- Amb aquesta mesura, Espanya aposta per una presència estratègica de l'organització per a liderar la recerca sobre governança global de la IA i traslladar el model espanyol d'intel·ligència artificial al centre de les negociacions internacionals
- La iniciativa permetrà avançar en la implementació de mesures del Pacte Digital Global, com el futur Panell Científic Internacional Independent sobre IA o el Dialogo Global sobre la Governança de IA, claus per a tancar la bretxa tecnològica
El Consell de Ministres ha aprovat avui, a proposta del ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, una contribució voluntària de 3 milions d'euros a l'Oficina de Tecnologies Digitals i Emergents (UNODET) de les Nacions Unides, que té com a objectiu donar suport a la cooperació global en governança de la intel·ligència artificial (IA).
La contribució voluntària espanyola és la més ambiciosa en IA feta a les Nacions Unides. Amb ella, s'espera poder assegurar que el model aplicat a Espanya per a la intel·ligència artificial, un model d'innovació responsable, tingui impacte i abast internacional de manera que posicioni al país i al seu ecosistema com a líders en aquest àmbit.
La UNODET establirà, d'aquesta manera, una divisió a València dedicada a la recerca en elaboració de normes i polítiques de IA, classificació de riscos, així com el suport al secretariat de les diferents iniciatives coincidint amb el seguiment del Pacte Digital Global durant els pròxims dos anys. Aquesta divisió se situarà en la seu de l'Oficina de les Nacions Unides de Serveis per a Projectes (UNOPS) de València.
A més, amb aquesta iniciativa, el Govern d'Espanya vol continuar amb el seu compromís amb la recuperació i reconstrucció en la Comunitat després de la DANA, atraient aquesta oficina de les Nacions Unides per a generar un ecosistema cada vegada més innovador i competitiu que permeti assegurar un canvi econòmic a la regió i donar suport a la volta a la normalitat.
Oficina per a les Tecnologies Digitals i Emergents de l'ONU
Amb aquesta contribució, el Govern d'Espanya continua afermant la seva acció política internacional en matèria d'intel·ligència artificial, compromís que el president del Govern va afirmar en la seva intervenció davant l'Assemblea General de Nacions Unides en 2023. En aquest sentit, l'espanyola Carme Artigas copresidió el Consell Assessor d'Alt Nivell del secretari general de l'ONU sobre IA i l'ambaixador d'Espanya davant les Nacions Unides, Héctor Gómez, va ser nomenat com a cofacilitador en les consultes per a establir un Panell Científic Internacional Independent sobre IA i el Diàleg Global sobre Governança de la IA, al costat de l'ambaixadora de Costa Rica davant les Nacions Unides, Maritza Chan Valverde.
La iniciativa permetrà avançar en la implementació de mesures del Pacte Global Digital, com el futur Panell Científic Internacional Independent sobre IA o el Diàleg Global sobre la Governança de IA, claus per a tancar la bretxa tecnològica. El Pacte Digital Global estableix objectius i principis comuns, a més de compromisos i accions concretes, per a guiar el desenvolupament d'un futur digital inclusiu.
L'Oficina per a les Tecnologies Digitals i Emergents de les Nacions Unides (ODET), liderada per Amandeep Singh Gill, sotssecretari general i enviat del secretari general de les Nacions Unides per a la Tecnologia, coordina la implementació del full de ruta del secretari general de les Nacions Unides per a la Cooperació Digital i ofereix una visió per a aconseguir un món digitalment interdependent i segur. En ella s'estableixen les mesures que ha d'adoptar la comunitat mundial per a garantir la connexió, el respecte i la protecció de les persones en l'era digital. L'ODET ha donat suport a les negociacions del Pacte Digital Global, ha servit de Secretariat per a l'Òrgan Assessor d'Alt Nivell de IA del secretari general de l'ONU, l'informe de la qual es va publicar juntament amb l'adopció del Pacte Digital Global, al setembre 2024, i serà clau per al seguiment del Pacte Digital Global.