logo MTDFP
  • Castellano
  • Catalán
  • Galego
  • Euskara
  • Valencià
  • English
Inici Ministeri
Ministeri Organigrama
Organigrama Ministro para la Transformación Digital y de la Función Pública Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial Secretaría de Estado de Telecomunicaciones e Infraestructuras Digitales Secretaria d'Estat de Funció Pública Sotssecretaria per a la Transformació Digital i de la Funció Pública Regulació Legal
Protecció de Dades Participació pública en projectes normatius
Participació pública en projectes normatius Consulta pública prèvia Audiència i informació pública
Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Instruccions de comunicació Informació addicional Seguiment del Pla
Ocupació
Ocupació Personal Laboral Personal Funcionari
Portada de Ministeri
Digitalització i IA Telecomunicació i infraestructures Digitals Funció Pública
Funció Pública La secretària
La secretària Secretaria d'Estat de Funció Pública Directora del Gabinet de la Secretaria d'Estat de Funció Pública Newsletter de Funció Pública Captació de talent Actualitat
Funció Pública
Funció Pública Qui som Accés a l'Ocupació Pública Gestiona la teva vida professional com a personal empleat públic Règim Jurídic Relacions Laborals Órganos de colaboración Registre Central de Personal Espai ISPA Personal funcionari d'administració local amb habilitació de caràcter nacional
Governança Pública
Governança Pública Directora General de Gobernanza Pública Simplificació administrativa i reducció de càrregues Inspecció de Serveis Atenció a la ciutadania Qualitat en les Administracions Públiques​ Transparència Govern obert Registres electrònics i notificacions Oficinas de Asistencia en Materia de Registros
Incompatibilitat i conflicte d'interessos
Incompatibilitat i conflicte d'interessos Oficina de Conflictos de Intereses Membres del Govern i Alts Càrrecs de l'Administració General de l'Estat Incompatibilitats de personal al servei de les Administracions Públiques Informes sobre compliment dels alts càrrecs MASTERCLASS: Guia del Govern Obert
Comunicació Contacte Info DANA
Info DANA Mesures adoptades en relació amb la DANA Portada d'Info Dana
Inici
  • Organigrama
  • Protecció de Dades
  • Participació pública en projectes normatius
  • Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
  • Ocupació
  • Portada de Ministeri
Digitalització i IA
Telecomunicació i infraestructures Digitals
  • La secretària
  • Funció Pública
  • Governança Pública
  • Incompatibilitat i conflicte d'interessos
Comunicació
Contacte
  • Mesures adoptades en relació amb la DANA
  • Portada d'Info Dana
texto
  1. Inici
  2. Funció Pública
  3. Funció Pública
  4. Personal funcionari d'administració local amb habilitació de caràcter nacional
  5. Concursos unitaris provisió posats reservats

Preguntes freqüents sobre el Concurs Unitari

CONSULTES GENÈRIQUES SOBRE EL RÈGIM JURÍDIC DEL CONCURS

Quina normativa reguladora s'aplica als concursos unitaris?

El Reial decret 128/2018, de 16 de març, pel qual es regula el règim jurídic dels funcionaris d'Administració Local amb habilitació de caràcter nacional (d'ara endavant Reial decret 128/2018) i l'Ordre TFP/153/2021, de 16 de febrer, per la qual es regula la valoració dels mèrits generals del personal funcionari d'Administració Local amb habilitació de caràcter nacional (d'ara endavant Ordre TFP/153/2021).

Estic obligat a participar en el concurs unitari?

Estaran obligats a participar en el concurs unitari el personal funcionari d'Administració Local amb habilitació nacional, amb nomenament provisional, per a la totalitat de llocs oferts en la seva subescala i categoria, segons el que es disposa en l'article 44.3 del Reial decret 128/2018.

Estant obligat a concursar, què succeeix si no participo, o si concursant no el faig a tots els llocs reservats a la meva subescala i categoria?

S'entén que renúncia a establir ordre de prelació respecte als llocs no relacionats, en favor del Tribunal de Valoració, que podrà adjudicar-li qualsevol d'ells.

Quan no podré participar?

