- El nou Pla Tècnic Nacional garanteix la continuïtat de tota l'oferta actual de canals de televisió digital terrestre d'àmbit estatal, autonòmic i local, i obre la disponibilitat d'un nou canal.
Madrid, 25 de març de 2025.- El Consell de ministres ha aprovat avui un reial decret amb el nou Pla Tècnic Nacional de la Televisió Digital Terrestre (TDT) i mesures d'impuls per a la seva evolució tecnològica. La norma estableix el marc jurídic i tècnic per a introduir en el servei de la TDT de qualsevol àmbit territorial (estatal, autonòmic i local) la tecnologia de transmissió DVB-T2 que permetrà generalitzar les emissions amb qualitat d'ultra alta definició (UHD).
Després de la incorporació de l'estàndard d'alta definició, que va acabar al febrer de 2024, aquest Pla Nacional de la TDT impulsa una nova evolució tecnològica que permetrà a la ciutadania gaudir d'emissions amb la millor qualitat i als prestadors de TDT competir tecnològicament amb altres plataformes o serveis audiovisuals que utilitzen altres xarxes de transmissió, com el satèl·lit o la televisió per internet.
La tecnologia DVB-T2, la mateixa que utilitza la majoria de les emissions dels Estats membres de la Unió Europea, incrementa de manera important la capacitat en cada múltiple digital i permet, per tant, realitzar un ús més eficient de l'espectre radioelèctric.
Pel que fa als actuals canals de TDT, el nou Pla Tècnic Nacional de la TDT manté les mateixes xarxes de televisió digital terrestre (múltiples digitals) i les desconnexions territorials que existien en el Pla tècnic anterior, per la qual cosa no es perd cap dels canals de TDT que existeixen en l'actualitat.
El procés fixat per a implantar aquesta evolució tecnològica implica la redistribució en l'organització dels canals de televisió d'àmbit estatal entre els diferents múltiples digitals, la qual cosa fa que quedi lliure una part de la capacitat d'un dels múltiples digitals per a un nou canal d'àmbit estatal, la llicència del qual sortirà a concurs pròximament, per la qual cosa s'ampliarà l'oferta de canals de TDT.
Evolució tecnològica en dues fases
El procés es farà en dues fases. En la primera, l'objectiu és afavorir la implantació de la tecnologia i que els ciutadans comencin a rebre de manera regular canals de TDT d'àmbit estatal amb qualitat UHD. Aquests canals UHD emetran continguts simultanis que ja s'emeten en altres canals, per la qual cosa els ciutadans no deixaran de rebre cap canal o contingut. Així mateix, en aquesta fase inicial es durà a terme l'adaptació del parc de receptors de TV per a rebre tecnologia de transmissió DVB-T2 i emissions en qualitat UHD.
Quan el parc de receptors de televisió digital terrestre estigui prou adaptat, s'iniciarà la fase 2, que implicarà la implantació global de la tecnologia DVB-T2 i la qualitat UHD en tots els serveis TDT, tant d'àmbit estatal, autonòmic i local.
Per a garantir aquesta adaptació gradual del parc de receptors, el nou Pla Nacional fixa dates concretes a partir de les quals els equips receptors que no rebin emissions amb aquests estàndards tècnics no podran ser comercialitzats a Espanya, evitant així que els ciutadans puguin adquirir equips que no estiguin adaptats als nous requeriments tècnics.