- Óscar López ha tendit la mà del Govern al col·lectiu per a lluitar contra la desinformació, “ens juguem molt, però en eixe camí el vostre paper és essencial. Sense periodisme no hi ha democràcia. Així que podeu continuar comptant amb el Govern per a avançar i implementar eixes eines per a bé i no per a mal”
- El titular ha defensat el model europeu per a la governança de la IA i ha reivindicat els avanços duts a terme per Espanya en esta matèria, com la recent posada en marxa de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial
El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, ha reiterat la necessitat de regular l'ús de la intel·ligència artificial en contextos com el dels mitjans de comunicació per a lluitar contra la desinformació i per a salvaguardar la democràcia. “Hem de participar junts en el debat de la democràcia, els que estimem la democràcia, els que respectem la llibertat d'opinió i d'informació dels mitjans, i els que defensem la diferència entre la veritat i la mentida, entre les dades i les faules. Ens juguem tots molt en això”, ha subratllat.
El ministre ha fet estes declaracions en la presentació de l'informe IA per a periodistes: enemiga o aliada?, que ha tingut lloc hui a Madrid. L'estudi, realitzat per l'agència de notícies Servimedia i la consultora Estudi de Comunicació, revela algunes de les claus de l'ús que els periodistes fan de la intel·ligència artificial, així com de la seua percepció sobre les oportunitats i riscos que aporta. “Hem de saber què volem, si volem governar nosaltres a la intel·ligència artificial o que la intel·ligència artificial acabe governant-nos”, ha dit Óscar López.
En este sentit, el ministre ha defensat el model europeu en matèria de regulació de la IA basat, segons ha destacat, “en els drets humans, en l'humanisme tecnològic de la privacitat de les nostres dades i de la protecció als nostres menors” i ha recordat que Espanya és el primer país europeu a posar en marxa una Agència de Supervisió de la IA, que ha llançat una família de models de llenguatge de IA pública i oberta i que s'ha avançat subscrivint una Carta de Drets Digitals. ”Per tant, som els més avançats del món en matèria de regulació. És Europa i Espanya els que portem la bandera en regulació”, ha afegit.
Durant la seua intervenció, el titular també ha destacat el valor dels mitjans de comunicació en la nostra societat, la labor de la qual, garanteix el dret de la ciutadania a l'accés a la informació. “Hi ha un debat de pura democràcia. La intel·ligència artificial té immenses oportunitats com la recerca del càncer o de l'alzheimer, però també té riscos. Per a defensar la democràcia hi ha un pilar fonamental que sou els periodistes, la premsa independent, la que informa i garanteix l'article 20 de la nostra Constitució”, ha afegit.
En este context, ha recordat algunes de les mesures posades en marxa pel Govern d'Espanya i que impulsa el Pla d'Acció per la Democràcia, com els més de 120 milions d'euros destinats a reforçar la digitalització d'esta indústria. “Estem a l'avantguarda en matèria de regulació i també en matèria de desenvolupament. Vam posar en marxa un pla d'ajudes als mitjans de comunicació, ajudes concretes per a aquest i per a altres sectors. El nostre model és democratitzar la IA.”.
En la seua opinió, el futur del periodisme pansa per la capacitat d'adaptar les noves tecnologies a la tradició democràtica, “ens juguem molt, però en eixe camí el vostre paper és essencial. Sense periodisme no hi ha democràcia. Així que podeu continuar comptant amb el Govern per a avançar i implementar eixes eines per a bé i no per a mal”, ha conclòs.