Si es troba en algun dels supòsits de l'article 36.2 Reial decret 128/2018 que estableix:

No podran participar en els concursos:

a) El personal funcionari inhabilitat i suspens en virtut de sentència o resolució administrativa ferma, si no hagués transcorregut el temps assenyalat en elles de suspensió.

b) El personal funcionari destituït, a llocs de la Corporació on es va produir la sanció, si no hagués transcorregut el termini establert en aquesta.

c) El personal funcionari en les situacions d'excedència voluntària a què es refereix l'article 89.1.a) i b) del text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, si no hagués transcorregut el termini de dos anys des de la passada a les mateixes.

d) El personal funcionari que no portin dos anys en l'última destinació obtinguda amb caràcter definitiu en qualsevol Administració Pública, tret que el facin a llocs reservats a la seva subescala i categoria en la mateixa Corporació.

Quan haig de reunir els requisits necessaris per a poder participar en el concurs?

Els requisits exigits, així com els mèrits hauran de reunir-se a la data de la Resolució per la qual es disposa la publicació de la convocatòria.

Sóc concursant voluntari i només he sol·licitat un lloc de treball, què succeeix si no se m'adjudica aquest lloc?

En aquest cas romandrà en el lloc de treball que venia exercint, amb el mateix nomenament que tenia amb anterioritat.

Una vegada presentada la sol·licitud de participació, és possible renunciar a la participació en el concurs unitari?

Únicament el personal funcionari que concursa amb caràcter voluntari podrà efectuar aquesta renúncia, sempre que la mateixa tingui entrada en la Direcció General de la Funció Pública amb caràcter previ a la data que s'anunciarà com a màxima per a la renúncia en la web, i que serà sempre anterior a l'adopció de la Proposta de Resolució pel Tribunal de Valoració.

La renúncia, en tot cas, haurà de fer-se per mitjans telemàtics a través del formulari que està a la seva disposició en el següent enllaç:

https://sede.administracionespublicas.gob.es/procedimientos/portada/ida/0/idp/346

Puc alterar l'ordre de prelació de llocs inicialment presentat?

Dins del termini de presentació de sol·licituds es podran efectuar canvis en l'ordre de prelació presentat inicialment, indicant tal circumstància amb caràcter exprés. Per a això, haurà de formular una nova sol·licitud a través de la seu electrònica indicant el nou ordre de prelació. La nova sol·licitud s'entendrà que substitueix amb caràcter general a la inicialment presentada.

Transcorregut el termini de presentació de sol·licituds, qualsevol canvi en l'ordre de prelació es tindrà no efectuat. De la mateixa manera, no s'admetran renúncies parcials.

MÈRITS GENERALS

Quins mèrits generals haig d'aportar juntament amb la instància?

Els únics mèrits generals que ha d'acreditar juntament amb la seva sol·licitud són, si escau, els mèrits referits a la conciliació de la vida personal, laboral i familiar en relació amb la convocatòria del concurs concret (art. 32.2 del Reial decret 128/2018).

Com acredito els mèrits referits a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral?

La informació sobre quins són, i com han d'acreditar-se aquests mèrits la pot trobar en:

https://www.mptfp.gob.es/portal/funcionpublica/funcion-publica/fhn/nueva-orden-meritos-generales/meritos-referidos-a-la-conciliacion-de-la-vida-personal-familiar-y-laboral.html

I la resta dels mèrits generals? Quins són i com es computen?

Per Resolució de la Direcció General de la Funció Pública es donarà publicitat a la relació individualitzada de mèrits generals dels funcionaris d'administració local amb habilitació de caràcter nacional, alhora que la convocatòria del concurs unitari. L'Ordre TFP/153/2021, de 16 de febrer, regula la valoració dels mèrits generals del personal funcionari d'Administració Local amb habilitació de caràcter nacional.

Com s'ha format la relació individualitzada de mèrits generals?

