Possibilitat de promoció interna del Subgrup C1 al Subgrup A1
No és possible accedir per promoció interna des del Subgrup C1 al Subgrup A1, sinó que, des del Subgrup C1 es podria promocionar “al Subgrup immediatament superior”, és a dir, al Subgrup A2.
La consulta versa sobre la possibilitat de promoció interna des del Subgrup C1 al Subgrup A1. En concret, s'assenyala que en una entitat local s'han plantejat recursos per part d'alguns funcionaris que pertanyen al Subgrup C1, els qui pretenen, sobre la base de la disposició transitòria tercera del text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre (d'ara endavant, TRLEBEP), accedir directament per promoció interna al Subgrup A1 sense passar pel Subgrup A2.
L'entitat local entén que la promoció interna des del Subgrup C1 només cap al Subgrup A2 però no a l'A1 i, per això, sol·licita la interpretació de l'apartat tercer de la Disposició Transitòria Tercera del TRLEBEP.
En aquest sentit, s'ha d'indicar que l'article 3.1 del TRLEBEP disposa que “el personal funcionari de les entitats locals es regeix per la legislació estatal que resulti d'aplicació, de la qual forma part aquest Estatut i per la legislació de les comunitats autònomes, amb respecte a l'autonomia local”.
Segons l'article 16.3 c) d'aquesta mateixa norma, s'entén per promoció interna, “l'ascens des d'un cos o escala d'un Subgrup, o Grup de classificació professional en el cas que aquest no tingui Subgrup, a un altre superior, d'acord amb el que s'estableix en l'article 18”.
Per part seva, l'apartat tercer de la disposició transitòria tercera assenyala que, “els funcionaris del Subgrup C1 que reuneixin la titulació exigida podran promocionar al Grup A sense necessitat de passar pel nou Grup B, d'acord amb el que s'estableix en l'article 18 d'aquest Estatut”.
Aquest precepte ha de ser interpretat, en tot cas, d'acord amb les regles generals previstes en l'article 3 del Codi Civil, conforme al qual, “les normes s'interpretaran segons el sentit propi de les seves paraules, en relació amb el context, els antecedents històrics i legislatius, i la realitat social del temps en què han de ser aplicades, atenent fonamentalment de l'esperit i finalitat d'aquelles”.
Conforme a l'anterior, seguint la remissió expressa que realitza la disposició transitòria tercera, cal acudir a l'article 18, que recull les bases del dret a la promoció interna aplicables a totes les Administracions Públiques, garantint, entre altres, els principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat. En concret, l'apartat segon d'aquest article assenyala el que segueix:
“Els funcionaris hauran de posseir els requisits exigits per a l'ingrés, tenir una antiguitat de, almenys, dos anys de servei actiu en l'inferior Subgrup, o Grup de classificació professional, en el cas que aquest no tingui Subgrup i superar les corresponents proves selectives”.
Com a regla general, a la llum de l'exposat, la promoció vertical s'efectua des del Subgrup immediatament inferior, excepte en el supòsit de l'actual Grup B que no té Subgrup, al Subgrup immediatament superior.
Però aquesta regla general admet una excepció prevista, precisament, en la disposició transitòria tercera, que permet l'accés per promoció interna des del Subgrup C1 al Grup A, sense necessitat de passar pel nou Grup B i d'acord amb el que s'estableix en l'article 18. L'al·lusió expressa a aquest últim precepte suposa interpretar aquesta excepcionalitat de la manera més ajustada possible a la norma que regeix en matèria de promoció interna, això és, com la possibilitat de promocionar des del Subgrup C1 al Subgrup A2 exclusivament.
En virtut de quant antecedeix, s'estima, en conseqüència, que no és possible accedir per promoció interna des del Subgrup C1 al Subgrup A1, sinó que, des del Subgrup C1 es podria promocionar “al Subgrup immediatament superior”, és a dir, al Subgrup A2.
Tot l'anterior s'indica sense perjudici de recordar que, d'acord amb el règim de competències d'aquest centre directiu, les respostes a consultes que emet aquesta direcció general posseeixen caràcter merament informatiu i, en conseqüència, no tenen caràcter de criteri vinculant, ni originen drets ni expectatives de dret, ni impliquen cap vinculació amb el tipus de procediments a què es refereixin. A més, en mancar de caràcter preceptiu o vinculant, els òrgans destinataris d'aquestes respostes podran, si escau, adoptar finalment una decisió que no es correspongui amb el parer contingut en aquestes.
Les respostes a consultes contingudes en aquest butlletí atenen de les qüestions plantejades a la llum de la normativa vigent en el moment de la seva emissió, de manera que aquestes respostes poden veure's afectades per modificacions legislatives posteriors o resolucions judicials.