pública Sotssecretaria per a la Transformació Digital i de la Funció Pública Regulació Legal
Protecció de Dades Participació pública en projectes normatius
Participació pública en projectes normatius Consulta pública prèvia Audiència i informació pública
Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Instruccions de comunicació Informació addicional Seguiment del Pla
Empleo
Empleo Personal Laboral Personal Funcionari
Portada de Ministeri
Digitalització i IA Telecomunicació i infraestructures Digitals Funció Pública
Funció Pública La secretaria
La secretaria Secretaria d'Estat de Funció Pública Directora del Gabinete de la Secretaría de Estado de Función Pública Newsletter de Funció Pública Captació de talent Actualitat
Funció Pública
Funció Pública Qui som Accés a l'Ocupació Pública Gestiona la teua vida professional com a personal empleat públic Règim Jurídic Relacions Laborals Órganos de colaboración Registre Central de Personal Espai ISPA Personal funcionari d'administració local amb habilitació de caràcter nacional
Governança Pública
Governança Pública Directora General de Gobernanza Pública Simplificació administrativa i reducció de càrregues Inspecció de Serveis Atenció a la ciutadania Qualitat en les Administracions Públiques​ Transparència Govern obert Registres electrònics i notificacions Oficinas de Asistencia en Materia de Registros
Incompatibilitat i conflicte d'interessos
Incompatibilitat i conflicte d'interessos Oficina de Conflictos de Intereses Membres del Govern i Alts Càrrecs de l'Administració General de l'Estat Incompatibilitats de personal al servei de les Administracions Públiques MASTERCLASS: Guia del Govern Obert Informes sobre compliment dels alts càrrecs
Comunicació Contacte Info DANA
Info DANA Medidas adoptadas en relación con la DANA Portada d'Info Dana
Inici
  • Organigrama
  • Protecció de Dades
  • Participació pública en projectes normatius
  • Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
  • Empleo
  • Portada de Ministeri
Digitalització i IA
Telecomunicació i infraestructures Digitals
  • La secretaria
  • Funció Pública
  • Governança Pública
  • Incompatibilitat i conflicte d'interessos
Comunicació
Contacte
  • Medidas adoptadas en relación con la DANA
  • Portada d'Info Dana
texto
  1. Inici
  2. Funció Pública
  3. Funció Pública
  4. Règim Jurídic
  5. Boletín de consultas en materia de Recursos Humanos (BODECO)
  6. 2. Carrera administrativa.

Possibilitat de gaudi dels dies de presa de possessió en un lloc obtingut per concurs ocupat prèviament en adscripció provisional

El funcionari al qual li siga adjudicat per concurs el lloc de treball que venia exercint prèviament en adscripció provisional, no tindrà dret al termini per a prendre possessió que contempla l'article 48, apartat 1, del Reial decret 364/1995, de 10 de març, llevat que no l'haja gaudit amb anterioritat.

La qüestió plantejada versa sobre si és possible que un funcionari gaudisca dels dies de presa de possessió en un lloc obtingut per concurs si ja ocupada aquest lloc amb caràcter temporal, en concret, en adscripció provisional.

Així, en primer lloc, cal analitzar el marc jurídic d'aplicació. La disposició final quarta del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, difereix l'entrada en vigor de les disposicions relatives a la provisió de llocs de treball i mobilitat fins a l'entrada en vigor de les lleis de Funció Pública que es dicten en desenvolupament de l'Estatut.

Així, i d'acord amb el que es disposa en la disposició final quarta del TREBEP, que establix en el seu apartat segon:

“Fins que es dicten les Lleis de Funció Pública i les normes reglamentàries de desenvolupament es mantindran en vigor en cada Administració Pública les normes vigents sobre ordenació, planificació i gestió de recursos humans en tant no s'oposen al que s'estableix en este Estatut”

En conseqüència, continuen vigents les disposicions relatives a la provisió de llocs i mobilitat regulats per la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la reforma de la Funció Pública i el Reial decret 364/1995, de 10 de març, que aprova el Reglament General d'Ingrés del personal al servei de l'Administració General de l'Estat i de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració General de l'Estat.

Tenint en compte l'anterior, la qüestió plantejada se centra en la possibilitat de gaudi del termini possessori en un lloc obtingut per concurs ocupat prèviament en adscripció provisional.

Donat el caràcter excepcional i taxat de la utilització de la figura de l'adscripció provisional, l'apartat 2 de l'article 72 del Reial decret 364/1995, disposa que “els llocs coberts mitjançant adscripció provisional es convocaran per a la seua cobertura amb caràcter definitiu pels sistemes previstos en les relacions de llocs de treball. Els funcionaris que els exercisquen tindran l'obligació de participar en les corresponents convocatòries”.

Així, el termini de presa de possessió d'un lloc de treball obtingut per concurs, conforme a l'article 48.1 del Reglament General d'Ingrés del Personal al Servei de l'Administració General de l'Estat i de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris de l'Administració General de l'Estat, aprovat per Reial decret 364/1995, de 10 de març, és:

“El termini per a prendre possessió serà de tres dies hàbils si no implica canvi de residència del funcionari, o d'un mes si comporta canvi de residència o el reingrés al servei actiu.