D'acord amb el que es disposa en l'article 32 del Reial decret 128/2018 i en l'article 3 de l'Ordre TFP 153/2021, l'acreditació de mèrits generals per la Direcció General de la Funció Pública s'efectuarà d'acord amb els següents criteris:

1. Els serveis efectius, d'ofici.

2. La permanència, d'ofici.

3. Els títols, a instàncies de l'interessat a través del procediment electrònic establert a aquest efecte.

4. Els serveis previs, a instàncies de l'interessat, acompanyada de la documentació acreditativa, segons l'Annex I del Reial decret 1461/1982, de 25 de juny, pel qual es dicten normes d'aplicació de la Llei 70/1978, de 26 de desembre, de reconeixement de serveis previs en l'Administració Pública, excepte el període de funcionari en pràctiques per a l'accés a les subescales de funcionaris d'Administració Local amb habilitació de caràcter nacional, que es reconeixerà d'ofici.

5. El grau, a instàncies de l'interessat acompanyada de Resolució de reconeixement que haurà d'incloure la data en què la consolidació s'ha produït.

6. Els cursos de formació i perfeccionament superats o impartits, homologats o reconeguts, a instàncies de l'interessat acompanyada de certificat de reconeixement i valoració expedit pels òrgans establerts en l'apartat 5 de l'article 2 de la present Ordre. En tal certificat haurà de figurar denominació del curs, puntuació a l'efecte de mèrits generals, hores de durada i dates d'inici i finalització.

7. Els mèrits referits a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, a instàncies de l'interessat. La documentació acreditativa d'aquest mèrit general es remetrà, al costat de la sol·licitud de participació del concurs, a la Corporació Local on radiqui el lloc sol·licitat, si es tracta d'un concurs ordinari, i al Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, Direcció General de la Funció Pública, per al concurs unitari.

7.1 L'acreditació d'aquest mèrit s'haurà d'efectuar per a cada concurs, tret que no hagin sofert modificació els motius als quals es refereix l'article 32.1 g) del Reial decret 128/2018, de 16 de març, i en aquest cas se substituirà la documentació acreditativa dels mateixos per una declaració jurada en la qual es posi de manifest que es manté la situació que va donar lloc a la valoració d'aquest mèrit en anteriors concursos de trasllats de personal funcionari d'Administració Local amb habilitació de caràcter nacional.

Quant als mèrits generals que s'acrediten a instàncies de l'interessat, quins es tenen en compte en cada concurs?

La valoració dels mèrits vindrà referida, en tot cas, a la data de convocatòria del concurs. Només es computaran els mèrits reconeguts i inscrits a aquesta data.

Com ha afectat la nova Ordre a la puntuació dels serveis efectius i la permanència com a mèrits generals?

Pel que fa a la valoració de serveis efectius i la permanència com a mèrits generals, l'Ordre TFP 153/2021 s'adequa al que es disposa en l'article 58. 1 del Reial decret 128/2018, de 16 de març, de manera que són objecte de valoració els serveis exercits en llocs reservats a personal funcionari d'Administració Local amb habilitació de caràcter nacional en Entitats Locals, en les Comunitats Autònomes uniprovincials i a les Ciutats de Ceuta i Melilla. Així mateix, i d'acord amb les garanties de carrera professional, en el supòsit de cessament per lliure designació en lloc reservat o cessament per supressió de lloc de col·laboració, de conformitat amb l'article 58.2 del Reial decret 128/2018, es valora a l'efecte de serveis efectius i de permanència l'acompliment en el lloc en la mateixa Corporació en què s'adscrigui al personal funcionari cessat en tals suposats.

Segons el que es disposa en l'article 2.2 de l'Ordre TFP 153/2021: la permanència continuada en el lloc reservat obtingut amb caràcter definitiu des del qual es concursa i que s'estigui exercint de manera efectiva, d'acord amb el que es disposa en l'apartat 1.a) de l'article 2 d'aquesta Ordre, a la data en què es dicti la Resolució de convocatòria conjunta dels concursos per la Direcció General de la Funció Pública, es computa fins a un màxim de 1,50 punts, d'acord amb la següent escala:

De tres a quatre anys: 0,75 punts.

A partir del quart any de permanència, 0,25 per any, fins a un màxim de 1,50.

El nomenament en comissió de serveis implicarà la pèrdua de la valoració de la permanència en el lloc definitiu des del qual s'efectua la comissió.

CONEIXEMENT DE LA LLENGUA PRÒPIA I MÈRITS DE DETERMINACIÓ AUTONÒMICA

Com es valoren i justifiquen el coneixement de la llengua pròpia i els mèrits autonòmics?

