Óscar López anuncia una injecció de 67 M€ en l'empresa espanyola Multiverse Computing per a escalar la seva capacitat de comprimir models de IA

04/03/2025
Foto-noticia-2025-03-04

• Multiverse Computing va ser seleccionada en 2024 per la patronal DIGITALEUROPE com el pròxim unicorn europeu, amb un valor estimat superior als 1.000 milions d'euros

• El Govern entrarà com a accionista en l'empresa a través de la Societat Espanyola de Transformació Tecnològica (SETT)

• El ministre ha anunciat a més 130 milions d'euros en ajudes perquè les empreses integrin la IA en les seves cadenes de valor

Barcelona, 4 de març de 2025.- El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, ha anunciat aquest dimarts que el Govern d'Espanya entrarà en l'accionariat de l'empresa espanyola Multiverse Computing, amb una coinversión de 67 milions d'euros. L'operació es durà a terme a través de la Societat Espanyola de Transformació Tecnològica (SETT).

“Amb aquesta operació, busquem posicionar a Espanya com a referent en models de llenguatge de IA energèticament eficients, escalant el desenvolupament d'eines de compactació que comprimeixen models de llenguatge fins a un 90%, reduint costos i consum energètic al mateix temps que augmentem la independència tecnològica d'Espanya i Europa”, ha valorat el ministre en roda de premsa en el Pavelló d'Espanya en el MWC Barcelona 2025.

Amb seu a Sant Sebastià, Multiverse Computing ha desenvolupat un programari inspirat en la computació quàntica que permet comprimir models de IA a un 10% de la grandària original, consumint menys recursos i obtenint rendiments equivalents. Això permet, per exemple, utilitzar aquests models gastant menys energia o en dispositius més petits, com a ulleres de realitat virtual o telèfons intel·ligents en lloc de grans ordinadors, fins i tot en manera offline.

En 2024, DIGITALEUROPE, la patronal de les indústries en procés de transformació digital a Europa, va reconèixer a Multiverse Computing com el pròxim futur unicorn europeu. En el mateix any, LinkedIn va incorporar a Multiverse Computing en el seu top 20 d'empreses emergents més prometedores d'Espanya. La companyia basca compta amb una de les eines de programari d'edició de IA més potents del mercat.

Ajudes per a integrar la IA en empreses

El ministre també ha anunciat noves ajudes dirigides al fet que les empreses incorporin la IA en les seves cadenes de valor. En primer lloc, una nova convocatòria de 130 milions d'euros provinents de fons FEDER. Les ajudes, de fins a 5 milions per projecte, s'articularan a través de l'entitat Red.es i “permetran a les nostres empreses posar en marxa projectes de desenvolupament experimental en els quals es farà un ús intensiu de tecnologies associades a la IA, com a tecnologies d'aprenentatge automàtic (machine learning) i profund (deep learning), IA generativa o LLMs, entre altres”.

A més, López ha anunciat una altra convocatòria de 50 milions d'euros per a la integració de la IA en empreses del sector sanitari; ambdues, sumades a la convocatòria per a impulsar l'ús de la IA i de la dada en la pime espanyola, tancada fa uns dies i que compta amb un pressupost de 24 milions d'euros, “són més de 200 milions d'euros de fons europeus -FEDER i PRTR- que s'activaran en els pròxims dies i que ens permetran continuar explotant les nostres fortaleses en matèria d'Intel·ligència Artificial”, ha assegurat el ministre.

Èxit de les Missions R+D en IA

López ha fet aquests anuncis en el MWC Barcelona 2025 durant la seva intervenció en l'acte “Canvia: de la recerca a l'empresa”, en el qual s'han donat a conèixer alguns dels resultats del programa “Missions R+D en IA”. Aquesta iniciativa, dotada amb 50 milions d'euros del PRTR i llançada per la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) en 2021, va concloure el mes de desembre passat i ha desenvolupat casos d'ús reals d'aplicació de IA en sectors estratègics de l'economia del país.

Durant l'acte, moderat pel periodista Emilio Doménech i clausurat per la Secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, María González Veracruz, s'han presentat tres dels projectes més representatius d'aquest programa.

Un d'ells és TartaglIA, enfocat al sector sanitari i dotat amb 7 milions d'euros, que ha desenvolupat la plataforma UTILE perquè les institucions sanitàries puguin compartir dades de manera segura mitjançant un sistema d'entrenament federat, on les sensibles dades dels pacients no surten dels hospitals que els custodien. Entre les iniciatives concretes que han posat en marxa es compten un sistema que permet detectar deterioració cognitiva en la veu dels pacients que indicaria un major risc de patir Alzheimer, o un model que estudia ecografies i permet als metges d'atenció primària interpretar-les, oferint així millor atenció als seus pacients.

També s'ha presentat Agrària, amb una inversió de 9 milions d'euros i orientat al sector agrari. Aquest consorci de 24 socis ha creat una plataforma on tota la cadena de valor del sector pot implementar casos d'ús de IA, com la previsió del rendiment de les collites mitjançant imatges satel·litàries (el que permet, per exemple, anticipar l'ús d'ampolles o camions que necessitaran les empreses), la detecció primerenca de plagues en el tomàquet amb drons o el modelatge de la despesa energètica de les grans cambres frigorífiques mitjançant bessons digitals, una aplicació que permet estalvis de despesa en consum elèctric ineficient de fins al 40%.

Finalment, s'han presentat resultats del projecte IA4TES, al qual s'han destinat 12 milions d'euros, i que s'ha enfocat en la transició energètica sostenible a través de la Intel·ligència Artificial. Liderat per Iberdrola al costat d'altres 8 empreses, aquest projecte ha desenvolupat més de 60 casos d'ús, entre els quals destaca la detecció d'ocells mitjançant IA per a detenir les aspes dels aerogeneradors abans que les colpegin, protegint així la fauna mentre es genera energia neta.

“Parlem d'iniciatives que aporten un tremend valor afegit als sectors de la salut, l'agricultura i l'energia”, ha emfatitzat el ministre. “TartaglIA, Agrària i IA4TES són la prova palpable que la IA pot ser competitiva, responsable i útil per a la gent; representen tres casos d'èxit de la inversió pública en recerca i transferència tecnològica”.

Enllaç a la Nota de Premsa (PDF · 182,37 kB)