El termini de presa de possessió començarà a comptar-se a partir de l'endemà del del cessament, que haurà d'efectuar-se dins dels tres dies hàbils següents a la publicació de la resolució del concurs en el Boletín Oficial del Estado.

Si la resolució comporta el reingrés al servei actiu, el termini de presa de possessió haurà de computar-se des d'aquesta publicació”.

L'article 48 del Reial decret 364/1995 establix expressament la duració de permís possessori: tres dies si no hi ha canvi de residència i un mes si hi ha trasllat. No obstant això, res especifica quant a la fórmula de provisió de llocs.

Davant l'absència de concreció en la regulació, i d'acord amb un exercici interpretatiu tant sistemàtic com teleològic de la norma, resulta difícil deduir del tenor literal del precepte la voluntat d'establir un permís possessori en els supòsits en els quals no hi ha un canvi de lloc, al ja estar exercint-se el mateix, però amb caràcter provisional.

En este sentit, la finalitat del termini possessori és la realització de les gestions necessàries per a dur a terme tant el cessament com la presa de possessió i per a dur a terme la incorporació al lloc de treball, la qual cosa justifica la seua major duració en cas que es requerisca un trasllat de residència.

En aquells supòsits en el que exercint-se un lloc per adscripció provisional s'adquireix est de manera definitiva per concurs, no es requereix cap gestió per a la incorporació, per la qual cosa no tindria justificació tal termini possessori.

Esta interpretació, d'altra banda, es correspondria, mutatis mutandis, amb la qual ha realitzat la Comissió Superior de Personal en relació amb el permís contemplat en la Disposició Addicional 5a del Reglament General d'Ingrés, aprovat pel Reial decret 364/1995, en entendre que aquest permís resulta d'aplicació al personal que, fins i tot no accedint a un nou lloc de treball, no haguera gaudit en el seu moment del corresponent termini possessori retribuït.

L'esmentada Disposició Addicional 5a del Reial decret 364/1995, de 10 de març, assenyala que: “Els funcionaris de carrera en servei actiu o situació assimilada que accedisquen a un nou Cos o Escala tindran dret, a partir de la presa de possessió, a un permís retribuït de tres dies hàbils si la destinació no implica canvi de residència del funcionari i d'un mes si el comporta”.

La Comissió Superior de Personal va informar que este permís “té per objecte que tot el personal que es troba prestant serveis en l'Administració, i accedeix a un Cos o Escala per promoció interna o per torn lliure, gaudi d'un període retribuït per a incorporar-se al seu nou lloc de treball, la qual cosa no ocorre en tots els casos.

En conseqüència, este permís només s'aplicarà al personal que no haja gaudit de termini possessori retribuït”.

Per tant, s'entén, d'acord amb aquesta interpretació, que podran gaudir d'aquest permís també aquells funcionaris que, fins i tot no accedint a un nou lloc de treball, no hagueren gaudit en el seu moment del corresponent termini possessori retribuït.

D'altra banda, aquells funcionaris que ocupant un lloc amb caràcter definitiu obtinga un altre per concurs, s'entén que tindran dret a gaudir del termini possessori, encara que el lloc adjudicat per concurs siga de similars característiques al que venia exercint com indica el consultant, o es trobe en la mateixa seu, ja que la norma reglamentària a l'hora de configurar el termini possessori sol a la “residència” –atorgant un termini o menor depenent de si existeix o no canvi de residència possessori major o menor termini possessori a l'existència o no de canvi de residència, sense que d'altra banda incloga altres requisits per a la seua concessió.

En conclusió, el funcionari al qual li siga adjudicat per concurs el lloc de treball que venia exercint prèviament en adscripció provisional, no tindrà dret al termini per a prendre possessió que contempla l'article 48, apartat 1, del Reial decret 364/1995, de 10 de març, llevat que no l'haja gaudit amb anterioritat.

Todo lo anterior se indica sin perjuicio de recordar que, de acuerdo con el régimen de competencias de este centro directivo, las respuestas a consultas que emite esta dirección general poseen carácter meramente informativo y, en consecuencia, no tienen carácter de criterio vinculante, ni originan derechos ni expectativas de derecho, ni implican vinculación alguna con el tipo de procedimientos a que se refieran. Además, al carecer de carácter preceptivo o vinculante, los órganos destinatarios de dichas respuestas podrán, en su caso, adoptar finalmente una decisión que no se corresponda con el parecer contenido en las mismas.

Les respostes a consultes contingudes en este butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seua emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.

  • Guia de navegació
  • Mapa
  • Contacte
  • Nota Legal
  • Accessibilitat
  • Sistema intern d'informació
  • Política de cookies

© Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública

Política de cookies

Este lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per a oferir un millor servei. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.

Veure política de cookies