Tant el coneixement de la llengua pròpia com els mèrits de determinació autonòmica estan descrits en les bases de la Resolució de Convocatòria del Concurs. Allí s'indica la valoració dels mateixos així com la forma d'acreditació.

L'acreditació documental del coneixement de la llengua pròpia i dels mèrits de determinació autonòmica s'efectuarà conforme al que estableixin les Comunitats Autònomes segons regula l'article 44 del Reial decret 128/2018.

En el cas que sol·licitin posats per a l'acompliment del qual es necessiti el coneixement de la llengua oficial pròpia, en els termes previstos en la respectiva legislació autonòmica, s'adjuntarà al costat de la sol·licitud i ordre de preferència de les vacants, certificació acreditativa del coneixement de la llengua, atenint-se al que es disposa en la citada legislació.

Es podrà obtenir informació sobre el coneixement de la llengua pròpia i/o dels mèrits de determinació autonòmica, en els Òrgans de les Comunitats Autònomes amb competències en matèria de funcionaris d'administració local amb habilitació de caràcter nacional.

Certificat de serveis a l'efecte del còmput de mèrits autonòmics: si per a acreditar els mèrits de determinació autonòmica és necessari aportar un certificat de serveis, el mateix serà expedit per les Comunitats Autònomes corresponents, de conformitat amb el que es preveu en les bases de la Resolució de la Convocatòria.

EVENTUALS RECTIFICACIONS I AMPLIACIONS DE LA CONVOCATÒRIA

A què habilita un nou termini de presentació d'instàncies?

El nou termini de presentació d'instàncies es refereix únicament als llocs afectats per una eventual Resolució posterior de la Direcció General de la Funció Pública, per la qual es rectifica i, si escau, amplia la Resolució per la qual es convoca concurs unitari de provisió de llocs de treball reservats a funcionaris d'administració local amb habilitació de caràcter nacional. Aquest termini, per tant, afecta exclusivament als llocs que s'incorporen al concurs o que es veuen afectats per una posterior correcció d'errors, possibilitant en tots dos casos la seva sol·licitud. Aquest termini no afecta, en cap cas, als llocs que van ser convocats per la Resolució, de la Direcció General de Funció Pública, per la qual es convoca concurs unitari de provisió de llocs de treball reservats a funcionaris d'administració local amb habilitació de caràcter nacional, el termini de presentació del qual de sol·licituds ja ha conclòs.

Per tant, NO ESTÀ PERMÈS:

Sol·licitar algun dels llocs convocats per la Resolució de la Direcció General de la Funció Pública, per la qual es convoca concurs unitari de provisió de llocs de treball reservats a funcionaris d'administració local amb habilitació de caràcter nacional, i que no estan inclosos en la Resolució de correcció i ampliació.

Alterar de cap manera l'ordre de prelació dels llocs sol·licitats a l'empara de l'esmentada Resolució de convocatòria del concurs unitari de provisió de llocs de treball reservats a funcionaris d'administració local amb habilitació de caràcter nacional, eliminant llocs sol·licitats, alterant la seva ordre de prelació, etc. (tot això, sense perjudici que indirectament pugui veure's alterat aquest ordre, en poder-se intercalar llocs afectats per la rectificació i ampliació en l'ordre de prelació primitiu, tal com s'indica més endavant ).

"Substituir" llocs que van ser sol·licitats a l'empara de la Resolució de convocatòria del concurs unitari de provisió de llocs de treball reservats a funcionaris d'administració local amb habilitació de caràcter nacional i que per Resolució de rectificació i ampliació posterior hagin estat exclosos del concurs, per altres llocs que van ser convocats per la Resolució de convocatòria inicial.

Vaig presentar sol·licitud de participació i ara també desitjo sol·licitar llocs afectats per la Resolució de rectificació i ampliació de la convocatòria, què haig de fer?

Haurà de formular una nova sol·licitud a través de la seu electrònica:

https://sede.administracionespublicas.gob.es/procedimientos/portada/ida/0/idp/81

Incloent el lloc o llocs que vulgui sol·licitar, d'entre els oferts en la Resolució d'ampliació i correcció del concurs unitari.

