El Govern reuneix del seu Consell Assessor Internacional d'Intel·ligència Artificial per a avançar en el desplegament

12/05/2025
Imatge del Ministre Óscar López reunit amb el consell
  • Els onze experts que integren el consell dialoguen entre hui i demà sobre quatre assumptes clau: Sobirania Tecnològica, Transparència Algorítmica, Regulació Europea i IA i Competitivitat
  • El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, reafirma el compromís del Govern amb una IA que promoga la pau i el coneixement basat en la ciència, i no que utilitze la desinformació com a arma

El Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, acull des de hui la segona reunió del Consell Assessor Internacional d'Intel·ligència Artificial, que va constituir el juny passat amb l'objectiu d'assessorar del Govern sobre els aspectes clau en el desenvolupament i futur d'esta tecnologia, així com les potencials tendències, reptes i oportunitats que comporta. En esta trobada, que tindrà lloc hui i demà en la seu ministerial, els onze integrants del consell dialogaran sobre quatre assumptes específics: Sobirania Tecnològica, Transparència Algorítmica, Regulació Europea i IA i Competitivitat.

En la benvinguda als integrants del consell, el ministre ha reafirmat el compromís del Govern espanyol amb una IA “al servei de les persones i el progrés, que promoga el manteniment de la pau i la ciència oberta, i no que utilitze la desinformació com a arma".

Onze mesos després de la primera trobada d'este Consell, que es va centrar en temes com la Governança de la IA, la Protecció de Menors o el futur de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA), Óscar López ha compartit amb els experts els principals avanços del Govern en l'àmbit de la IA.

Entre ells, el disseny d'un triple escut digital per a adaptar la legislació espanyola a la normativa europea sobre IA, serveis digitals i llibertat de mitjans de comunicació o la contribució voluntària de tres milions d'euros a Nacions Unides perquè òbriga a València una divisió de la seua Oficina per a les Tecnologies Digitals i Emergents centrada en la recerca sobre governança de la IA.

Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial

Acompanyat de la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, María González Veracruz, el ministre ha explicat com Espanya està implementant la seua Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial, actualitzada fa a penes un any i que està dotada amb més de 1.500 milions d'euros. I ha detallat alguns de les “fites útils i destacables” en els quals ja s'ha plasmat.

Entre altres, ha posat el focus en el llançament d'ALIA, una família pública i oberta de models lingüístics entrenats amb aproximadament el 20% de les seues entrades en espanyol i altres llengües oficials; la selecció del Centre Nacional de Supercomputación de Barcelona com una de les set primeres Fàbriques de IA de la Unió Europea; el llançament del primer ordinador quàntic 100% fabricat a Europa; la creació de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA), la primera del seu tipus a Europa; o la promoció de la Carta de Drets Digitals i de l'Observatori de Drets Digitals.

A tot això, ha afegit la importància de la promoció del talent, mitjançant una agenda de formació i recerca en la qual destaquen programes com el Pla Nacional de Competències Digitals, dotat amb més de 3.500 milions d'euros, que ja ha format a més de 1,5 milions de ciutadans a Espanya; una aliança amb universitats i empreses a través dels Programes Xip, Ciberseguretat i ENIA; o Construint la Generació IA, una iniciativa dotada amb 120 milions d'euros per a finançar els contractes de 374 experts durant quatre anys perquè investiguen nous casos d'ús de la IA en centres públics espanyols.

Membres del Consell Assessor Internacional de IA

-Manuel Castells, president del Consell. Catedràtic de Tecnologia de Comunicació i Societat en la Universitat del Sud de Califòrnia, Los Angeles, i Catedràtic Emèrit de la Universitat de Califòrnia, Berkeley.

-Paul S. Adler. Catedràtic de Gestió i Organització, Sociologia i Estudis Ambientals en la Universitat del Sud de Califòrnia i expert en teoria de les estructures organisacionals.

-Francesca Bria. Professora Honoraria en l'Institut d'Innovació i Propòsit Públic de la Universitat de Londres i ex presidenta del Fons Nacional d'Innovació d'Itàlia. Experta en innovació i polítiques digitals.

-Vint Cerf. Considerat el "pare" d'Internet i guardonat amb múltiples premis, incloent la Medalla Nacional de Tecnologia i el Premi Turing.

-Kate Crawford. Investigadora Principal en Microsoft Research i Professora de Recerca en l'USC Annenberg, experta en les implicacions socials i polítiques de la IA.

-Jerome A. Feldman. Professor Emèrit d'Enginyeria Elèctrica i Ciències de la Computació en la Universitat de Califòrnia, Berkeley i líder en Enginyeria de computadors i Ciència Cognitiva.

-Luciano Floridi. Director del Centre d'Ètica Digital i Professor en el Programa de Ciències Cognitives de la Universitat de Yale. Expert en ètica de la intel·ligència artificial.

-Jeroen van den Hoven. Catedràtic d'Ètica i Tecnologia en la Universitat de Tecnologia de Delft i Director Científic de l'Institut Delft Design for Values.

-Carissa Véliz. Professora Associada en l'Institut d'Ètica en IA de la Universitat d'Oxford, autora de ‘Privacitat és poder’ (llibre de l'any per a ‘The Economist’).

-Erika Staël Von Holstein. Directora executiva del ‘think tank’ independent Reimaginar Europa, basat en Brussel·les, i experta en IA i polarització política.

-Niklas Lundblad. Expert en política tecnològica i tecnologies responsables, i gerent global en Google, amb més de 20 anys d'experiència en anàlisi i debat sobre política tecnològica.