- Les seues prestacions seran accessibles a través de la Xarxa Espanyola de Supercomputación, la qual cosa facilitarà l'ús de la computació quàntica per investigadors i empreses
El Govern impulsa el primer ordinador quàntic d'Espanya amb tecnologia 100% europea

- El projecte Quàntum Spain, de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, recolza el seu desplegament amb una inversió de 8,1 milions d'euros
Barcelona, 6 de febrer de 2025.- El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, han participat en l'acte de presentació del primer ordinador quàntic espanyol amb tecnologia quàntica 100% europea. El Govern dóna suport al seu desplegament i la seua connexió amb la Xarxa Espanyola de Supercomputación (CAP DE BESTIAR) amb 8,1 milions d'euros a través del projecte Quàntum Spain, una iniciativa del ministeri a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial que té com a objectiu el desenvolupament d'una infraestructura sòlida de computació quàntica a Espanya.
El suport del Govern permetrà que este ordinador, que es troba des de setembre de 2024 al Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), es puga integrar en el supercomputador del BSC MareNostrum5 i en la resta del CAP DE BESTIAR, la qual cosa permetrà a grups de recerca i sectors industrials espanyoles utilitzar les seues potents capacitats de processament (molt superiors a la dels ordinadors convencionals) per a experimentació i desenvolupament de productes i aplicacions.
Esta fita coincideix amb l'Any Internacional de la Ciència i la Tecnologia Quàntica, proclamat per Nacions Unides, i amb el treball en marxa del Govern en l'Estratègia Nacional de Tecnologies Quàntiques, que serà presentada pròximament.
“Fins ara, l'accés a la computació quàntica el proporcionaven sobretot gegants tecnològics, amb opcions limitades i preus elevats. Ara, Espanya la posa a l'abast de l'acadèmia, la indústria i el sector públic, eliminant barreres a la innovació”, deia el ministre López en la presentació. “La computació quàntica té el potencial d'aconseguir avanços extraordinaris en camps tan importants com la predicció de malalties, l'optimització del trànsit aeri, les comunicacions ultraseguras i el desenvolupament de nous fàrmacs i materials”.
Per part seua, Morant ha celebrat esta fita amb segell espanyol que es posa al servei de tota la societat per a impulsar l'autonomia tecnològica del nostre país i d'Europa. “Fem un pas decisiu per a consolidar el lideratge d'Espanya en la recerca quàntica, el futur de la computació”, ha assenyalat.
Així mateix, la ministra ha subratllat l'aposta del Govern d'Espanya per assumir el lideratge públic de les tecnologies més disruptives, les que major risc financer comporten i major impacte tenen en el desenvolupament econòmic i social, així com el compromís del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats pel Barcelona Supercomputing Center al qual, en els últims 5 anys, ha aportat més de 170 milions d'euros, una quantitat superior al total destinat durant els 15 anys anteriors (130 milions d'euros).
El BSC-CNS coordina el CAP DE BESTIAR, integrada per 14 nodes situats en diferents universitats i institucions de recerca de tota Espanya. Ha sigut triat per la Comissió Europea com una de les set AI Factories de la Unió Europea. El seu supercomputador Marenostrum 5, el 11é més potent del planeta, ha servit -entre molts altres projectes- per al desenvolupament d'ALIA, primer model de llenguatge d'Intel·ligència Artificial amb un important component en espanyol i resta de llengües cooficials, publicat el mes de gener passat.
Innovació a la Zona Franca
Durant la seua visita oficial a Barcelona, el ministre també va participar en l'obertura de la jornada “Dinàmica d'innovació: reptes i solucions per a la indústria”, en el marc de la iniciativa DFactory, llançada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) per al foment i el desenvolupament de la indústria 4.0.
En la seua intervenció, López va subratllar la importància de la col·laboració públic-privada en matèria industrial, i va posar en valor en este sentit el paper de la Societat Espanyola per a la Transformació Tecnològica (SETT), “un ‘fons de fons’ destinat a propulsar les inversions en tecnologies disruptives i d'alt valor afegit, que compta amb 16.000 milions d'euros per a finançar iniciatives d'impacte i que es troba actualment en cerca de projectes estratègics de co-inversió”, animant a les empreses innovadores a interessar-se per esta iniciativa.