En el procediment electrònic únicament apareixeran els llocs inclosos en la Resolució d'ampliació i correcció del concurs unitari, per la qual cosa únicament podrà efectuar la selecció d'aquests llocs havent d'indicar el nou ordre de prelació que la inclusió d'aquests nous llocs suposa per a la seva sol·licitud inicial.

Si en la seva sol·licitud inicial ja va presentar els mèrits referits a la conciliació de la vida personal, laboral i familiar i/o els mèrits autonòmics o de coneixement de llengua no és necessari que torni a presentar-los.

No vaig presentar sol·licitud de participació, però ara desitjo sol·licitar llocs afectats per la Resolució de rectificació i ampliació de la convocatòria, què haig de fer?

Haurà de formular una sol·licitud a través de la seu electrònica:

https://sede.administracionespublicas.gob.es/procedimientos/portada/ida/0/idp/81

Adjuntant en aquest moment, si escau, tots els mèrits referits a la conciliació de la vida personal, laboral i familiar així com els mèrits de determinació autonòmica i coneixement de llengua en els apartats de la sol·licitud preparats per a això.

Vaig presentar sol·licitud de participació i un lloc de treball que vaig sol·licitar ha estat exclòs, en què m'afecta?

Aquest lloc es considerarà d'ofici com no sol·licitat. La seva posició en l'ordre de prelació passarà a ser ocupada, en el seu cas, pel lloc sol·licitat immediatament després i així successivament.

CESSAMENTS, PRESES DE POSSESSIÓ I DEMAS QÜESTIONS RELATIVES A LA RESOLUCIÓ DEL CONCURS UNITARI

Quan haig de cessar en la destinació actual?

El cessament en la destinació actual haurà d'efectuar-se dins dels tres dies hàbils següents a la publicació de la Resolució del concurs en el Boletín Oficial del Estado.

Quin termini tinc per a prendre possessió en la nova destinació?

Una vegada efectuat el cessament, el termini per a prendre possessió és de tres dies hàbils si es tracta d'un lloc en la mateixa localitat de la seva destinació actual i d'un mes si es tracta de localitat diferent. En tots dos, el termini de possessió començarà a comptar-se a partir de l'endemà del del cessament.

Ara bé, si aquest és la seva primera destinació (per trobar-se en expectativa de nomenament, després de la superació del procés selectiu), o bé si la Resolució del concurs comporta el reingrés a la situació administrativa de servei actiu, el termini de presa de possessió haurà de computar-lo des de la publicació de la Resolució del concurs en el Boletín Oficial del Estado.

Què ocorreria si no prengués possessió en el lloc obtingut en el concurs en els terminis establerts?

El personal funcionari que, per causes que els siguin imputables, no prenguin possessió dels llocs de treball obtinguts en el concurs en els terminis establerts en la normativa vigent, seran declarats d'ofici en la situació administrativa d'excedència voluntària per interès particular, a comptar des de l'últim dia del termini de presa de possessió.

Es pot "renunciar" a la destinació adjudicada en un Concurs Unitari?

D'acord amb la base onzena de la Resolució de convocatòria del concurs, les destinacions adjudicades són irrenunciables, per la qual cosa el personal funcionari haurà de prendre possessió del mateix dins del termini corresponent.

Qui abona les retribucions durant el terme possessori?

Durant aquest terme, el personal funcionari té dret a la totalitat de les retribucions de caràcter fix, tant bàsiques com complementàries.

Si el terme del termini possessori es produeix dins del mateix mes en què se cessa, les retribucions de periodicitat mensual s'abonaran per l'entitat que diligencia el cessament, per mes complet i d'acord amb la situació i drets del personal funcionari referits al primer dia hàbil del mes en què cessa.

Ara bé, si el terme possessori recau en mes diferent al del cessament, les retribucions del primer mes es faran efectives per l'entitat que diligencia el cessament, en els termes assenyalats anteriorment, i les del segon mes, s'abonaran per l'entitat corresponent al lloc de treball al qual s'accedeix, així mateix per mensualitat completa i en la quantia corresponent al lloc en què s'ha pres possessió.

Què ocorre amb les pagues extraordinàries?

La paga extraordinària corresponent serà assumida per totes dues entitats (la de cessament i la de destinació) en proporció al nombre de mensualitats del període de meritació d'aquella que, segons l'indicat en la qüestió anterior corresponguin a cadascuna d'elles. La part de l'import corresponent a l'entitat que tramita el cessament en entendrà reportada en el moment de produir-se aquest.

Qui ha de cotitzar a la Seguretat Social?

El Reial decret 84/1996, de 26 de gener, pel qual s'aprova el Reglament general sobre inscripció d'empreses i afiliació, altes, baixes i variacions de dades de treballadors en la Seguretat Social, en el seu article 43.1.3a, literalment disposa que:

“Respecte dels funcionaris públics inclosos en el camp d'aplicació del Règim general de la seguretat social, les altes i baixes dels mateixos en els casos de canvi de destinació obtinguda per mitjà de concurs o lliure designació i en els altres supòsits en què l'organisme o centre de treball en el qual s'exerceixi el nou lloc o al qual s'adscriguin o assignin els funcionaris hagi d'assumir les retribucions dels mateixos i les obligacions corresponents en matèria de Seguretat Social, faran efecte, per la qual cosa es refereix a les altes, des del primer del mes següent a aquell en què es produeixi el cessament i, en el que afecta de les baixes, des de l'últim dia del mes en què es produeixi aquest cessament”.

Es pot prorrogar el cessament i la presa de possessió?

Sí, per necessitats del servei, mitjançant acord dels Presidents de les Entitats Locals en què hagi de cessar i prendre possessió el concursant, es podrà diferir el cessament i la presa de possessió, fins a un màxim de tres mesos. Per tant, en el termini màxim de 3 mesos a comptar des de la publicació de la Resolució del concurs en el Boletín Oficial del Estado, el personal funcionari haurà d'haver-se incorporat a la nova destinació. Aquest acord haurà de comunicar-se per part del President de l'Entitat Local de destinació a l'òrgan corresponent de la Comunitat Autònoma d'origen i, en el seu cas, de destinació.

L'acord ha d'aconseguir-se amb caràcter previ al fet que el funcionari cessi en la seva Entitat Local actual, havent de cursar-se la comunicació del mateix a l'òrgan corresponent de la Comunitat Autònoma o Comunitats Autònomes, si escau, dins del termini de cessament.

Estic gaudint d'un permís o llicència, com incideix aquesta circumstància en el còmput dels terminis de cessament i presa de possessió?

El còmput de terminis possessoris s'iniciarà quan finalitzin els permisos o llicències que, en el seu cas, hagin estat concedits als interessats. Així mateix, el còmput dels terminis de cessament i presa de possessió no s'iniciarà en el cas que el funcionari acrediti estar en una situació que determini la seva incapacitat temporal en el Règim general de la Seguretat Social.

En tals suposats, el personal funcionari afectat haurà de comunicar fefaentment aquesta circumstància a les Entitats Locals afectades (cessament i nova destinació) i a les seves respectives Comunitats Autònomes.

Estic exercint un lloc amb nomenament provisional, la presa de possessió en la nova destinació obtinguda per concurs ha de produir-se a comptar des de la publicació de la resolució en el BOE o des del cessament?

El termini es computa a partir de l'endemà del del cessament en l'antic lloc i els terminis serien de tres dies per a llocs en la mateixa localitat i un mes per a llocs en localitat diferent.

Únicament en el cas que no s'estigués exercint cap lloc amb anterioritat a la resolució del concurs –reingresso al servei actiu-, es computaria el termini per a la presa de possessió a partir de la publicació de la resolució del concurs en el BOE, i en aquest cas el termini per a la presa de possessió seria d'un mes.

Han d'enviar-se les diligències de cessament i presa de possessió? On? En quin termini?

Sí, és obligatori l'enviament de les diligències tant del cessament com de la presa de possessió. Aquestes hauran de ser remeses a l'òrgan corresponent de la Comunitat Autònoma respectiva. El termini de remissió serà dins dels tres dies hàbils següents a aquell en què es produeixin.

  • Guia de navegació
  • Mapa
  • Contacte
  • Nota Legal
  • Accessibilitat
  • Sistema intern d'informació
  • Política de cookies

© Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública

Política de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per a oferir un millor servei. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.

Veure política de cookies